Клеърс Партис e софтуерен дизайнер от Лос Анджелис, която мечтае да работи на спокойно място сред природата, далеч от градската суматоха и шумни офис пространства.

Когато й предлагат такава възможност, тя веднага се възползва от нея, разказва CNBC.

Миналата седмица тя пристига в Ололай, Сардиния, където има уреден от местната община безплатен престой.

Този вид настаняване е част от програма, насочена към дигитални номади, които искат временно да се преместят да работят в централната част на италианския остров, сред фермери и пасящите им стада овце.

Клеърс е първият дигитален номад, който пристига и вече усеща, че това променя живота ѝ.

"Пътувам като дигитален номад през последните две години, последно бях в Занзибар. Но когато се появи възможността за Ололай, бях развълнувана да опитам.

Чувствах, че имам нужда от смяна на мястото, но не туристическо, а сред природа, чист въздух, планини, красиви плажове, където бих могла да намеря повече спокойствие и по-бавен начин на живот", допълва програмистката.

Най-добрите места за посещение в Италия, непознати на масовите туристиАко и вие непрекъснато мечтаете за момента, в който ще се върнете в Италия, редакторите на T+L споделят любимите си места, надявайки се да вдъхновят следващото ви пътуване

Ололай се намира в див район, далеч от пълните с ВИП персони крайбрежия на Сардиния - място, където старите традиции са оцелели, а хората някога са живели в пещери.

С течение на времето местните жители напускат в търсене на по-добро бъдеще другаде, опустошавайки древния квартал, който сега е покрит с улично изкуство, изобразяващо селския живот.

Миналия век населението на Ололай се свива от 2250 на 1300 души, като всяка година се раждат само по няколко бебета. През 2018 г. селото приема широко рекламирана мярка за съживяване на стария квартал: продажба на рушащи се къщи за 1 евро.

"Това беше голям успех – много чужденци купиха и рестартираха десетки изоставени жилища", казва кметът Франческо Колумбу пред CNBC. "Сега, след като инвестирахме във високоскоростен интернет, с този нов проект "Работи от Ололай" искаме да превърнем селото си в център за дигитални номади.", допълва той.

Италия ще ви плати, за да заживеете в СардинияСардиния е вторият по големина остров в Средиземно море и отдавна е считан за природно бижу с богата културна история

Кметството на Ололай е отделило 20 000 евро за настаняването на 30 дистанционни работници от цял свят, които могат да останат в селото през следващите две години.

Онлайн кандидатурите са отворени до декември. Тези, които бъдат избрани, могат да живеят безплатно до три месеца, което е максималният срок, за който неевропейци могат да останат в Италия без виза.

Засега Партис планира да остане само месец, въпреки че обмисля удължаване на престоя в Сардиния на по-късен етап.

Следващият дигитален номад ще пристигне от Сингапур, казва Вероника Мата, ръководител на местната културна асоциация, която заедно с кметството се занимава с програмата "Работи от Ололай".

"Очакваме много американци. Целта ни е да съживим Ололай с нови хора от различни култури и езици, които могат да споделят опита си като дигитални номади с жителите", допълва тя.

Бюджетът от хазната на кметството ще отиде за наемане на жилища от местни семейства за дигиталните номади, като цената е приблизително 350 евро на месец за обзаведено жилище с две спални. Комуналните услуги, сметките и данъците за обслужване на кметството също ще бъдат покрити, казва Мата, но не и транспортът и самолетните билети.

Коя е любимата държава на дигиталните номадиIT, технологии, медии, реклама, PR и маркетинг са най-често срещаните сектори за работа като дигитални номади

Жилищата, които някога са принадлежали на семейства на овчари и фермери, вече са оборудвани със съвременни офис пространства и високоскоростна интернет връзка.

По думите на Мата работниците ще бъдат канени на панаири и фестивали в селото, за да се интегрират и опознаят местната общност.

"Това не е безплатна почивка", казва тя. "Те трябва да имат доказан опит като дигитални номади и да оставят конкретен принос в края на престоя си - било то презентация, есе, научен труд или документален филм." Партис планира да изнесе лекция за това какво означава да бъдеш дигитален номад като цяло и конкретно в Ололай.

Най-добрите плажни дестинации за дигитални номадиОт оживени курорти до неизвестни селца с девствени плажове - в Европа има богата гама от избор

По програмата могат да кандидатстват дигитални номади от всички области – технологии, медии, финанси, недвижими имоти, архитектура, също така художници, писатели, музиканти, учени и академици. Но при условие, че оставят "тласък на знанието", който обогатява културата на населеното място.

Партис вече обича новия си дом в историческия квартал на селото. Той разполага с две спални и прекрасен панорамен балкон с гледка към девствена долина и гора, където намира вдъхновение, докато работи, казва тя и допълва, че засега балансира между работата и желанието да разгледа забележителностите на Сардиния.

"Все още се установявам. Има дни, които прекарвам в пътуване, за да опозная красивите места наоколо, а други се затварям вкъщи и наваксвам с работата си", разказва тя.

Как да станете Макар че звучи като идеалната работа, дигиталното номадство не е за всеки

Един типичен ден в Ололай е подобен на живота ѝ на други места: сутрин йога и медитация, след това работа, после разходка навън и пътуване до крайбрежието или планината, за да се наслади на тишината и гледките.

"Не пия, така че барът не е моето топ място за прекарване на времето. Вместо това обичам да ходя на фермерския пазар, за да си взема пресни продукти, например трюфели, да приготвям паста и ньоки с песто. Храната е невероятна."

Споделя, че Ололай е по-красив, отколкото е очаквала, а дружелюбността на хората не спира да я изненадва.

"В Сардиния има толкова много неща за изследване. Радвам се, че съм тук с достатъчно време, за да се потопя в острова и неговата култура", допълва Клеърс.