В четвъртък президентът Еманюел Макрон призова за по-силна и по-интегрирана европейска отбрана и заяви, че континентът не бива да се превръща във васал на САЩ, като очерта визията си за по-настъпателен Европейски съюз на световната сцена.

След като остават само три години до края на втория му и последен мандат и след като загуби парламентарното си мнозинство през 2022 г., 46-годишният Макрон иска да покаже на критиците си, че е запазил енергията и свежото мислене, които му помогнаха да се издигне на президентския пост през 2017 г., и че не се е превърнал в неубедителен лидер.

"Съществува риск нашата Европа да умре. Ние не сме подготвени да посрещнем рисковете", каза Макрон в речта си в Sorbonne University в Париж, като предупреди, че военният, икономическият и други видове натиск могат да отслабят и фрагментират 27-членния съюз.

Френският президент заяви също така, че не трябва да се позволява на Русия да победи в Украйна, и призова за увеличаване на капацитета на Европа в полето на киберсигурността, за по-тесни връзки в областта на отбраната с Великобритания след Брекзит и за създаване на Европейска академия за обучение на високопоставени военни.

"Няма отбрана без отбранителна индустрия, а ние имахме десетилетия на недостатъчни инвестиции", посочи той и добави, че европейците трябва да дават предимство на закупуването на европейско военно оборудване:

"Трябва да произвеждаме повече, трябва да произвеждаме по-бързо, трябва да произвеждаме като европейци".

По думите му Европа "трябва да покаже, че не е васал на Съединените щати и че знае как да разговаря и с всички останали региони на света".

Френският президент отдавна призовава за европейска "стратегическа автономия", включваща по-малка зависимост от Съединените щати - позиция, която придоби по-голям отзвук в лицето на кандидатурата на Доналд Тръмп за Белия дом. Бившият президент често е обвинявал Европа, че се зарежда безплатно с отбранителни възможности за сметка на Съединените щати. Много служители на ЕС обаче смятат, че в момента няма надеждна алтернатива на военния чадър на САЩ, а някои подозират Макрон, че прокарва френски индустриални интереси.

Икономически предизвикателства

Макрон предупреди също така, че Европа рискува да изостане и в икономическо отношение в контекста на оспорване на глобалните правила за свободна търговия от страна на големите конкуренти, добавяйки, че Старият континент трябва да се стреми да стане световен лидер в областта на изкуствения интелект, квантовите изчисления, космоса, биотехнологиите и възобновяемата енергия.

ЕС трябва да се споразумее за изключения от собствените си правила за конкуренция, за да може да подкрепя компаниите в сектори като изкуствения интелект и зелената енергия в условията на "свръхсубсидиране" от страна на САЩ и Китай, посочи още френският държавен глава. Според него Европа се нуждае от по-малко фрагментирани пазари за енергия, телекомуникации и финансови услуги, като в същото време трябва да намали бюрокрацията.

Френският лидер се надява, че речта му ще има същото въздействие като тази, която той изнесе преди седем години, предопределяйки някои значителни промени в политиката на ЕС. Но оттогава много неща се промениха, като сред основните геополитически предизвикателства са войната в Газа, нахлуването на Русия в Украйна и нарастващото напрежение между Китай и САЩ.

Речта в четвъртък беше определена от съветниците на Макрон като принос на Франция към стратегическата програма на ЕС за следващите пет години. Програмата трябва да бъде определена след европейските избори, когато лидерите на ЕС ще се пазарят за висшите постове в блока.

Личната популярност на Макрон спада, а неговата центристка партия "Ренесанс" изостава от крайнодясната Национална асамблея (RN) в социологическите проучвания преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни.

Друго предизвикателство за Макрон е, че в Европейския парламент неговата група "Обновление" сега е трета по големина, но може да падне до четвърто място, сочат проучванията на общественото мнение, което допълнително ще ограничи влиянието му.