Висшите банкови регулатори на САЩ ще свидетелстват пред Конгреса във връзка с неочакваните фалити на регионалните кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank, съобщава Reuters.

Високопоставени служители от Федералния резерв, Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) и Министерството на финансите ще дадат показания пред комисиите относно колапса на двете банки, който предизвика сериозни загуби в инвеститорското доверие в сектора.

Регулаторните органи обещават да преразгледат своите правила и процедури след двойния провал, но настояват, че цялостната система остава стабилна. Същевременно, изслушването в Банковата комисия на Сената ще даде възможност на законодателите да окажат натиск върху регулаторите да изяснят какво точно се е случило под техен надзор.

Високопоставени служители от FED и FDIC заявияват, че средствата на вложителите са сигурни и стабилни, но трябва да бъде изяснено какво точно е довело до банковите фалити и какви правила трябва да бъдат променени, за да се предотвратят подобни сривове в бъдеще.

„Нека да горят“. Янис Варуфакис с нова визия за

"И на двете изслушвания ще има политиканстване, като прогресивни и консервативни партии ще търсят политически аргументи", казва Джарет Сейбърг от TD Cowen. "Очакваме обаче и нещо съществено, тъй като законодателите ще притискат длъжностните лица за това какво се е объркало в тези банки и какво трябва да бъде посланието за незастрахованите вложители."

Сътресенията предизвикаха нови обвинения във Вашингтон, тъй като някои демократи и републиканци остро разкритикуваха регулаторите, че са позволили на банките да стигнат до такова състояние.

Критиците отбелязват как и двете банкови институции, но с особено значение SVB, бързо са увеличили размера си и са се оказали с огромни количества незастраховани депозити.

"Много ясно е, че регулаторните органи са имали правомощията да си вършат работата, да упражняват надзор. Те просто не го направиха", заяви сенаторът Тим Скот от Южна Каролина, водещ републиканец в банковия комитет на Сената, на конференция на банковата индустрия миналата седмица.

Да убиеш инфлацията и да спасиш банките. Може ли Фед да направи и двете?Историята помни Пол Волкър като убиеца на инфлацията, а Бен Бернанке като кризисния пожарникар. На Джером Пауъл може да му се наложи да играе и двете роли едновременно

В показанията си заместник-председателя на FED по надзора Майкъл Бар обещава "безпощаден" поглед върху начина, по който е бил упражняван надзор над SVB, но отбелязва, че в крайна сметка изчистването на недостатъците е задължение на ръководството на банката, а не на надзорниците.

Някои демократи, включително големият критик на банката сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс, също твърдят, че вината е в закона за дерегулация на банките от 2018 г. Подкрепен предимно от републиканците, но и от някои умерени демократи, той облекчи най-строгия надзор за фирми, притежаващи активи между 100 и 250 млрд. долара, сред които са SVB и Signature.

"Длъжностните лица, които седят днес пред нас, знаят, че техните предшественици са свалили защитите си", заявява председателят на Банковата комисия на Сената Шеррод Браун, демократ от Охайо, в подготвеното си встъпително изявление. "Ще наблюдаваме всички регулаторни органи, за да сме сигурни, че оценяват щетите, поемат отговорност за действията си и поправят това, което е счупено."

В изказванията си както Бар, така и председателят на FDIC Мартин Грюнберг посочват, че разглеждат възможността за затягане на правилата за банките и за прилагане на по-строг надзор върху компании, подобни на SVB.

Фед увеличи лихвените проценти за девети пореден път. Какво следва?Централните банкери гласуваха единодушно за увеличаване на референтната краткосрочна лихва с четвърт процентен пункт

Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите също ще изслуша регулаторите в сряда, а лидерите на Конгреса вече заявиха, че искат да разпитат бившите изпълнителни директори на двете банки.

Очаква се обаче регулаторите да изтъкнат някои положителни аргументи предвид създалата се ситуация. FDIC обяви, че е намерила купувач за депозитите и кредитите на SVB в лицето на First Citizens Bancshares.

Макар че банковите акции остават под натиск, нито една американска компания не е фалирала през двете седмици, откакто администрацията на президента Джо Байдън обяви гаранции за вложителите и нова спешна ликвидност за нуждаещите се банки.

В подготвените си показания Грюнберг заявява, че "огромното мнозинство" банки не регистрират съществен отлив на депозити.

В Европа висшият надзорен орган на ЕЦБ заяви, че разпродажбата на акциите на Deutsche Bank (DBKGn.DE) през миналата седмица показва, че инвеститорите остават нервни и могат да бъдат изплашени от движенията на пазара на суапове за кредитно неизпълнение (CDS).

Цените на CDS на Deutsche Bank се понижиха от петък насам, но остават далеч над нивата отпреди фалита на SVB и организираното от правителството поглъщане на Credit Suisse (CSGN.S) от по-големия конкурент UBS (UBSG.S), базиран в Цюрих.

Без паника: Deutsche Bank няма да е следващата Credit SuisseАнализатори недоумяват защо банката се превърна в следващата мишена на пазара

Във вторник банките бяха подложени на проверка на друг фронт, тъй като френските власти претърсиха парижките офиси на няколко големи институции, включително Societe Generale (SOGN.PA), BNP Paribas (BNPP.PA) и HSBC (HSBA.L), като част от разширяващото се европейско разследване на данъчни плащания върху дивиденти. Societe Generale потвърди претърсванията, като отказа допълнителен коментар. Другите банки все още не са отговорили на запитванията за коментар.

Доверието на инвеститорите в банковия сектор продължава да е нестабилно и днес, а Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че наблюдаваната волатилност е засилила още необходимостта от по-строг регулаторен контрол.

Акциите на европейските банки (.SX7P) се задържат на стабилни нива след ръста в понеделник, докато тези на американските кредитори са с индикации за повишение или без промяна.

Сигурният американски долар обаче губи позиции за втори ден, а златото поевтинява, тъй като инвеститорите се насочиха отново към по-рискови активи. Междувременно цените на суровия петрол се повишиха поради перспективите пред търсенето, тъй като банковите опасения отслабнаха.