Със своите планини със смарагдов цвят, уединени заливи и вълшебни подземни езера най-големият от Йонийските острови Кефалония е коронован за най-добрия гръцки остров в анкета на Which?.

Изобилието от плажове, пейзажите без високи сгради и достъпът до уединени кътчета са сред останалите причини островът да заеме първото място в годишното проучване на потребителската организация.

В анкетата на Which? са участвали повече от 1000 посетители, които са оценили 10 гръцки острова в няколко категории, сред които плажове, атракции, природа, съотношение цена/качество.

Кефалония, където се развива действието на романа на Луи дьо Берниер „Мандолината на капитан Корели“ (и където протичат снимките на филма по романа от 2001 г. с Никълъс Кейдж и Пенелопе Крус), е единственият остров, спечелил пет звезди в категорията, свързана със спокойствието и тишината.

Анкетираните споделят, че са особено очаровани от пейзажите на острова, описвайки ги като „зашеметяващи“. По-специални отзиви получава „красивият и уединен“ плаж в Ерисос, близо до Фискардо, до който се стига пеша през гора, отбелязва The Guardian.

Мелисани - вълшебното подземно езеро на ГърцияТо може да променя цветовете си по грандиозен начин

Кефалония е следван от Скиатос и Лефкада, който получава малко по-висок резултат по отношение на храната и напитките, но пък Скиатос изравнява резултата със своите 62 красиви плажа. 70% от посетителите на този остров се връщат след първото си посещение, показва проучването.

Сред предимствата на Скиатос, посочени от анкетираните, са гостоприемството и добрия баланс между енергичен нощен живот и спокойни морски пейзажи. Също така той е отправна точка за изследване на други острови, сред които Скопелос и Алонисос. Има и разходки с лодка от град Скиатос до плажа Лалария с неговата естествена скална арка: според местната легенда плуването през арката е ключът към вечната младост.


The Guardian: Това са най-добрите плажове в ГърцияОт Итака през Милос до Пелопонес - читателите на британския таблоид The Guardian избраха най-добрите плажове в Гърция

Четвърто място заема Крит. Там повечето туристи се насочват към северното крайбрежие, оставяйки маслиновите горички, лозя, планини и долини във вътрешността на острова сравнително тихи, отбелязват авторите на проучването.

Петото място е за Корфу, чиито почитатели препоръчват да се търсят „непокътнати заливи“ с чиста, топла плитка вода за гмуркане с шнорхел.

Кос е на шесто място, предлагайки оживен нощен живот и интересни археологически обекти, според посетителите.

Закинтос и Родос са на седмо и осмо място, докато Санторини е предпоследен. Въпреки че пейзажът на острова и фотогеничните къщи получават пет звезди, посетителите му дават само две звезди за тишина и спокойствие и три за плажовете.


Скритата Гърция: Пет съкровища далеч от утъпканите пътищаГърция винаги е била класическа дестинация за лятна почивка, а пандемията рязко напомни на местните, че туризмът е основният двигател на икономиката на страната

На дъното на списъка е бляскавият парти остров Миконос, който посетителите определят като скъп, шумен и пренаселен. Анкетираните му дават само една звезда за спокойствие и тишина и две звезди за съотношение цена/качество. Те все пак са впечатлени от „превъзходните“ поляни с диви цветя на близкия необитаем остров Делос, но препоръчват да посетите и двата острова извън сезона.