Когато миналата година Федералният резерв на САЩ предприе агресивна кампания за намаляване на инфлацията, целта беше да избегне болезнено повторение на ситуацията от 70-те години на миналия век, когато инфлацията излезе извън контрол, припомня CNN.

В сегашната ситуация инфлацията се понижи, което показва, че след 10 последователни повишения на лихвените проценти Фед отбелязва известен успех.

Но Гари Ричардсън, историк от Федералния резерв, е притеснен, че банкерите, които смятат, че могат да си поемат дъх, все още рискуват да повторят грешката от онази епоха.

"Колкото повече пъти се прави пауза в повишаването на лихвените проценти, толкова по-дълго ще продължава проблемът", казва той, цитиран от CNN.

На заседанието си миналата седмица Фед повиши основния си лихвен процент с още четвърт процентен пункт, като отбеляза, че инфлацията остава "доста над" дългосрочната му цел от 2%.

Много инвеститори обаче се надяват, че напрежението при регионалните банки, което би могло да окаже натиск върху икономиката, ще накара Фед да направи пауза на следващата си среща през юни.

Фед повиши лихвите за десети път. Пазарите търсят сигнали, че ще спре дотукЦентралната банка на САЩ даде условен намек, че настоящият цикъл на затягане е към своя край

Ричардсън обаче се опасява, че ако това се случи, инфлацията може отново да скочи.

Преждевременното отстъпление може да накара Фед да изгуби контрол над ситуацията, което ще представи още по-мрачни варианти. Точно това се случи през 70-те години на миналия век, припомня той.

Бързо превъртане на лентата назад:

Тогавашният председател на Федералния резерв Артър Бърнс повишава драстично лихвените проценти в периода 1972-1974 г. След това, когато икономиката се свива, той променя курса и започва да намалява лихвите.

По-късно инфлацията отново се покачва. Пол Волкър, който поема ръководството на Фед през 1979 г., намалява двуцифрената инфлация, като повишава разходите по заемите достатъчно, за да предизвика последователни рецесии в началото на 80-те години на миналия век, които в един момент водят до безработица от над 10%.

"Ако Фед не се справи с инфлацията сега, историческата аналогия показва, че ценовият натиск няма да спре и ще се влошава", допълва още Ричардсън, който е и професор по икономика в Калифорнийския университет в Ървайн.

Да убиеш инфлацията и да спасиш банките. Може ли Фед да направи и двете?Историята помни Пол Волкър като убиеца на инфлацията, а Бен Бернанке като кризисния пожарникар. На Джером Пауъл може да му се наложи да играе и двете роли едновременно

Напоследък се водят дебати дали не е прекалено лесно да се смята Бърнс за глупак, а Волкър за герой. А и американската икономика изглежда много по-различно сега, отколкото преди 50 години. Но сравненията разкриват високите залози за Федералния резерв в момент на голяма несигурност.

Днес главната цел на централната банка на САЩ е да укроти инфлацията, без да предизвиква излишно напрежение. Това обаче се усложнява от факта, че икономиката продължава да дава смесени сигнали.

По последни данни, работодателите в САЩ са създали 253 000 работни места през април - изненадващо увеличение в момент, когато много показатели сочеха забавяне на наемането на служители. Това засилва аргументите на Фед да продължи да повишава лихвите, въпреки че на Уолстрийт се надяват на обратното.

Безработицата в САЩ спада до 3,4%, заплатите рязко нарастватДанните за трудовия пазар в САЩ са по-силни от очакваното

"Силните данни за работните места през април в петък повишиха рисковете, че бъдещата политика на Фед ще разочарова инвеститорите", коментира Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management, цитиран от CNN.

Междувременно високопоставени служители на Министерството на финансите на САЩ предупреждават за тежки последици, ако скоро не бъде постигнато споразумение за повишаване на тавана на дълга на страната.

"Редно е да се водят преговори за бюджета и за разходите", заяви министърът на финансите Джанет Йелън за ABC. "Но ние наистина трябва да повишим тавана на дълга, за да избегнем икономическо бедствие", допълва министърът.

САЩ може да се окажат в дефолт на 1 юни, ако таванът на дълга не се повишиМинистърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова Конгреса да действа

Регионалният банков индекс на KBW, който проследява средните по големина кредитори в САЩ, се срина с 8% миналата седмица, което е най-лошото му представяне след фалита на Silicon Valley Bank през март.

Седмицата все пак започна с по-оптимистична нотка, но само за кратко.

Акциите на PacWest поскъпнаха с над 30% в предборсовата търговия в понеделник, продължавайки значителния ръст от петък, когато базираният в Калифорния кредитор заяви, че ще намали изплащането на дивиденти, което ще му позволи да запази парични средства. Инвеститорите очакват този ход да увеличи капиталовите буфери и да подпомогне доверието в шансовете за оцеляване на регионалния банков сектор.

Борсовите индекси в САЩ започнаха седмицата без промениKBW Regional Banking Index завърши надолу с 2,8%

Акциите на други регионални банки също се повишиха, но много от печалбите бяха изтрити по-късно, като KBW завърши надолу с 2,8%, след като редица анализатори алармираха, че пълното възстановяване от сътресенията при регионалните банки остава далеч.

В допълнение към това проучване на мнението сред старши кредитни служители на Федералния резерв относно практиките за банково кредитиране, публикувано в понеделник следобед, показа, че кредитните условия продължават да се влошават през първото тримесечие.

Акциите на регионалните банки са спаднали с 11% от началото на май досега, заради притесненията относно кредитната среда и потенциалната рецесия.