Чудили ли сте се дали някъде другаде тревата е по-зелена? Ако е така, сте по-скоро изключение, защото около 9 от 10 европейци са доволни от живота в своя град, показва нов доклад на Европейската комисия, който отговаря на следните въпроси:

Кой град в Европа е най-чистият или най-безопасният?

Къде е лесно да се намери работа или жилище на достъпна цена?

Къде има най-добър обществен транспорт или качество на въздуха?

Шестото издание на проучването за качеството на живот в европейските градове обхваща 83 града в цяла Европа и над 70 000 интервюта.

Резултатите показват, че цялостното удовлетворение в европейските градове остава високо, като почти девет от десет души съобщават, че са доволни от живота в своя град. Резултатите също потвърждават значителни подобрения във възприеманото качество на живот в градовете в източните държави-членки.

Въпреки че общата удовлетвореност остава висока, резултатите показват лек спад в сравнение с проучването от 2019 г., когато за последен път ЕК публикува подобен документ. И не всички, разбира се, са доволни. Жителите на Истанбул, Атина и Палермо съобщават за много по-ниски нива на удовлетвореност.

Сицилиански тайни: Ресторанти, плажове и музеи, които много хора пропускатИскате ли да видите най-доброто от слънчевия италиански остров и да избягате от тълпите?

Докато столиците се възприемат като предлагащи повече възможности за работа, по-малките градове се възприемат като по-добро място за живеене, особено за възрастни хора и за семейства с малки деца, показва още докладът.

Хората се чувстват по-безопасно, ако се разхождат сами през нощта, в по-малките градове и възприемат града си като по-чист и по-малко шумен от хората, живеещи в по-големите населени места.

Средно хората в извънстоличните градове са по-удовлетворени от наличието на обществени пространства и здравеопазване, както и от жилищата.

Извънстоличните градове също се разглеждат като по-добро място за живеене за мигранти и семейства с малки деца, като хората в провинцията са по-доволни от местната публична администрация.

Къде е София?

Българската столица се предсатвя различно в отделните категории.

София е в топ 10 на местата, чиито жители заявяват, че качеството на живот в града им се е повишило в сравнение с преди 5 години. По този показател столицата е на 8-мо място, като 53% от анкетираните отговарят положително. За сравнение на дъното в тази категория са градове като Рим, Барселона и Торино.

На въпрос дали смятат, че е лесно да си намерят добра работа в София, 65% от респондентите отговарят положително, което поставя столицата ни в първите 10 града по този показател, по-конкретно – на девето място.

По отношение на това дали градът е добро място за живеене за имигранти, София е на второ място сред градовете с най-нисък резултат.
София е и сред 10-те с най-слаби резултати по отношение на доверието между съгражданите, като само 36% отговарят положително. Българската столица е в последните 10 и по отношение на това дали градът е добро място за живеене за по-възрастни хора и семейства с малки деца. Категорично на последно място е по въпроса дали хората се чувстват в безопасност, разхождайки се сами през нощта в града.

Кои ще са най-богатите държави за 2024 г.По-голямото население често се свързва с по-развити икономики, но не означава непременно, че индивидуалните доходи на гражданите са високи

Ето и десетте най-добри градове за живот в Европа според класацията, обобщена от Politico:

10. Клуж-Напока, Румъния

Столицата на румънския регион Трансилвания и вторият по население град в страната очевидно е и чудесно място за живеене.

94% от жителите заявяват, че са доволни от живота си там. Като дом на процъфтяващ технологичен сектор, градът се нарежда на второ място по възможности за работа, като 73% от гражданите казват, че има задоволителни опции за кариерно развитие там.

9. Брага, Португалия

Този португалски град е обявен за най-добрата европейска дестинация през 2021 г., но той е не само чудесно място за туристите. Местните жители също го обичат, като 94% от анкетираните казват, че са доволни от условията.

Брага също така се смята за безопасен град, като 84% от респондентите са заявили, че се чувстват комфортно да се разхождат сами през нощта.

Невъзможни атракции - местата, които няма как да посетите през 2024 г.След пандемията туристите наводниха европейските градове и американските национални паркове като

8. Рощок, Германия

В крайбрежния град в Германия 94% от анкетираните жители казват, че са доволни от живота си там.

Рощок също така е добро място за живот за възрастни хора и семейства с малки деца (съответно на второ и шесто място в Европа). 85% процента от респондентите заявяват, че са удовлетворени от работното си място, следователно по този показател градът е на първа позиция в Европа.

7. Женева, Швейцария

Женева е на седма позиция, като 95% от попитаните са удовлетворени от живота си в града си. Въпреки че се класира високо в няколко други категории (83% удовлетвореност от работните условия), Женева е на последно място по достъпност на жилищата, като само 8% от анкетираните казват, че е лесно да се намери добро настаняване на разумна цена.

6. Стокхолм, Швеция

Изглежда, че безпощадните скандинавски температури не са проблем за жителите на Стокхолм, който се нарежда на шесто място с 95% удовлетворени граждани.

Като цяло столицата се смята за добро място за хората от LGBTQ+ общността, но подобно на Женева, не много хора смятат, че е лесно да се намерят жилища на достъпни цени.

Тренд: Българите са били по-щастливи през 2023 г. от предишните три години40% очакват 2024 г. да бъде по-добра година за България

5. Гданск, Полша

Полски град с множество исторически забележителности и дом на едно от най-големите пристанища на Балтийско море, Гданск има и много доволни местни жители - 95%. Той е възприеман и за добро място за имигранти, а 92% от анкетираните са заявили, че са доволни от културните съоръжения в града.

4. Лайпциг, Германия

Градът в Източна Германия е с 95% удовлетворени жители. Хората твърдят, че локацията е подходяща за семейства с малки деца, а 83% от тях казват, че са доволни от качеството на въздуха.

3. Копенхаген, Дания

Може би познавате Копенхаген заради статуята на Малката русалка - основната туристическа атракция, но знаете ли, че това е и третият най-живописен град в Европа?

96% от жителите му казват, че са доволни от живота си там. Копенхаген е и доста сигурен град, но гражданите му споделят, че трудно намират жилища на достъпни цени. Интересна подробност - столицата може би е най-малко корумпираният град в Европа, като само 20% от гражданите твърдят, че в местната публична администрация на града има подкупи.

Кои градове са магнити за таланти през 2024 г.Градовете са оценени по различни критерии, включително ръст на работните места, образователен ценз, конкурентоспособност и миграционни модели

2. Грьонинген, Нидерландия

В Грьонинген се намира най-големият пъб в Европа, който побира над 3700 души, което вероятно може да обясни високото ниво на удовлетвореност от 96%.

Градът е смятан за чудесно място за имигрантите, с много зеленина и обществени пространства. Той също така е чист и безопасен, като 86% от респондентите казват, че се чувстват в безопасност, когато се разхождат сами през нощта.

1. Цюрих, Швейцария

Цюрих е най-приятният за живеене град в Европа през 2023 г., като процентът на удовлетвореност е 97%.

Жителите му са доволни от финансовото си положение, от работата си, от обществения транспорт, от здравните услуги, от качеството на въздуха... почти от всичко. Това е и най-добрият европейски град за възрастните хора. Въпреки това има една повтаряща се тенденция в списъка: само 11% от хората са съгласни, че е лесно да се намери добро жилище на разумна цена.