Току-що сте съкратени от работата си в някога могъщ стартъп, който щеше да променя света. New York Times разкрива измамния бизнес модел на вашия главен изпълнителен директор. Инвеститорите са полудели, фондовият пазар кърви. Картата ви за достъп до офиса не работи.

Какво може да направите? Да видите какви аксесоари с логото на компанията пазите, коментира The Guardian.

Всички сме гледали достатъчно филми за възход и падение на компании и главни изпълнителни директори, но има едно нещо, което се обсъжда по-малко: убийственият пазар за препродажба на мърч стоки, свързани с фалирали компании, от който печелят недоволни служители или пък хора, които са получили такива артикули по време на събития и като подаръци.

Както Wall Street Journal съобщи, чаши за кафе, одеяла и дъски за сирене, брандирани с логото на Silicon Valley Bank, започнаха да се продават в eBay само няколко дни след колапса на банката. Дъската струваше 200 долара.

Супербоул рекламите като индикатор за фондовия пазар Като най-голямото зрелище в американския капитализъм, финалът на Супербоул редовно се анализира и от инвеститорите

Това е нишов, но специализиран пазар. Инвеститорът Тед Арънсън казва пред изданието, че вероятно е похарчил около 25 000 долара за финансови сувенири.


Портрет на Бърни Мадоф и брошура с етичния кодекс на Enron украсяват офиса му в Пенсилвания.

Анна Сорокин, така наречената SoHo измамница, каза, че „по ирония на съдбата“ е купила пуловер с логото на FTX, който да облече на коледно парти миналата година. Наскоро тя си е купила суичър на SVB за своята нейната „нарастваща колекция от вещи, свързани с финансови бедствия“.

По този повод The Guardian селектира няколко предмета, всеки от които напомня за фиаско, което бизнесът би предпочел да забрави.

Тениска на HQ за $49,99

В своя пик мобилната игра имаше 2,3 милиона играчи, които можеха да спечелят между $11 и $25 000, ако отговарят правилно на въпросите, като средствата идваха от огромното количество VC финансиране, налято в компанията. Единственият въпрос, на който компанията не можа да отговори, беше как този бизнес модел изобщо трябваше да работи.

eBay/budhistbudd

Чаша на WeWork за $499,99

„Винаги правете това, което обичате“, гласи лозунгът на доставчика на коуъркинг пространства, чийто основател Адам Нойман реши да отговаря на проблемите с прегарянето в офиса с наливна комбуча. Чашите, в които напитката може би се е изливала, сега вървят за стотици долари.


eBay/chelscups

Бейзболна шапка на Lehman Brothers x MTV за $75


eBay/jennmos-5

Защо Lehman Brothers си сътрудничи с MTV за бейзболна шапка е мистерия, изгубена във вековете, но дизайнът със зелено-бяло райе не е крайно лош.


Тениска на Gawker Media, $250

Върху нея са изброени бившите марки на вече несъществуващата медийна компания. Обявата в eBay нарича тениската „рядка“, тъй като първоначално е била „достъпна само за служители“. Като се има предвид колко често групата е уволнявала всички свои служители само за да наеме отново нови година по-късно, това може да са хиляди хора.


Ebay user yankeesfan345

Кутия на Silicon Valley Bank за $203,50

Моля, само за сериозни запитвания: продавачът „трябва да плати наем този месец“, пише авторът на обявата в eBay.


Ebay user elonmusk

FTX късметче за $19,99

FTX веднъж се свърза с рекламна агенция, за да достави брандирани бисквити с късмети на китайски ресторанти в САЩ. По ирония на съдбата основателят на криптоборсата Сам Банкман-Фрайд го чака поредно обвинение, свързано с подкупи към китайските власти. Продавания в eBay късмет гласи: „Вие сте на път да промените живота си завинаги“.Купувачи, внимавайте: може да успеете да намерите свой собствен за по-малко. CoinDesk съобщи през декември, че много бисквитки с късмети на FTX все още циркулират из ресторантите дори след колапса на компанията.

Дебитна карта на MoviePass за $1400


Продавачът на тази карта на стойност $1400 пояснява, че тя „ВЕЧЕ НЕ РАБОТИ“, но всеки, който е използвал MoviePass, знае, че тя никога не е работила.