В исторически план акциите се повишават, когато Федералният резерв приключи с повишаването на лихвените проценти. Пазарите обаче може и да не получат тласък този път, предупреждават някои инвеститори и анализатори.

От 1982 г. насам S&P 500 се е покачвал средно с 19% през 12-те месеца, след като лихвеният процент достига своя връх, според проучване на екип на Goldman Sachs. То включва шест цикъла на затягане на Фед през този период. Акциите се повишават във всички случаи освен едно изключение.

И все пак екипът на Goldman Sachs е скептичен, че пазарите ще се повишат отново, след като Фед приключи с текущата политика на увеличение на лихвените проценти. Мнозина на Уолстрийт смятат, че това ще се случи тази година.

Песимизмът се дължи на слабостта в ръста на печалбите, отбелязва The Wall Street Journal. Очаква се компаниите от S&P 500 да отчетат най-големия спад като абсолютна сума от второто тримесечие на 2020 г. насам.

Освен това акциите също изглеждат скъпи спрямо историческите данни. S&P 500 се търгува при съотношение около 18 пъти цена/очаквана печалба за следващите 12 месеца. През последните 40 години в 80% от времето този показател е бил по-нисък според Goldman Sachs.

"Наблюдаваме голямо облекчение на пазарите на акции в момента", коментира Брад Конгър, заместник-главен инвестиционен директор в Hirtle Callaghan & Co. "Мисля, че това е грешка", каза той и добавя, че компанията му инвестиран в компании от сектори като здравеопазване, софтуер и обработка на плащания, които дават сигнали че ще могат да продължат да увеличават печалбите си, дори ако икономиката на САЩ се охлади значително тази година, както той очаква.

Към момента изглежда, че пазарите пренебрегват възможността за спад. S&P 500 се е повишил със 7,8% за годината, Dow Jones Industrial Average е нараснал с 2,2%, Nasdaq Composite се е покачил с 16%.
Тази седмица инвеститорите очакват данни за печалбите на важни компании, сред които Bank of America, Netflix и United Airlines, както и нови данни за продажбите на жилища и производствената дейност.

Акциите в САЩ остават доста скъпи, сякаш пазарът очаква меко приземяванеФед вероятно ще повиши лихвите с четвърт процентен пункт на срещата си в началото на май

Голямата причина много инвеститори да останат оптимисти е силата на пазара на труда. Ръстът на работните места, за който мнозина се опасяваха, че ще понесе рязък удар, когато Фед започна да повишава лихвените проценти миналата година, остана стабилен. Работодателите в САЩ са наели 236 000 работници през март, което е най-малкият ръст от повече от две години, но все още над нивата отпреди пандемията, показват данни на Министерството на труда.

"В момента сме в период на спокойствие, защото все още няма очевидни признаци за рецесия", казва Джеф Шулце, директор и инвестиционен стратег в ClearBridge Investments.

Инфлацията също продължава да спада. Данните от изминалата седмица показаха, че инфлацията при потребителските стоки и услуги е нараснала през март с най-бавния темп от близо две години.

И все пак нивото остава доста над целта на Фед от 2%. Това може да накара централната банка на САЩ да продължи да повишава лихвите и да ги задържи на високи нива за по-дълго, отколкото инвеститорите в момента очакват.

Устойчивата инфлация в САЩ ще поддържа лихвените проценти високиРисковете от рецесия също остават високи, сочи проучване на The Wall Street Journal

Инфлацията "все още е твърде висока и затова работата ни още не е приключила", заяви в петък Кристофър Уолър, член на Фед, добавяйки, че затягането на паричната политика трябва да продължи.

Повишената инфлация вероятно ще натежи върху приходите на компаниите през следващите тримесечия, особено ако потребителите са все по-малко склонни да плащат по-високи цени за стоки и услуги.

Goldman Sachs очаква ръстът на печалбата да остане почти непроменен за компаниите от S&P 500 през годината. Това би било доста под средния темп на растеж от 9%, наблюдаван в края на циклите на повишаване, които не са придружени от рецесии, казва банката.

"Едно от нещата, които тласкат пазара по-високо е силата на икономическите данни през първото тримесечие", коментира Джеф от ClearBridge Investments. "Важно е обаче да знаем че повечето от тези данни са изоставащи. Те не ни казват къде ще бъдем след 3-6 месеца".