Големите американски банки започват сезона на отчетите с гръм и трясък

11217
Големите американски банки започват сезона на отчетите с гръм и трясък

© Getty Images

Четири от най-големите банки в САЩ обявиха, че печалбите и приходите им за първото тримесечие са нараснали спрямо година по-рано, демонстрирайки устойчивост на фона на предизвикателствата, които изпита сектора през март.
 
Най-голямата банка в страната, JPMorgan Chase, отчете печалба от 12,6 млрд. долара, което е с 52% повече спрямо първото тримесечие на 2022 г. Приходите ѝ от 38,3 милиарда долара са се увеличили с 25% спрямо същия период на миналата година. Wells Fargo е спечелиа 5 млрд. долара, Citigroup - 4,6 млрд. долара, а PNC - 1,7 млрд. долара.
 
Тези резултатите поставиха началото на сезона на отчетите за първото тримесечие на годината. Банки от всякакъв мащаб ще се борят през следващите седмици, за да покажат на инвеститорите дали са по-добре позиционирани от конкурентите си, за да устоят на бъдещи сътресения, коментира YahooFinance.
 
Акциите на JPMorgan поскъпнаха с 6,2% при отварянето на борсите в петък след обявяването на резултатите. Wells Fargo е нагоре с 1,6%. Citi поскъпна с около 3%. PNC отбеляза леко понижение.
 
JPMorgan отчете рекордни приходи през първото тримесечие на 2023 г.Приходите на JPMorgan са нараснали с 25% до 38,35 милиарда долара, спрямо 36.19 млрд. за същия период на миналата година
 
Гигантите в индустрията не бяха напълно имунизирани от хаоса около фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank. Депозитите в JPMorgan, Wells Fargo и PNC са намалели със 7%, 8% и 3% спрямо година по-рано, докато при Citigroup почти няма изменение. Депозитите на JPMorgan и PNC обаче леко нарастват в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г.
 
Дори преди сътресенията през март големите и малките кредитори губеха вложители заради фондовете на паричния пазар, които предлагат по-висока доходност, след като Федералният резерв повиши лихвените проценти. Отливът на депозити от всички банки в страната достигна близо 500 милиарда долара до 29 март, според последните данни на Фед. 
 
Финансовият директор на JPMorgan Джеръми Барнъм заяви пред репортери в петък, че банката е получила депозити за 50 млрд. долара миналия месец, тъй като някои клиенти са преместили парите си от регионални кредитори.
 
 
Банки като JPMorgan и Wells Fargo, поради техния размер и разнообразие на бизнеса си, са по-добре позиционирани от по-малките конкуренти, за да устоят на такива периоди на несигурност. Регулаторите също така изискват от тях да поддържат по-големи буфери, за да поемат загубите и да демонстрират, че имат достатъчно ликвидност, за да издържат на неочаквани икономически сътресения.
 
Повишаването на лихвените проценти през последната година също облагодетелства някои от тези големи банки, включително JPMorgan и Wells Fargo, защото им позволи да таксуват повече за заемите си. Нетният лихвен доход на JPMorgan е нараснал с 48% в сравнение с предходното тримесечие и това доведе до повишаване на очакваните нетни приходи от лихви за цялата 2023 г. до 81 млрд. долара.
 
Но тези цифри могат да намалеят занапред. Главният изпълнителен директор Джейми Даймън заяви в разговор с репортери, че нетният лихвен доход "ще намалее значително през следващата година и мисля, че това е по-важно от данните за тази година".
 
Общите отпуснати заеми също се покачиха в JPMorgan, Wells Fargo и PNC. Те отбелязват леко понижение при Citigroup.
 
Инвеститорите търсят внимателно сигнали, че банките отпускат по-малко нови кредити, което би се отразило негативно на икономика чрез намаляване на кредитния поток към бизнеса и потребителите. 
 
 
Кредитирането в цялата индустрия е спаднало с близо 105 млрд. долара през двете седмици, приключващи на 29 март, според Фед, което се дължи най-вече на отдръпването от страна на по-малките институции.
 
Има и очевидно забавяне при ипотеките в JPMorgan. Търсенето на нови заеми сега спада защото лихвите са много по-високи, отколкото преди година. Приходите на банката от жилищно кредитиране са намалели с 38%.
 
Финансовият директор на JPMorgan Джеръми Барнъм заяви още, че не очаква банката да стане по-консервативна по отношение на кредитирането. "Не разхлабихме стандартите за кредитиране, когато числата бяха наистина добри по време на пандемията и не виждаме особена причина да ги затягаме сега", каза той.
 
JPMorgan и Wells Fargo обаче се подготвят и за вероятността кредитните условия да се влошат. JPMorgan увеличи провизиите си за кредитни загуби с 56% в сравнение с година по-рано, което е знак, че очаква влошаване на дълговете заради забавяне на икономиката. По-високите провизии в Wells включват увеличение с 643 млн. долара по заеми за бизнес имоти, както и тези по кредитни карти и лизинг на автомобили.
 
 
Настоящото предизвикателство, пред което е изправена банковата индустрия, каза Даймън, "е различно" от финансовата криза от 2008 г., "тъй като включва много по-малко финансови играчи и по-малко проблеми, които трябва да бъдат решени, но финансовите условия вероятно ще се затегнат, тъй като кредиторите стават по-консервативни и не знаем дали това ще забави потреблението".
 
Неговият финансов директор заяви: "Смятам, че системата като цяло е в много добра форма. Имахме тежък период през март, но сега нещата изглеждат по-добре."

Българският бизнес

Всичко по темата Сезонът на печалбите

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg