Съчетаването на пътуване в чужбина със служебни срещи и задачи набира популярност заедно с интереса към започване на работа от разстояние.

IWG, компания за гъвкави работни позиции сравнява 26 града в цял свят, като ги оценява по скалата от 1 до 10 в следните категории:

  • Климат
  • Култура
  • Настаняване
  • Транспорт
  • Храна и напитки
  • Спокойствие на живот
  • Интернет скорост
  • Наличие на гъвкаво работно пространство
  • "Категориите са избрани така, че да отчитат оптималната среда за работа в чужбина, включително основните стандарти на живот", обяснява пред CNBC Дарън Роджърс, мениджър на IWG Сингапур.

    "Има и фактори, които могат да повлияят на производителността, като например достъпът до интернет и наличието на гъвкави работни места, допълва той.

    Първо място в класацията заема Барселона като идеална дестинация за онези, които "търсят перфектното съчетание между работа и почивка", допълват от IWG.

    Компанията провежда проучване сред повече от 1000 хибридни работници, което установява, че почти трима от всеки пет (57%) са ползвали командировки миналата година, като са удължавали отпуската си, работейки от чужбина.

    Коя е любимата държава на дигиталните номадиIT, технологии, медии, реклама, PR и маркетинг са най-често срещаните сектори за работа като дигитални номади

    Хоризонтите на днешните работници вече не се ограничават до собствените им страни", допълва Роджърс. "Виждаме, че служителите по целия свят ценят възможността да удължат отпуската си с работни пътувания, а в замяна на това работодателите също печелят – с високо ангажирани, щастливи и продуктивни екипи."

    Проучването установява, че скоростта на интернет е най-важната предпоставка за дигиталните номади, изпреварвайки разходите за живот и метеорологичните условия.

    "Възходът на хибридната работа позволява на работниците да работят от мястото, където могат да бъдат най-продуктивни, дори ако това е в чужбина", допълва Роджърс. "Това е възможно благодарение на облачните технологии, които изискват надеждна и висококачествена интернет връзка."

    Сингапур получава най-висока оценка за скорост на интернет (9), следван от Ню Йорк (8,5) и Хонконг (8).

    "Сингапур е и най-големият финансов център в Азия, а в космополитния град се намира най-доброто летище в света, което често се възприема като дестинация-врата за лесен достъп до останалата част на континента, включително Югоизточна Азия", заявиха от IWG.

    Летищата, от които няма да искате да си тръгнетеСветовна класация отличи мегалетищата с най-висококачествено обслужване на пътници

    Барселона и Торонто също регистрират особено високи резултати по отношение на скоростта на интернет и цените на настаняване. Например средният месечен наем в Барселона струва 1158 долара, а в Торонто - 1769 долара, докато в Ню Йорк той е 3632 долара – най-скъпият в списъка.

    Ето и всички градове в Топ 10 в класацията:

    Барселона

    Торонто

    Пекин

    Милано

    Ню Йорк

    Рио де Жанейро

    Амстердам

    Париж

    Джакарта

    Лисабон

    Очарованието на Барселона се крие и в нейната "уникална комбинация от слънце, море, пясък и космополитна атмосфера", заявиха от IWG.

    Барселона е лидер сред най-зелените градове в Европа Достъпът до зелени площи е по-възможен в градовете в северните страни, отколкото в източните и южните части на континента

    Според проучването испанският град е получил високи резултати по отношение на разходите за транспорт и има "сравнително ниски разходи за живот" в сравнение с други популярни европейски градове.

    Чаша кафе в Барселона струва средно 2,68 долара в сравнение с 4,92 долара в Лос Анджелис и 4,57 долара в Пекин, добави IWG.

    Освен със сравнително достъпни цени на жилищата, вторият в класацията – Торонто може да се похвали и с високи резултати по отношение на "богатство от гъвкави работни пространства", се казва в проучването.

    Канада стартира нова програма за дигитални номади – ето най-важното за неяДигиталните номади могат да кандидатстват за временно разрешение за работа и да останат за три години

    "Най-големият канадски град предлага разнообразни преживявания за дигиталните номади, като над 25% от града е покрит с гори, а впечатляващите 18% са посветени на зелените пространства, което осигурява достатъчно паркове за отдих сред оживената градска среда", показва проучването.

    Миналата година Испания и Канада въведоха нови програми за дигитални номади, които са привлекателни за работещите професионалисти, които могат да изпълняват работата си навсякъде, припомня още CNBC.

    Челната тройка се допълва от китайската столица Пекин, която е и най-добрият азиатски град за работни пътувания. Той се е представил "изключително добре" в категории като култура, настаняване и транспортни разходи, съобщиха от IWG.

    Градът разполага с общо 1484 галерии и музеи – вторият по големина след Ню Йорк. Според проучването наемът струва средно 1204 долара на месец.

    "Художествената сцена от световна класа в града с многобройни галерии и културни обекти предлага забележително преживяване за хора, които искат да се запознаят с богатото наследство и съвременните иновации на Китай", допълват от IWG.