Негативна оценка както за състоянието на бизнес климата, така и за това на фирмите у нас и едва забележим оптимизъм спрямо миналата година. Притеснения, свързани с очаквания ръст на цените, инфлацията и продължаващата война в Украйна. Несигурност заради продължаващата политическа криза в България, която води след себе невъзможност за прогнозиране и планиране. Това са част от основните изводи от годишното проучване "2022 г. през погледа на бизнеса", проведено сред членовете на БСК в периода 5 ноември – 1 декември.

Списъкът с основните предизвикателства пред бизнеса у нас включва още липсата на работна ръка, променящата се нормативна уредба, бюрокрацията и липсата на електронно правителство. Същевременно преобладаващата част от анкетираните са категорични, че високите цени на суровините, материалите и енергийните ресурси създават сериозни проблеми. Това ги принуждава да увеличават крайните цени на продукцията си и да съкращават разходи.

Кризата в Украйна се е отразила негативно на веригите за доставки на 47% от анкетираните.

По думите на председателя на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев, който представи тазгодишното проучване на работодателската организация, очакванията на бизнеса са предимно песимистични на фона на продължаващите проблеми в Европа, което се запазва като тенденция от миналата година.

„Войната не свършва, не се забелязва трайно и бързо възстановяване на веригите на доставки, цените на енергоресурсите растат, същото се случва и с цените на суровините и материалите в световен мащаб“, изброява Добри Митрев, цитиран от БТА.

Fitch потвърди рейтинга на България и прогнозира по-висока инфлацияПрез второто полугодие на 2022 г. стабилното представяне на енергийните сектори и силният растеж на износа частично ще компенсират отрицателното въздействие от намаляването на реалния разполагаем доход

Малко светлина в тунела

Ако все пак трябва да се каже нещо положително, от БСК отчитат, че по отношение на състоянието на компаниите нещата са по-оптимистични, като председателят на организацията изтъква, че това е доказателство, че българските предприемачи са устойчиви на кризи.

През 2022 г. се отчита леко подобрение по отношение на спада на производството и продажбите на годишна база, както и на инвестициите. Намаляват задълженията към финансовите институции и към бюджета, макар да се увеличават задълженията към контрагенти и към персонала.

В отговор на икономическата криза 48% от анкетираните компании планират допълнително да увеличат обема на производството си, както и гамата на предлаганите стоки и услуги.

Резултатите от анкетата отчитат също така повишаване на дела на респондентите, които одобряват присъединяването на България към еврозоната. Нараства и информираността на бизнеса относно Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакет.

Като добра новина можем да определим и факта, че повечето работодатели (67%) планират да включат в плановете си за 2023 г. ръст на възнагражденията.