Въпреки призивите за завръщане в офиса, дистанционната работа променя все повече градовете по цял свят.

Експертите от Nomad List, база данни за работещи от разстояние, класираха най-бързо развиващите се центрове за работа от разстояние, анализирайки близо 300 000 регистрации за последните две години, съобщава CNBC.

Европейските дестинации като Валенсия и Сардиния обикновено са на водещите места в подобни класации, но нито един град от Стария континент не попада в списъка на Nomad List.

Оказва се, че по-голямата част от най-бързо развиващите се центрове за работа от разстояние са в Азия. Единствено изключение е уругвайската столица Монтевидео, която се класира на шесто място.

София е вторият най-добър град в Европа за британските дигитални номади Дом на много от най-добрите музеи, ресторанти и клубове в България, София е чудесна дестинация за посещение или работа от разстояние

Токио заема първото място като най-бързо развиващата се дестинация за дигитални номади.

В града се наблюдава 67% увеличение на броя на дигиталните номади от 2018 г. до 2022 г., според Nomad List. Само за миналата година в столицата на Япония се наблюдава 369% увеличение на работещите от разстояние.

Въпреки че в момента в Япония не предлага визи за дигитални номади, страната има споразумение със 70 държави и региони, което позволява на посетителите да останат до 90 дни, според Министерството на външните работи на Япония.

Разходите за живот в Токио са с 47,9% по-ниски от тези в Ню Йорк без наем, според Numbeo. Освен по-ниски разходи за живот, градът предлага на дигиталните номади и възможността да работят в една от най-големите градски икономики в света, според Bloomberg.

Към 2023 г. в Токио се намират 29 компании от списъка Fortune 500, което надминава 16-те в Ню Йорк.

Барселона е глобален лидер сред градовете за работа от разстояние Испанският град има ниски разходи за живот в сравнение с други европейски дестинации, популярни сред дигиталните номади

На второ място, е Да Нанг, Виетнам.

През последните пет години в Да Нанг е отбелязан 99%, а през 2023 г. 107% ръст на дигиталните номади.

Гражданите на почти 200 държави, включително САЩ, могат лесно да кандидатстват онлайн за туристически визи и да останат във Виетнам до 90 дни.

Да Нанг е петият по големина град в страната и предлага безплатен Wi-Fi в централната част.

Той е известен с пясъчните си плажове и се смята за един от най-приятните за живеене градове в страната.

Градът се намира и в близост до известния Златен мост - пешеходен мост, проектиран така, че да изглежда сякаш гигантски каменни ръце го поддържат.

Работата от разстояние остава актуална и променя имотния пазар Все повече хора са склонни да се преместят в по-евтини райони, отдалечени от офисите в градските центрове

Сеул, Южна Корея, се нарежда на трето място.

Той е най-големият град в страната и е средище на водещи технологични компании като Samsung, Hyundai и LG.

Според Economist Intelligence Unit за 2023 г. Сеул е един от най-приятните за живеене градове в Азия и предлага на посетителите високоскоростен интернет и обществен Wi-Fi на много места.

Според Numbeo Сеул е с 27,4% по-евтин от Ню Йорк.

Подобно на градовете, класирани на първо и второ място, Сеул предлага на американските граждани възможност да останат в Южна Корея до 90 дни без виза.

Коя е любимата държава на дигиталните номадиIT, технологии, медии, реклама, PR и маркетинг са най-често срещаните сектори за работа като дигитални номади

Ето кои са останалите градове в ТОП 10 за най-бързо развиващи се дестинации за дистанционна работа през 2023 г.

Токио, Япония

Да Нанг, Виетнам

Сеул, Южна Корея

Куала Лумпур, Малайзия

Пенанг, Малайзия

Монтевидео, Уругвай

Манила, Филипини

Ханой, Виетнам

Хо Ши Мин, Виетнам

Делхи, Индия