Средиземноморско бягство в Гърция е фантазия на много хора по света, но в най-добрия случай, повечето я изживяват само като двуседмична почивка с обратно връщане към действителността. За други обаче, това може да не е просто бягство, a реален начин на живот. Стига да имат пари за харчене, пише CNBC.

През 2022 г. в южната ни съседка се наблюдава рязко увеличаване на кандидатите за участие в програмата за "пребиваване чрез инвестиции". Издадените заявления по схемата "златна виза", която дава петгодишно разрешение за пребиваване на лица, инвестирали минимум 250 000 долара в недвижими имоти, са се увеличили почти двойно до 2767, сочат данни на гръцкото министерство на миграцията.

По традиция, китайските граждани са основните кандидати по програмата, които съставляват 63% от всички заявления от създаването ѝ през 2014 г. Сега обаче се появява нова група инвеститори: богатите американци.

Състоятелни американци купуват апетитно евтини имоти в ЕвропаНай-значимият фактор в тази тенденция е обезценяването на еврото

Според компанията за инвестиционна имиграция Astons само през 2021 г. заявленията от американски граждани със солидно материално състояние са нараснали с цели 740%, което позиционира Гърция като третата предпочитана от американците дестинация за "пребиваване чрез инвестиции" след Португалия и Обединеното кралство.

От няколко години Португалия е предпочитана дестинация за заможни американци, които емигрират в слънчевата страна най-вече заради умерения си климат, доброто качество на живот и достъпа до Шенгенското пространство на ЕС.

Миналия месец обаче Португалия обяви, че се отказва от програмата „златна виза“ само броени дни след като това направи Ирландия. След като „пътят е разчистен“, сега може би Гърция ще вземе короната.

Алина Лесина, експерт по имиграция в Astons USA, коментира, че изглежда съвсем възможно Гърция да се превърне в "предпочитана дестинация" за богатите емигранти от САЩ.

"През последните години тя не само е втората най-популярна европейска златна визова схема сред американските инвеститори, но и се наблюдава огромно увеличение на този интерес на годишна база", обяснява Лесина.

Държавите, където можем да си купим гражданствоКолко струва да си купим паспорт от чужда държава

Олимпия Анастасопулу, главен секретар по въпросите на политиката и развитието на туризма в гръцкото министерство на туризма, заяви, че тази тенденция не е изненадваща, като се има предвид широката привлекателност на страната за туристите.

"В сравнение с тези други държави ние имаме конкурентно предимство", каза Анастасопулу пред CNBC Travel в Берлин.

"Имаме по-ниски разходи за живот, чудесен климат през цялата година", допълни тя.

Гърция вече обяви, че от месец май ще удвои минималния праг на инвестициите си до 500 000 долара, с което ще се доближи до подобни програми в други държави като Испания.

По думите на Анастасопулу, това е "за да се защити местният пазар на недвижими имоти и да се защитят младите хора". Но промените ще бъдат отворени за преоценка и евентуално адаптиране, допълни тя.

За 17 млн. долара се продава спечелен на покер островВ момента островът е собственост на Уейн и Лорт Румбъл, чрез тяхната компания Sojourn Retreats.

Гърция се нарежда сред водещите в света програми за "пребиваване чрез инвестиции", според последния индекс на консултантската фирма за гражданство и пребиваване Henley & Partners.

Понастоящем европейските държави доминират в класациите на подобни индекси, като получават високи оценки за времето за обработка на документите, качеството на живот и общите разходи.

Но дори и някои страни на континента да ограничават златните визи, конкуренцията за привличане на богати хора се засилва в световен мащаб. Африканските държави също предлагат нови програми за пребиваване и двойно гражданство в замяна на финансова инжекция от инвеститори.

Един от примерите за това е Кения, която напредва сериозно във въвеждане на гражданство чрез инвестиции. Съобщава се, че Уганда също разглежда подобна програма.

Остров Мавриций в Индийския океан пък предлага „златна виза“ при минимум 375 000 долара инвестиция в един от шестте луксозни имота. Близките Сейшелски острови предлагат гражданство срещу инвестиция от поне 1 млн. долара.