Time Out обяви Ню Йорк за най-добрия град в света през 2024 г.

Безбройните музеи и процъфтяващата театрална сцена са посочени като основни причини, поради които Голямата ябълка заема първото място.

Глобалната репутация на Ню Йорк също играе важна роля – това е мястото, където жители на други градове най-много биха искали да се преместят.

За да изготви новата си класация, медията се допитва до около 20 000 жители на градове по целия свят, както и до мрежата си от световни писатели и редактори, пише CNN.

Под внимание са взети фактори като кулинарните възможности във всеки град, архитектурата и културните събития.

Целта е на читателите да се предостави "вдъхновение за пътуване", но също така "глобална снимка на живота", допълват авторите на класацията.

Европа властва в списъка с най-добрите градски дестинации в света за 2023Европа взема надмощие със 7 от първите 10 града и 63 държави в топ 100

На второ място след Ню Йорк е Кейптаун, Южна Африка - град, който всеки участник в проучването определя като "красив", несъмнено заради зашеметяващата комбинация от плажове, урбанистичен пейзаж и планински гледки.

Time Out изтъква специално културните предложения на Кейптаун - от късните вечери на музеите през летните месеци до театралните и комедийните предложения в Theatre on the Bay, както и новооткрития Time Out Market Cape Town.

Кейти Скот, която е израснала в Кейптаун, а сега живее във Франция, споделя пред CNN, че смята Кейптаун за "може би най-непретенциозния крайбрежен град в света", възхвалявайки възможностите за излизане сред природата, както и "първокласните ресторанти, автентичните винарни и шикозния нощен живот".

Печелившите и губещите градове в бъдещето на глобалната икономикаНа 300-те най-големи града се пада над половината от икономическата продукция, като в тях живее едва 20% от населението на света

Но Скот също така посочва, че "тези неща не са достъпни за по-голямата част от гражданите". "Южна Африка може и да празнува 30 години демокрация, но неравенството в градове като Кейптаун е по-ярко от всякога", допълва тя.

Имайки предвид това, Скот съветва "за да разберат истински града и неговите хора", посетителите да "излязат от туристическия балон и да предприемат пътуване до остров Робен или музея на квартал Шест" - и двете места, препоръчани от Time Out, които се занимават с историята на апартейда в Южна Африка.

"Те предлагат уникален и силен поглед към историята на Южна Африка", допълва Скот.

От Сингапур до Сан Франциско: Кои са най-скъпите градове за живеене в светаСредните разходи за живот са скочили със 7,4% през тази година

В челната петица влизат Берлин (похвален от Time Out за оживения си нощен живот), Лондон (похвален за "легендарните" си пъбове и безплатните музеи и галерии) и Мадрид (според Time Out, с "изключителни" заведения за хранене).

Сред по-малките градове в Топ 10 са Ливърпул и Порто. Забележително е, че той е посочен от участниците в проучването като чудесен град за "романтика".

Редакторът на Time Out за пътувания Грейс Биърд смята, че общото между всички градове е техният "силен обществен дух и вълнуващо настроение, което създават".

Кои градове са магнити за таланти през 2024 г.Градовете са оценени по различни критерии, включително ръст на работните места, образователен ценз, конкурентоспособност и миграционни модели

Ето кои са в Топ 10 на най-добрите градове в класацията на Time Out:

1. Ню Йорк, САЩ

2. Кейптаун, Южна Африка

3. Берлин, Германия

4. Лондон, Великобритания

5. Мадрид, Испания

6. Мексико сити, Мексико

7. Ливърпул, Великобритания

8. Токио, Япония

9. Рим, Италия

10. Порто, Португалия