Проучване сред повече от 12 000 експати дава отговор на въпроса кои са най-добрите места за живот в Европа, ако търсите баланс между работата и личния живот, съобщава Euronews.

Всяка година InterNations – глобална общност за хора, които живеят и работят в чужбина, провежда допитването Expat Insider и изготвя класация за 53 дестинации според качеството на живот.

Сред критериите за оценяване са условия за установяване, възможностите за работа и дейности в свободното време в конкретната страна.

Класацията включва и индекс Expat Essentials, който разглежда цифровите услуги, бюрокрацията, жилищата и езика.

Тази година две европейски държави попадат в челната десетка, допълва Euronews.

Испания е най-добрата държава в Европа и втората в света за експати през 2023 г.

От първото проучване на InterNations през 2014 г. насам Испания винаги се е класирала в челната десетка по качество на живот.

Страната неизменно присъства сред най-добрите в света по отношение на възможностите за отдих, а тази година заема първото място. Мнозинството от анкетираните (88%) казват, че се чувстват доволни от културата и нощния живот в Испания, в сравнение с 68% в световен мащаб.

Девет от десет души се радват на възможностите за развлекателни спортове в страната. Климатът и времето в Испания заемат трето място в света, което също улеснява емигрантите да излизат и да се наслаждават на дейности за свободното време.

Валенсия е любимият град на експатите. Виена е най-недружелюбна Това показва класацията Expat City Ranking 2022 на Internations

Страната не се представя толкова добре, когато става въпрос за работа. По-малко от половината от анкетираните емигранти твърдят, че преместването им там е подобрило перспективите им за кариера, а 36% не са доволни от местния пазар на труда.

Въпреки това почти три четвърти изразяват задоволство от баланса между професионалния и личния живот.

Португалия предлага отлично качество на живот, но лоши възможности за работа

Португалия достига до десето място - единствената друга европейска държава, включена в челната десетка за 2023 г.

Лесното установяване е един от основните акценти за експатите в Португалия. Повече от три четвърти от тях се чувстват като у дома си, а над 80 % се чувстват добре дошли в страната. Мнозинството от анкетираните споделят също, че населението е дружелюбно към чуждестранните жители.

По качество на живот Португалия е на 7-мо място в света. Сред предимствата са климатът, времето и качеството на въздуха.

Страната се представя много по-зле, когато става въпрос за местната бюрокрация, като повече от половината от експатите смятат, че е трудно да се справят с нея. Всеки четвърти не е доволен от наличието на правителствени услуги онлайн в сравнение с 21% в световен мащаб.

Думата на емигрантите: Страните, в които е най-лесно да започнеш нов животТОП 3 страни, в които условията за установяване на чужденци са най-приемливи

Страната обаче се представя зле в подкатегорията "перспективи за кариера", където заема 49-то място от общо 53.

Емигрантите я избират на 45-о място по отношение на възможностите за кариера на местно ниво, а повече от един на всеки трима е недоволен от пазара на труда.

Въпреки че страната се представя зле по отношение на справедливото заплащане на труда (42-ро място), 78% от анкетираните са съгласни, че доходите на домакинствата им са достатъчни или повече от достатъчни, за да водят комфортен живот.

Малта е на 46-о място и попада в дъното на класацията

Един от най-сериозните проблеми за емигрантите в Малта е качеството на живот, като 32% от тях не са доволни от възможностите за развлекателни спортове в сравнение с 10% в световен мащаб.

Над 60% изразяват недоволство от инфраструктурата за автомобили в страната в сравнение с едва 13% в световен мащаб.

Друга слабост са околната среда и климатът в Малта. Страната се нарежда на предпоследно място както по отношение на природната, така и на градската среда.

Резултатите по отношение на работата не са много по-добри - 24% не чувстват заплащането си като справедливо, а 17% не виждат смисъл в работата си.

От друга страна, повече от половината от експатите се чувстват удовлетворени от финансовото си положение, което е наравно със средното за света.

Малта се представя малко по-добре, когато става въпрос за установяване, като заема 26-о място в света. Почти половината от емигрантите смятат, че е лесно да намерят местни приятели, което е повече от средното за света, а 64% се чувстват като у дома си.

Ню Йорк е най-скъпият град за емигранти в светаКласацията е изготвена въз основа на критерии, отразяващи цените на ежедневни стоки и услуги, използвани от емигрантите

В Турция се оплакват от дългото работно време и ниската удовлетвореност

Турция е на 51-во място в общата класация и на последно място в света по показателя за работа в чужбина.

Малко под една трета от експатите са недоволни от работното време - около два пъти повече от средното за света. Не се чувстват много по-добре по отношение на сигурността на работното си място или възможностите за лична кариера.

Страната се нарежда в долната десетка на класацията за основни потребности, като 16% от анкетираните оценяват негативно онлайн услугите, а 15% намират за трудно да получат високоскоростен достъп до интернет у дома.

По отношение на качеството на живот Турция се нарежда на предпоследно място по отношение на безопасността и сигурността.

По-малко от половината експати са доволни от финансовото си положение в сравнение с 58% в световен мащаб, а 44% са доволни от общите разходи за живот.

Страната се представя най-добре в индекса за лекота на установяване - 45% смятат, че е лесно да се намерят местни приятели, което е малко повече от средното за света.

Като цяло обаче, 60% са доволни от живота в Турция, докато в световен мащаб този процент е 72.

В Норвегия е най-зле – недружелюбна и скъпа страна за чужденците

Норвегия е обявена за най-неблагоприятната страна в Европа за ескпати и заема 52-ро място в общото класиране.

Трима от всеки петима оценяват отрицателно местните разходи за живот в сравнение с 35% в световен мащаб. А 37% казват, че разполагаемият доход на домакинството не е достатъчен, за да водят комфортен живот.

Норвегия не се представя добре и в класацията за лекота на установяване и близо една трета от емигрантите определят местните жители като недружелюбни към чужденците, докато в световен мащаб този процент е 18.

Пет европейски дестинации, идеални за интровертиБроят на туристите и на публикациите в Instagram за всяко място е основен фактор при определянето на класацията

За анкетираните е трудно да намерят местни приятели и са недоволни от социалния си живот. 37% от тях не се чувстват като у дома си в Норвегия, докато в световен мащаб този процент е 20%.

Норвегия се класира зле и в индекса на качеството на живот. Това се дължи главно на факта, че експатите не са доволни от достъпността на обществения транспорт и възможностите за пътуване.

Скандинавската страна се нарежда на последно място в света и по отношение на кулинарното си разнообразие и възможностите за хранене.

От друга страна, експатите в Норвегия ценят политическата стабилност, високото качество на въздуха и природната среда, допълва Euronews.