„Първият път, когато останах на частен остров, бях на 11 години и посетих вилата на семеен приятел в Джорджиан Бей, Онтарио. Имаше три малки, необитавани острова близо до основния имот и убедихме родителите си да ни позволят да лагеруваме за една нощ на един от тях. Беше толкова вълнуващо да бъда на самотен остров, че почти не спах. Не можех да спра да мисля колко невероятно би било да изпитвам това спокойствие и усещане за приключение през целия си живот”, споделя Крис Кролоу в страницата на управляваната от него платформа Private Islands Inc.

Излишно е да казваме, че той сбъдва детската си мечта и създадената от него едноименна платформа днес предлага над 1000 активни обяви за малки острови от Южния Пасифик до Северния Атлантик.

Когато е само на 19 години, Крис Кролоу управлява малка туристическа компания и работи като екскурзовод. Работата го среща с група германци, които искат от него да им намери малък необитаем остров за няколко дни. Всеки един от групата плаща по 5000 долара за пътуването си до Канада – впечатляваща печалба за младия предприемач, който настанява клиентите си в къмпинги, управлявани от националните паркове в страната. „За тези европейци това беше „голямата работа” – да наемат само за себе си малък остров. А в Канада имаме толкова много. Когато ги заведох, те се почувстваха в Рая, бях платил само 20 долара за нощувка”, спомня си Кролоу.

20 години по-късно той е експерт по островите и собственик и оператор на Private Islands Inc. – платформа за отдаване под наем и продажба на острови по целия свят. Кролоу е изпълнителен продуцент и водещ на поредицата „Ловци на острови “ на HGTV, с която показва на потенциални купувачи имоти по цял свят вече четири сезона. От 1 януари 2013 г. досега има 50 заснети епизода.

Самият той е горд собственик на няколко острова около родната Канада и на Карибите, наемите от които, по думите му, формират около една четвърт от годишния му доход.

Индонезийските власти спряха продажбата на морския резерват Widi Базираният в Бали холдинг PT Leadership Islands Indonesia (LII) притежава правата да развива туристическа инфраструктур, но не и да се разпорежда с островите


Кролоу напуска дома си, когато е на 14 години и прекарва една година на улицата в Канада, преди да събере достатъчно пари, за да отлети за Лондон. За кратко се прибира в родината си, колкото да завърши, и отново се връща на Острова, за да започне работа в хотелиерството и ресторантьорството. По това време се запознава с много европейци, запалени по природата на Северна Америка. Тогава решава, че с това може да се препитава, предлагайки приключенски туризъм на европейския пазар и най-вече на германския.

Само за няколко седмици университетските кампуси в Германия са залети от рекламни флайъри. „Не бях сигурен докъде ще стигна, пусках реклами и реакцията беше неочаквана. Бях просто едно дете, което искаше да печели много и да плаща най-малко за къмпинга. Хранех ги с евтин хотдог и бъргъри, но те го харесваха. Но в крайна сметка всичко приключи, защото нямах лиценз и разрешителни за работа”, спомня си предприемачът.

Той вече е създал много контакти със собственици на острови. „Опитвах се да измисля начин да монетизирам наученото и така създадох уебсайт с няколко острова за продажба, може би 12 или 18”, спомня си Крис Кролоу. Но вместо да действа като брокер, той решава да третира бизнеса си като маркетингов инструмент и да си партнира с местни агенти.

Днес Кролоу казва, че има огромно търсене на гръцки острови, но най-много се предлагат имоти в Карибския басейн. Процедурата отнема шест месеца до една година, за да сключи сделка.

Ето някои от предложенията в Европа

Малък остров от архипелага на Санторини – парчето земя от 34 акра се намира на 1.27 морски мили от Тира – основният остров от групата, разполага с два плажа, уникални гледки към Калдерата и може да бъде придобит или за лична собственост, или за строителството на хотелски комплекс. Освен това има достъп до голямо летище и болница, разположени на близкия остров Санторини.

Източник: Profit

Остров Патроклос е с 643 акра площ, близо до Атина. Северната му част, която обхваща приблизително 275 акто, е равна и проходима с почва, подходяща за култивиране. Островът е залесен с 5050 маслинови дървета, борови дървета и редица гъсти храсти.

Климатът е мек и приятен през цялата година. Два малки кея обслужват острова, което позволява на малки кораби да акостират.

Източник: Private Islands Inc

Остров Спалатрониси (26.4 акра) се намира в района на Халкидики в Северна Гърция, близо до югозападния бряг на Ситония. С някои от най-чистите плажове в света и средиземноморските си гори, спускащи се към великолепното Егейско море, той предлага уединение и несравнима тъмносиня красота. Преедлага се за 11.155 млн. долара.

Източник: Private Islands Inc

Остров Висконтея се намира в Леко, където разклонението на езерото Комо се превръща отново в река Ада. Той е използван като отбранителна крепост и като военен гарнизон, а впоследствие – за рибарска къща. Сградата на острова е обитавана до 1956 г. Отдавана е под наем до 1961 г., преди последните собственици да я влязат във владение.

Площта на острова е приблизително 2150 кв. метра. Основната историческа сграда е с площ от 238 кв.м и се нуждае от основен ремонт.

Островът има стратегическа позиция - само на 50 минути от двете милански летища Малпенса и Милано Линате, и на 30 минути от летище Бергамо. Град Леко има жп гара, която го свързва с Милано само за 45 минути, а Швейцария е на около час път. Собствениците го продават за 1.896 млн. долара.

Източник: Private Islands Inc

Финландският остров Ханхисаари с площ от 8.6 ха в езерото Saimaa - най-голямото в страната със сладка вода и добър риболов, се предлага за 948 237 долара.

Островът разполага с 1.6 км брегова линия и има достъп до морето, така и с континента чрез мост.

Има разрешение за 3 строителни обекта, които са одобрени за строителство на регионално и местно ниво - два за ваканционни къщи (250 кв.м) и един за постоянно живеене (350 кв.м).

Източник: Private Islands Inc