Time Out публикува годишната класация на най-красивите улици в света.

Списъкът се изготвя от глобален екип от експерти в някои от най-добрите градове в света, като всеки се застъпва с аргументи за включването на любимата си местна улица.

Представителите на Европа са улица "Джерард" в Лондон, барселонската Consell de Cent и берлинската "Ораниенщрасе", но най-красива на континента е Руа да Боависта в Лисабон.

Улицата, която минава през квартала на нощния живот в столицата на Португалия – Каиш до Содре, се класира на седмо място в световния Топ 10.

Вера Моура, редактор на Time Out Lisbon, изтъква "новите начинания в храненето, пиенето и пазаруването" на тази улица.

"Малко квартали в Лисабон са преживели толкова колкото Каиш до Содре – квартал, надхвърлил наследството на нощния живот и превърнал се в място за шопинг, семеен брънч и вечеря с приятели", каза Вера.

Руа да Боависта е отличен пример за новата глава в историята на квартала: централна улица, където постоянно се появяват нови локации за хранене, пиене и пазаруване.

Ако се разходите по тази улица, редакторът препоръчва да пазарувате от минималистичната португалска марка за дрехи +351, да се храните в Cav 86, Planto и Tricky's и да пиете автентично местно вино в Boavista Social Club, който според нея е мястото, където може да се насладите на една "спокойна вечер, типична за Каиш до Содре".

В глобален мащаб, "Хай стрийт" в Мелбърн заема първото място за 2024 г., следвана от "Холивуд роуд" в Хонконг на второ място и "Ийст 11" в Остин на трето.

Time Out възхвалява "уникалните местни бизнеси на "Хай стрийт", които предлагат за всеки по нещо" - от Casa Nata, където се продават вкусни португалски тарталети с крем, до 1800 Lasagne - ресторант, роден през пандемията, който сега е процъфтяващо място за хапване на паста с места на открито.

"Хай стрийт" е богата и на барове, предлага Time Out, като изтъква "интимния и ексклузивен" бар на покрива Gigi Rooftop и оживеното място за танци Francesca's Bar.

Марко Финанцио, основател и управляващ директор на Gigi Rooftop, споделя пред CNN, че за първи път е отворил заведение на "Хай стрийт" преди 14 години и тогава е "мечтал районът да се превърне в емблематична дестинация".

Втората в класацията - "Холивуд роуд" в Хонконг предлага невероятни ресторанти, сред които Tate Dining Room, отличен със звезда на Мишлен, както и културният обект Храмът Ман Мо и ескалаторите в Mid-Levels - най-дългата в света открита ескалаторна система.

Третата улица в списъка е "Ийст 11" в Остин, която има много атракции в само четвърт миля. Книжарницата Vintage Bookstore & Wine Bar е отличена като идеалното място за питие и потапяне в ново четиво, а Kenny Dorham's Backyard е идеален за музика на живо в "импровизирано място, което прилича на постоянно домашно парти", според Time Out.

В класацията се отбелязва как някои от най-оживените улици в света са се променили положително през последните години – много от тях са станали "по-проходими и приятни места за прекарване на времето".

"Пиенето и храненето на открито, които в един момент бяха временна мярка, се превърнаха в основен елемент на много от улиците в нашия списък", допълва Time Out, като тази възможност е "подкрепена от зелени инициативи като пешеходни зони и булеварди с по-малко движение".

Например Consell de Cent в Барселона, която е под номер 10 в списъка, забранява движението на коли през 2023 г.

Ето и Топ 10 на най-красивите улици според Time Out:

1. High Street, Мелбърн

2. Hollywood Road, Хонконг

3. East Eleventh, Остин, Тексас

4. Guatemala Street, Буенос Айрес, Аржентина

5. Commerical Drive, Ванкувър, Канада

6. Jalan Petaling, Куала Лумпур, Малайзия

7. Rua da Boavista, Лисабон, Португалия

8. Arnaldo Quintela, Рио де Жанейро, Бразилия

9. Chazawa-dori, Токио, Япония

10. Consell de Cent, Барселона, Испания