Големите банки бяха сред малкото печеливши на фондовите пазари в САЩ в петък, след като публикуваха по-силни от очакваните печалби за първото тримесечие на 2023 г., въпреки че ръководителите им предупредиха, че неотдавнашният стрес във финансовия сектор помрачава перспективите пред икономиката на САЩ.

Основните индекси се понижиха, след като представител на Федералния резерв каза, че инфлацията остава упорито висока и че централната банка трябва да продължи да повишава лихвените проценти, за да забави темпото на кредитиране. Публикуваните тази седмица данни показват, че инфлацията се е понижила през март, но основният ценови натиск продължава.


Акциите в САЩ се понижиха след сигнала на Фед за ново повишение на лихвитеПочти всички 18 членове, участвали в срещата на Фед миналия месец, прогнозират, че вероятно ще повишат лихвените проценти още веднъж тази година

Спадовете в петък изядоха скромните седмични печалби.

Dow Jones Industrial Average падна със 143,22 пункта, или 0,42%, до 33886,47.

Индексът Nasdaq Composite загуби 42,81 пункта, или 0,35%, до 12123,47.

S&P 500 се понижи 8,58 пункта, или 0,21%, до 4137,64.

Загубите обхванаха много сектори, сред които комунални услуги, здравеопазване и технологии. В S&P 500 акциите на недвижимите имоти водеха спадовете, като се понижиха с 1,7%, тъй като свободните офиси от епохата на пандемията пораждат опасения, че собствениците на бизнес центрове, многоетажни сгради и други офис имоти може да изпитат затруднения в изплащането на кредитите, отбелязва The Wall Street Journal.


Големите американски банки започват сезона на отчетите с гръм и трясъкРезултатите за първото тримесечие на най-големите кредитори в страната показаха защо те са по-добре позиционирани от по-малките конкуренти да издържат на последните предизвикателства

На фона на икономическите затруднения, силните резултати от печалбите на големите банки показват, че размерът има все по-голямо значение във финансовата система на САЩ на фона на повишенията на лихвените проценти, които много инвеститори очакват да продължат.

„Империята отвръща на удара“, казва Джейсън Голдбърг, старши изследовател в Barclays, цитиран от WSJ. Вложителите и другите участници на пазара реагираха на несигурността на регионалните банки и през последните седмици, видяхме бягство на депозитите към мегабанките, добавя той.

Акциите на Citigroup поскъпнаха с 2,26 долара, или 4,8%, до 49,56 долара за акция, след като банката съобщи, че по-високите лихвени проценти са увеличили печалбата ѝ, позволявайки и да таксува повече кредитните си услуги. JPMorgan скочи с $9,74, или със 7,6%, до $138,73 на акция след доклада си за рекордни тримесечни приходи и 52% скок на тримесечната печалба.

Все пак главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън предупреди, че последствията от колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank миналия месец може да натежат върху кредитирането, като потенциално ограничат капитала, от който компаниите се нуждаят за инвестиции, сделки и наемане.

Друго увеличение на лихвените проценти на следващото заседание на Фед може допълнително да стегне кредитните пазари, както и да донесе повече риск за балансите на определени кредитори.

„Трябва да бъдем подготвени за по-високи ставки за по-дълго време“, каза Даймън.

Печалбите на големите банки изглежда донякъде успокоиха опасенията на инвеститорите, че напрежението в регионалните банки може да метастазира. Bank of America спечели 96 цента, или 3,4%, до $29,52. Morgan Stanley се повиши с $1,02, или 1,2%, до $86,71. Goldman Sachs се покачи с $4,79, или 1,4%, до $336,92.

И трите банки са готови да отчетат печалбите си следващата седмица, заедно с няколко регионални банки, които бяха по-силно засегнати от банковите сътресения миналия месец.


JPMorgan отчете рекордни приходи през първото тримесечие на 2023 г.Приходите на JPMorgan са нараснали с 25% до 38,35 милиарда долара, спрямо 36.19 млрд. за същия период на миналата година

При други банки акциите се колебаеха, тъй като инвеститорите оценяваха печалбите и за признаци на потенциална опасност. Акциите на Wells Fargo затвориха надолу с 0,1%, до $39,64, след като банката заяви, че е заделила повече пари за лоши кредити. Акциите на PNC, една от най-големите регионални банки в САЩ, се търгуваха надолу по-рано през деня, но постигнаха печалби от 44 цента, или 0,4%, до $121,85.

Анализаторите казват, че ключов въпрос за няколко по-малки кредитори, които отчитат печалби следващата седмица, е степента, в която вложителите в банките са прехвърлили парите си към по-големи кредитори или фондове на паричния пазар.

„Депозитите са евтин източник на финансиране. Ако загубите депозити, трябва да ги замените с по-скъпо финансиране“, казва Джулиан Уелсли, глобален банков анализатор в Loomis Sayles & Co.


Какво вълнува инвеститорите в най-лошия сезон на отчетите след пандемиятаФокусът на инвеститорите ще е насочен към 4 критични теми

Спадовете в секторите на здравеопазването, потребителските стоки и други индустрии също натежаха върху по-широките индекси.

Акциите на Boeing паднаха с 11,88 долара, или 5,6%, до 201,71 долара, след като американската самолетостроителна компания съобщи, че спира доставките на някои от своите модели самолети 737 MAX, тъй като се бори с нов проблем с качеството на частите идващи от доставчика Spirit AeroSystems - проблем, който датира от 2019 г. Акциите на Spirit AeroSystems паднаха със $7,38, или почти 21%, до $28,22.


Boeing със скок на доставките заради завръщането на 787 DreamlinerТака американският производител на самолети изпреварва европейския си конкурент Airbus

Базовите фючърси на американския суров петрол се повишиха с 2,3% тази седмица до 82,52 долара за барел.

Доходността на 10-годишните облигации на САЩ тази седмица се повиши с 0,139 процентни пункта до 3,521%, отбелязва още WSJ.

Пазарите на облигации се стабилизираха, тъй като страховете на банките избледняват, което спомогна за възстановяване на корпоративните заеми. Но много инвеститори остават предпазливи, че затягането на стандартите за кредитиране в крайна сметка ще удари перспективите за растеж и печалбите на компаниите.

Все още я има несигурността относно това как банковата криза ще се развие в дългосрочен план, казват анализатори. Ако банките станат много по-склонни към риск при отпускането на кредити, това може да има по-дълбок косвен ефект върху икономиката.