Лондон винаги има запазено място в лидерските позиции като финансов център на континентална Европа.

Тенденциите показват, че дори Брекзит не успява да намали очарованието на този град да бъде магнит за млади таланти от цял свят.

В продължение на години британската столица се нарежда на първите места сред дестинациите, търсещи свежа работна сила и тази година не е по-различна, се казва в изводите от проучване на Boston Consulting Group (BCG), публикувано днес.

"Лондон е напред в класациите по качество на работните места и качество на живот", казва пред Fortune Ник Саут, управляващ директор и старши партньор на BCG.

"Това е изключително положително за столицата на Обединеното кралство. Позицията ѝ като най-желан град, която запазва от много години, е едновременно обещание и предизвикателство", допълва той.

Макар да потвърждава рейтинга на Лондон сред глобалните таланти, Ник Саут допълва, че британските компании трябва да останат отворени както за "местни, така и за международни таланти".

Има ли какво да не харесваме в Лондон?

Участниците в проучването, обхванало над 150 000 души от цял свят, изтъкват като най-големи предимства това, че Лондон е англоговорящ град с разнообразна работна сила и възможности в изобилие.

Освен това е близо до Европа и удобно разположен между САЩ и останалата част на Азия. Това обяснява защо изпреварва други дестинации като например Ню Йорк, Амстердам и Дубай. То обаче не е достатъчно, за да получи Великобритания първото място в класацията.

От страните, в които квалифицираните кадри предпочитат да се преместят, Австралия надделява и е номер едно, следвана от САЩ и Канада на второ и трето място, и Великобритания – едва на четвърто.

Обединеното кралство все още изпреварва Франция и Германия като дестинация за глобални служители.

Участниците в допитването посочват разходите за живот, лесното осигуряване на визи и качеството на образованието като причини за избора на една държава пред друга.

Освен заради начина на живот, в предишни проучвания Австралия се нарежда сред водещите страни за висококвалифицирани таланти благодарение на възможностите за работа. За 10 години тя се е издигнала от седмо място в списъка на BCG до първо.

На този фон, Великобритания ожесточи борбата за привличане на таланти от вътрешноевропейски мащаб след Брекзит. Недостигът на работна ръка представлява реална заплаха, за чието преодоляване помага именно имиграцията.

През 2022 г. Обединеното кралство отбеляза рекорден ръст на пристигащите на фона на глобалните конфликти и недостига на таланти.

"Трудовата миграция представлява първостепенна възможност за преодоляване на този недостиг", заяви Себастиан Детмерс, главен изпълнителен директор на партньора на BCG в проучването The Stepstone Group.

"Трябва да адаптираме нашите пазари на труда, така че да са по-гъвкави, което ще позволи на служителите да се преместят там, където са най-необходими и ще намерят най-добри позиции за своите умения и стремежи.", допълва експертът.