Джулс Мори управлява ултраексклузивното подразделение Scott Dunn Private на фирма за луксозни пътувания. Родена в семейство на супербогати хора, тя от малка се научава как да планира луксозни пътешествия за себе си. Сега предлага опита си на много други като нея и по резултатите може да съдим, че се справя повече от добре.

На 12-годишна възраст Джулс Мори прави първата си резервация за хотел. Тя и 10-годишната й сестра по онова време, напускат пансиона във Великобритания и отлитат за Женева, където ги очакват техните родители. Когато пристигат, става ясно, че няма кой да ги посрещне. Баща им, който е президент на Dow Chemical, по погрешка е резервирал полет за следващия ден, пише Business Insider.

Вместо да се изплаши, Джулс хваща такси, за да ги откара със сестра й до Beau Rivage - единственият петзвезден хотел, чието име първо изниква в съзнанието й. На рецепцията Мори информира служителите да се обадят на Dow Chemicals, защото компанията ще покрие разходите.

Разтревожените родители на двете момичета пристигат на следващия ден.

А ние бяхме като две принцеси, чувствахме се като у дома си и се наслаждавахме на румсървиза, спомня си Дулс.

Няколко десетилетия по-късно Мори стои начело на Scott Dunn Private - ултралуксозно подразделение, базирано в Лондон, на компанията за луксозни пътувания Scott Dunn. Тя планира пътешествията на най-богатите хора на планетата с помощта на екип от трима опитни консултанти и шест специалисти по резервации.

Ние не ви казваме как да инвестирате акции и дялове за 2 млн. долара, за да спечелите най-много. Вместо това можем да ви предложим как да ги похарчите по най-добрия начин, казва Мори. Оказва се, че услугите й са достъпни само с покана. Често при нея идват препоръчани клиенти от заможни мениджъри на големи компании.

За разлика от много други туристически агенти, Джулс Мори не таксува на час. Тя печели от комисионни от доставчици. Стандартът в индустрията е около 10%, но той може да варира.

Какво представлява работата на Джулс и как започва всичко?

Мори случайно проправя пътя си към луксозните ваканции за супербогати хора. Тя започва да резервира ваканциите на свои приятели, докато живее зад граница. Прави го за забавление.

Тъй като няма виза, Мори не може да работи там, където живее. Често това са дестинации като Австралия, Виетнам и Сейнт Бартс. След като прекарва детството си в постоянно пътуване от място на място, тя се превръща в експерт в туризма. Като дете редовно кара ски в Сейнт Мориц, прекарва летата си край езерото Комо и дори живее три месеца в ориенталски хотел в Хонконг.

Видяла с очите си много луксозни места, Мори осъзнава колко вълнуващо е да се пътува, запознава се с нови култури и хора и не спира да споделя своя опит с близките си.

Когато се мести обратно във Великобритания през 2008 г., тя превръща натрупания през годините опит в кариера. Първоначално работи за друга туристическа компания. Не след дълго обаче е открита от Андрю Дън и назначена на сегашната си позиция.

По време на интервюто й възлагат задача - да предложи дестинация, създавайки пътуване, което е незабравимо. Тъй като е част от лигата на супербогатите, тя по-добре от всеки може да си представи какво се има предвид под това.

Затова не рядко й се случва да получи обаждане от добре познат клиент, което звучи горе-долу така: Знаеш какво обичате, какво да правим сега? Къде да отидем този път?

Отговорностите на Мори не се изчерпват с наемане на частни джетове и петхаус в петзвезден хотел. Тя е експерт в осигуряването на преживявания, които не може да бъдат купени с пари. Нарича ги “вълшебен прах”: може например да направи резервация за вечеря в най-натовареното време в ресторант Arzak със звезда Мишлен в Сан Себастиан следващия уикенд (въпреки че там се правят резервации за месеци напред) или да осигури среща с куратор в Израелския музей в Йерусалим, за да видите факсимиле на свитъците от Мъртво море - оригиналите се пазят в трезор, тъй като са изключително крехки и е необходимо разрешение от държавата, за да получите достъп до тях.

Разбира се, Мори не е всемогъща. И за нея има ограничения. Един от провалите й е Айфеловата кула. Тя не успява да я ангажира за свой клиент, но се утешава, че “поне засега” не го е постигнала.

Една от уникалните специалности на Мори е да планира ваканции на стойност 6-цифрена сума.

Сред предстоящите пътувания, които Мори планира, e частно плаване около островите Галапагос за семейна среща на няколко поколения. Друго ще отведе шест жени, оставили мъжете си у дома, надолу по течението на Нил. Техният водач, който ще бъде плътно до тях през цялото време, е един от най-изтъкнатите египтолози в света. Той ще ги отведе до пирамиди и археологически обекти, които обикновено са забранени за туристи.

Друга група, състояща се от три жени и техните дъщери, ще отпразнува дипломирането си с пътуване до Франция, включващо частно пазаруване след работно време в универсалния магазин La Samaritaine.

Наскоро Джулс Мори организира едноседмично турне със суперяхта на стойност 800 000 долара за семейство по време на празниците, което включва специален достъп до острови, частна вила, плажни пикници и гмуркане с шнорхел.

Младата жена преуспява и благодарение на друго свое умение - тя решава проблемите като с вълшебна пръчица. Точно на това разчитат супербогатите й клиенти.

Мори е готова да изпрати частен самолет, за да ви спаси от горски пожар. Точно това се случва с един от клиентите й, който отсяда в курорта Amanzoe в Гърция това лято. Хотел става жертва на бедствието.

„Пренесохме я някъде другаде с частен самолет“, каза Мори.

В друг случай нейни клиенти се канят да се отправят към Бали, когато планината Агунг изригна. В рамките на часове е измислен спешен план на действие. В 6 сутринта Джулс звъни и ги пита: Вярвате ли ми? Следва полет за Лондон, без никаква идея накъде са тръгнали.

„Магията беше фактът, че кацнаха в Лондон и нямаха представа къде отиват, но ние го решихме“, каза тя.

„Беше истинска криза, но накрая се оказа толкова вълшебно – те казаха, че това е един от най-добрите празници, които някога са имали.“

Въпреки че е безспорен експерт в своята сфера, Мори не престава да пътува и изследва нови дестинации. Когато нейният екип купува Octola в Лапландия за едно семейство, тя осъзнава, че никога не го е виждала. Затова се качва на борда на бюджетна авиокомпания и го посещава на място.

Осъзнавайки пропуските в познанията си, например, че не е била на Антарктида или в Япония, Мори гледа с ентусиазъм напред. Компанията, в която работи, плаща всичките й опознавателни обиколки. Други - от частен характер, финансира сама. Жаждата й за учене изпреварва времето, с което разполага.

През тази година Джус Мори успява да посети Лисабон в Португалия, Черна гора, Израел, Маракеш, Мароко, Малта и Сардиния.

"Онзи ден някой ме попита - Кое е любимото ти място?, и аз честно отговорих от сърце: Това, на което все още не съм била".