Икономиката на България ще нарасне с 1,4% тази година, след като през 2022 г. достигна 3,4 на сто. Това сочи прогнозата в новия доклад на Международния валутен фонд "Световни икономически перспективи".

Прогнозата за 2023 г. е леко променена - само с 0,1 процентни пункта по-ниска от тази за януари.

Очаква се инфлацията у нас през 2023 г. да се понижи до 7,5% след ръста от 13 на сто на усреднена хармонизирана база за миналата година, допълват от институцията, цитирани от БТА.

За 2024 г. организацията, оглавявана от Кристалина Георгиева, очаква икономиката ни да нарасне с 3,5 на сто, а инфлацията да се забави до 2,2 на сто.

Предишната оценка, дадена от МВФ за икономиката на страната, е от октомври миналата година. Тогава от МВФ посочиха, че очакват през 2023 г. БВП на България да нарасне с 3%, а очакванията за инфлацията бяха тя да се понижи до 5,2 на сто.

6,9% е инфлацията в еврозоната през март по предварителни данни на ЕвростатОсновната причина за спада от 1,6 процентни пункта е понижаването на цените в енергийния сектор

По отношение на безработицата у нас, МВФ прогнозира показателят да се покачи тази година с 0,3% спрямо миналата и да достигне 4,6 на сто, преди отново да се понижи през 2024 г. до 4,4%.

В глобален план основната прогноза е растежът да спадне от 3,4% през 2022 г. до 2,8% през 2023 г., след което да се установи на ниво 3,0% през 2024 г. Очаква се развитите икономики да отчетат особено силно забавяне на растежа - от 2,7% през 2022 г. до 1,3% през 2023 г., прогнозира МВФ.

Повторното отваряне на Китай след дългото блокиране на пандемията вдъхва енергия на азиатската икономика. Икономиките на САЩ и Европа виждат, че растежът им се подкрепя от устойчивото потребителско търсене и силните пазари на труда. Развиващите се пазари се разширяват по-бързо от богатите страни, а кризите във веригите за доставки по време на пандемията и след нахлуването на Русия в Украйна, отшумяват.

Въпреки това рисковете за растежа са нараснали значително, твърдят икономистите на МВФ, намеквайки за сътресенията в банковата система, които избухнаха през март.

Внезапният и опасен спад на доверието в банковата система доведе до фалита на две средно големи американски банки и до принудителното придобиване на швейцарската Credit Suisse Group AG от дългогодишния ѝ конкурент UBS Group AG с подкрепата на правителството.

В банкова криза ли сме?Продажбата на Credit Suisse под пазарната ѝ стойност изплаши инвеститорите, но другите пазари се задържаха спокойни. Какво се случва?

"Финансовите предизвикателства, с които се сблъскаха редица държави, хвърлят сянка върху прогнозите ни", заяви Пиер-Оливие Гуриншас, директор по изследванията на МВФ.

"Виждаме много рискове за бъдещето.", каза той, цитиран от WSJ.

Според него друг основен риск е постоянната инфлация, която може да наложи на централните банки да повишат лихвените проценти над вече предвиденото.

МВФ: Глобалната икономика се насочва към най-слабия растеж от 1990 г. насамЗабавянето от 2022 г. след пандемията от Covid и руската инвазия в Украйна може да продължи пет години, каза Кристалина Георгиева

МВФ прогнозира глобалната инфлация да се охлади, като потребителските цени ще нараснат със 7% през тази година и с 4,9% през 2024 г. в сравнение с 8,7% през 2022 г. Организацията прогнозира по-бавно отшумяване на базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и храните.

Следователно икономиката навлиза в опасна фаза, в която финансовите рискове са се увеличили, докато инфлацията не е овладяна, въпреки че растежът остава нисък според историческите стандарти.

Дългосрочните перспективи на МВФ остават неясни.

Световната икономика продължава да е обременена от последиците от войната в Украйна и от нарастващото съперничество между САЩ и Китай.

МВФ предупреждава за икономическа фрагментация или разпадане на световната търговска система на съперничещи си блокове, включващи или САЩ и техните съюзници, или Китай, Русия и техните съюзници.

МВФ: Лихвените проценти вероятно ще се върнат към нивата преди Covid-19Световната банка леко повишава прогнозата за глобалния растеж

В перспектива от 5 години МВФ прогнозира глобален икономически растеж от 3% през 2028 г., което е най-ниската подобна прогноза от десетилетия насам.

"Това не ни дава големи надежди за удовлетворяване на стремежите на хората, особено на бедните по света и най-вече на бедните хора в бедните страни", заяви директорът на МВФ Кристалина Георгиева в понеделник, когато даде началото на пролетните срещи на МВФ и Световната банка.

Според МВФ глобалното забавяне на растежа тази година е водено от развитите икономики в Европа. Прогнозите са, че икономиката на еврозоната ще се разшири само с 0,8% през тази година, в сравнение с 3,5% през миналата година.

Рисковете за финансовата стабилност нарастват, предупреди МВФ2023 г. ще бъде предизвикателна година, като глобалният растеж ще се забави до под 3%, прогнозира финансовата институция

Икономиката на Обединеното кралство се очаква да се свие с 0,3% през 2023 г., след като през 2022 г. се разшири с 4%.

Икономиката на САЩ се очаква да нарасне с 1,6 % през тази година, което е спад от 2,1 % през 2022 г., посочва МВФ.

Междувременно се очаква растежът на Китай да се ускори до 5,2% през тази година от 3 % през миналата, се казва в прогнозата на МВФ.