Инфлацията в Обединеното кралство спада и е вероятно да остане в низходяща траектория през следващата година. Това е добрата новина, но има и лоша, пише The Guardian.

Лошата новина е, че инфлацията ще продължи да бъде висока в сравнение със заплатите и пенсионните доходи, влошавайки стандарта на живот.

Bank of England се готви да влоши още повече ситуацията с ново увеличение на лихвените проценти в четвъртък, което ще затегне и без това мъчителния финансов турникет върху притежателите на ипотеки.

Наемателите също не могат да избягат от по-високите разходи за ипотека сега, когато всеки наемодател в страната, от големите корпорации до индивидуалните малки играчи, е обвързан с ипотечен кредит и е принуден да прехвърли по-високата цена към наемателите си.

Предприятията също ще почувстват тежестта на по-високите лихвени проценти, особено ако обслужват кредити, взети преди пандемията.

Междувременно големите потребители на енергия призоваха правителството за подкрепа за главоломно високи сметки . Последните правителствени данни, публикувани в сряда, показват, че през ноември в Англия и Уелс е имало 2029 фирми са изпаднали в неплатежоспособност – те са с 21% повече в сравнение със същия месец миналата година и с 35% повече от нивата преди пандемията.

Годишният процент на инфлация в Обединеното кралство се понижи до 10,7% през ноември 2022 г. от 11,1% през октомври, което беше най-високото ниво от октомври 1981 г., съобщи Националната статистическа служба.

Нивата са под прогнозите от 10,9% на анализаторите, като най-голям принос за нея има транспортът (7.2% срещу 8.9% %), моторни горива (17.2% срещу 22.2%) и автомобили втора употреба (-5.8% срещу -2.7%). Цените също се забавят при облекло и обувки (7.5% срещу 8.5%), отдих и култура (5.3% срещу 5.9%) и комуникация (2.6% срещу 3.2%).

В същото време рекордно нараснаха цените в ресторантите и хотелите – с 10.2% (срещу 9.6%), основно тласнати от алкохола, сервиран в ресторанти, кафенета и кръчми. Междувременно инфлацията при храните се повиши до 16.5% от 16.4%, достигайки най-високото ниво от 1977 г. досега, водено от цената на хляба и зърнените храни. Наемите на жилища са се увеличили с 4.5% при 4.3% през октомври.