Централната банка на Англия е готова да повиши лихвените проценти за десети пореден път на срещата тази седмица, което ще окаже натиск върху ипотеките и бизнеса.

Финансовите пазари очакват увеличение от 0,5 пр.п. на основния лихвен процент до 4%, което е най-високото ниво от финансовата криза през 2008 г. Това идва след девет поредни увеличения на лихвените проценти от Комитета по паричната политика (MPC) на банката от декември 2021 г. , припомня The Guardian

Bank of England трябва да намери деликатния баланс между забавянето на инфлацията и риска политиката ѝ да доведе до икономически спад.

След повишението на лихвите тази седмица повечето икономисти очакват то да бъде последвано от още едно – до 4,25% през март, като цикълът на затягане ще приключи в средата на тази година с лихвени нива от 4,5%.

Членовете на Комитета по паричната политика споделят различни позиции относно нарастването на базовия лихвен процент. Докато двамата му членове – Силвана Тенрейро и Свати Дхингра – гласуваха за прекратяване на увеличенията на лихвите, то Катрин Ман подкрепи по-голям ръст от 0,75 процентни пункта.

Гуверньорът на банката Андрю Бейли отбеляза по-рано този месец, че може да се очаква по-бърз спад на инфлацията тази година след поевтиняването на цените на енергията, но недостигът на работна ръка представлява сериозен риск за икономиката.

Икономистите очакват Bank of England да ревизира надолу прогнозата си за годишната инфлация – от 5 на 3-4%.

„Все още вярваме, че краят на цикъла на затягане наближава. Скоро очакваме MPC да премине от повишаване на лихвите към тяхното запазване на високи нива за дълго време, за да намалят основната инфлация”, подчерта Пол Холингсуърт, главен икономист за Европа във френската банка BNP Paribas.