Барселона запази лидерското място в класацията Топ 50 най-добри барове в света за тази година, съобщи CNN.

Престижната титла дълго време беше доминирана от заведения в Лондон и Ню Йорк, но космополитният испански град за втора поредна година оглави списъка с призьора Sips.

Церемонията по награждаването се проведе в изведена от експлоатация електроцентрала от 50-те години на миналия век в Сингапур – първата локация извън Европа в 14-годишната история на наградите.

Списъкът става все по-разнообразен: Мексико Сити има четири бара в списъка за 2023 г., включително класираният на трето място Handshake Speakeasy, докато аржентинската столица Буенос Айрес и градът домакин Сингапур са дом на три бара от Топ 50.

Мексиканските ликьори и бири превземат американските барове - ето защоКонсуматорите изпитват жажда за продукти на високи цени с автентична история

В няколко азиатски държави заведенията са включени за първи път, включително ориентираният към устойчивото развитие Zest в Сеул - най-високото ново попълнение на 18-то място.

Банкок също се радва на силно представяне, като коктейл-бар Mahaniyom завърши на 19-о място, а ретро стилът на BKK Social Club беше обявен за най-добрия бар в Азия на 13-о място.

Победителите бяха избрани анонимно от Академията на 50-те най-добри бара в света - група от 680 представители на индустрията, сред които собственици на барове, бармани и критици.

Няма конкретни критерии за гласуване, а членовете просто са помолени да преценят къде "са се насладили на най-доброто преживяване", заявиха организаторите.

Какви са законите за алкохол в най-известните парти дестинацииДори някое място да се слави с олекотена регулация спрямо алкохола, тя може да не важи за консумацията на публични места и възрастта за тази цел

Макар че само три бара в Ню Йорк попадат в тазгодишния списък - в сравнение с осем през 2015 г., на второ място се класира Double Chicken Please в Долен Ийст Сайд в Манхатън.

Флорида и Луизиана бяха представени с Café La Trova в Маями и Jewel of the South в Ню Орлиънс, които заеха съответно 24-то и 49-то място.

И въпреки че в Лондон отново има повече барове от всеки друг град, за първи път от основаването на наградите нито едно заведение в столицата на Обединеното кралство не попада в челната тройка. Двукратният победител Connaught Bar в луксозния лондонски квартал Мейфеър се класира на пето място. Миналата година Connaught зае осмо място, припомня CNN.

Съоснователите на Sips Симоне Капорале и Марк Алварес, които отварят бара в Барселона по време на пандемията от Covid-19, заявиха, че спечелването на първото място би могло да промени тяхното заведение.

"Нека го наречем мечта", заяви Капорале пред CNN малко след обявяването на наградите. Само с 33 места за посетители, Sips използва местни съставки, за да произвежда коктейли, които Алварес определя като "висша мода".

Знаменитости наводняват пазара на алкохолни напитки със собствени маркиПознати лица като Марк Уолбърг, Кендъл Дженър и Райън Рейнолдс стоят зад някои от най-популярните марки алкохол

Ето кои са в Топ 25 най-добри барове в света за 2023 г.

1. Sips, Барселона

2. Double Chicken Please, Ню Йорк

3. Handshake Speakeasy, Мексико Сити

4. Paradiso, Барселона

5. Connaught Bar, Лондон

6. Little Red Door, Париж

7. Licorería Limantour, Мексико Сити

8. Tayēr + Elementary, Лондон

9. Alquímico, Картахена

10. Himkok, Осло

11. Tres Monos, Буенос Айрес

12. Line, Атина

13. BKK Social Club, Банкок

14. Jigger & Pony, Сингапур

15. Maybe Sammy, Сидни

16. Salmon Guru, Мадрид

17. Overstory, Ню Йорк

18. Zest, Сеул

19. Mahaniyom, Банкок

20. Coa, Хонконг

21. Drink Kong, Рим

22. Hanky Panky, Мексико Сити

23. Caretaker’s Cottage, Мелбърн

24. La Trova, Маями

25. Baba au Rum, Атина