Банковата криза след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank повишава вероятността от рецесия в САЩ.

Това заяви пред CNN главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън в първото си интервю след сътресението на SVB.

Според Даймън, над икономиката надвисват буреносни облаци. Сегашният режим на затягане на мерките на Федералния резерв, плюс по-високата инфлация и войната в Украйна са най-големите рискове.

Финансистът не се ангажира с прогнози дали тази година ще фалират още банки, но отбелязва, че сегашната ситуация няма нищо общо с финансовата криза от 2008 г. "Това не е нищо подобно. И американската общественост не бива да мисли така.", категоричен е той.

"Провалът е нормален. Просто не искаме да се получава ефект на доминото.", допълва Даймън.

Основен индикатор при облигациите сочи за На фокус е спредът между 10-годишната и 3-месечната доходност по държавните облигации

Той предупреждава, че и регионалните банки, и американските потребители трябва "да бъдат подготвени за по-високи лихвени проценти за по-дълго време."

Законодателите стават все по-неспокойни относно повишаването на тавана на дълга - самоналожената граница на заемите от 31,38 трлн. долара, която те достигнаха през януари. Същевременно, преговорите между републиканците от Камарата на представителите и Белия дом остават в застой, отбелязва CNN.

Даймън, който работи в тясно сътрудничество с Белия дом и Конгреса по различни икономически проблеми, заяви, че под негово ръководство няма да има фалит. "Не и докато съм жив. Ние ще продължим да се борим с този проблем", заяви той.

Джейми Даймън, JPMorgan: Банковата криза все още не е приключила„Въпреки че не прилича на 2008 г., не е ясно кога настоящата криза ще приключи“, казва главният изпълнителен директор на JPMorgan

Уверен е, че Конгресът ще постигне решение за тавана на дълга през следващите няколко месеца, но това не означава, че няма да има определени сътресения в икономиката, смята финансистът.

Даймън е бивш член на бизнес съвета на Доналд Тръмп и макар да не смята, че обвиненията, пред които е изправен бившият президент тази седмица, ще повлияят на икономиката, вярва, че Тръмп е въвел някои добри икономически политики.

"Мисля, че данъчната реформа всъщност върна един трилион долара в Америка. Цветнокожата общност имаше най-ниското ниво на безработица в историята през последната му година, защото той разви икономиката."

Американците са разделени по въпроса за обвиненията, повдигнати срещу Тръмп49% от всички американци смятат, че е било правилно прокуратурата да заведе първото наказателно дело срещу настоящ или бивш държавен глава в историята на страната

Даймън коментира и друг потенциален кандидат за президент на Републиканската партия през 2024 г. - губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Миналата година Флорида прие закон, който ограничава обсъждането на ЛГБТК въпроси в училищата на щата - законопроект, който опонентите наричат "Не казвай гей".

"Ние подкрепяме ЛГБТ общността активно", заяви Даймън и потвърди, че ще продължи да го прави въпреки действията на губернатора ДеСантис.