6,9% е инфлацията в еврозоната през март по предварителни данни на Евростат

816
6,9% е инфлацията в еврозоната през март по предварителни данни на Евростат

© Pixabay

Инфлацията в еврозоната се понижава значително през март, сочат предварителните данни на Евростат.

Според европейската агенция, общата инфлация в еврозоната е 6,9% през март 2023 г.

За сравнение, през февруари тази година тя е била 8,5%. Основната причина за спада от 1,6 процентни пункта е понижаването на цените в енергийния сектор, отчита Евростат.

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, обаче леко се повишава спрямо предходния месец и достига 5,7% през март спрямо 5,6% през февруари.

Евростат: 13,7% е годишната инфлация през февруари в БългарияВ ЕС годишната инфлация се е забавила през февруари до 9,9% и 8,5% в еврозоната

Най-висока годишна инфлация сред страните от еврозоната през март се отчита в Латвия (17,3 на сто), следвана от Естония (15,6 на сто) и Литва (15,2 на сто). Най-ниска инфлация на годишна база е прогнозирана за Люксембург (3,0 на сто) и Испания (3,1), сочат още данните на Евростат.

Тези данни не са достатъчно убедителни Европейската централна банка да обмисли спиране на цикъла на повишаване на лихвените проценти, започнал още през юли, допълва CNBC.

Представителят на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви, че общата инфлация е започнала да намалява, но базисната се оказва по-устойчива.

През март ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което основната й референтна лихва достигна 3%. Тя обаче не даде никакви индикации за потенциални решения за лихвените проценти през следващите месеци.

Регулаторът в ЕС се дистанцира от заличаването на облигации в Credit SuisseТова заяви Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране на ЕС

Неотдавнашните сътресения в банковия сектор повдигнаха въпроса дали централните банки не са били твърде агресивни в движението на лихвените проценти за справяне с инфлацията. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че ако банковата нестабилност се преодолее, ще са необходими още повишения на лихвените проценти, за да се справи зоната с високата инфлация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg