Статусът дигитален номад е мечта за все повече хора по света. И това съвсем не е чудно, след като така може да живеем където си поискаме, офисът се побира в един лаптоп и няма шефове и досадни колеги, с които трябва да се съобразяваме по цял ден.

Стига да разполагаме с приличен Wi-Fi, просто избираме кафене, парк, а защо не и плаж, и се заемаме за работа.

Този начин на живот стана още по-популярен след пандемията, която ускори тенденцията за работа от дистанция. Броят на работещите като дигитални номади в САЩ се е увеличил с 9% само от 2021 г. до 2022 г., достигайки близо 17 милиона души, според платформата за работни места MBO Partners.

Но един фактор възпира мнозина от този начин на живот: децата.

Независимо дали става въпрос за образование, опасенията за здравето и безопасността или за способността на детето да развие трайни социални контакти, родителите са изправени пред множество затруднения. Все пак, има и смелчаци, които се решават на тази смела крачка. Две семейства разказват за CNBC Travel как са се справили с предизвикателствата.

Семейство Келър: Лимонада от лимоните на пандемията

Сам Келър е основател и главен изпълнителен директор на "Работещи без граници", която нарича себе си "първата в света компания, предлагаща работни места за семейства с програма за културна интеграция на деца и тийнейджъри".

Той също така е баща на две деца на възраст под 12 години.

"Със съпругата ми имаме опит с живота в чужбина, но не можехме да разберем как да го направим отново по най-правилния начин. Тогава ни се родиха деца.", обяснява Сам.

Докато била на почивка във Френска Полинезия, двойката започнала да осъзнава, че именно това място е добра възможност да се преместят и да започнат нов живот и дистанционна работа.

Друг от факторите в тяхна полза бил, че съпругата на Сам е част от служителите на платформата за настаняване Airbnb, което й позволява да работи където пожелае. И така, везните били наклонени изцяло към решението да се преместят от Калифорния във Френска Полинезия и то не кога да е, а точно по време на пандемията.

"Звездите се подредиха, успяхме да се качим на самолета и решихме, че ще направим лимонада от лимоните на тази пандемия", казва Сам.


Сам с дъщеря си/Сн. Working Without Borders

За дигиталните номади с деца образованието е най-голямото предизвикателство. Преминаването през непозната училищна система, често на изцяло нов език, може да се окаже трудна задача.

"Установихме, че във Френска Полинезия има доста частни училища, които приемат деца за кратко време - няколко седмици или месец. Има и такива, създадени да предоставят онлайн подкрепа, или училища само онлайн обучение с наистина добро преподаване и учебни програми", обяснява Сам. Той добавя, че сега съществуват много повече ресурси, които помагат на хората да научат за начина на живот на дигиталните номади, благодарение на нарастващата популярност на този начин на работа.

Северните дигитални номади, които търсят нов дом близо до по-слънчев брягПродажбите на имоти в Коста дел Сол на чужденци са се удвоили миналата година от 124 през 2021 г. на 248 през 2022 г.

Семейство Пенър-Елидж: Живот с 3 деца в 20 държави

Красивият индонезийски остров Бали, известен със спокойния си начин на живот, е популярна дестинация за дигитални номади. Мартин Пенър и Тарин Елидж от бутиковата туристическа агенция Quartier Collective го наричат свой дом заедно с трите си деца на възраст между 7 и 12 години.

Откакто напуска Сиатъл през 2018 г., семейството посещава близо 20 различни държави, сред които Япония, Ирландия, Португалия, Гърция, Мексико, Мароко, Турция и Шри Ланка. Понякога остават за няколко седмици, но обикновено са на едно място от един до три месеца.

Бащата обяснява, че именно децата са една от основните причини семейството да напусне САЩ и да станат дигитални номади.

"Пътувахме много и просто почувствахме, че светът е голямо, диво място и че нашият собствен свят в Сиатъл вече ни е тесен", казва той. "Трябваше да покажем на децата си, че навън ги очаква много повече.", допълва той.

"Когато тръгнахме, семейства като нашето се чувстваха много самотни, нямаха необходимите социални контакти. Сега това наистина се промени.", убедена е съпругата на Мартин.


Източник: Quartier Collective

Петчленното семейство се е насладило на различни преживявания: живот във ферма в Япония, където са пили соба юфка от 30-метров издълбан бамбуков прът; изработване на керамика в Мексико; посещение на куклен спектакъл в Цикладите в Гърция, въпреки да си признават, че не са разбрали нито дума от него.

Според Мартин, ключът към това да направят живота си по този начин интересен и пълноценен за децата, е "да се свързват с хората" и да не подхождат към местата "като към списък с най-значимите туристически събития".

Но не всичко е само забавление и игри. Има и практически аспекти, с които трябва да се съобразяваме, допълва съпругата му.

"Всички имаме нужда от почивка и собствено пространство, което изисква намиране на баланс между времето, прекарано заедно и това, което отделяме за работа или училище. Точно този баланс може да бъде труден за намиране и това може да доведе до напрежение. Особено критичен е периодът на навлизането в пубертета", обяснява майката на три деца.

"Времето за планиране на логистиката, придвижването от точка А до точка Б, къде да отседнем, това може да бъде буквално работа на пълен работен ден и наистина изтощително", допълва тя.

По въпроса за образованието като един от най-големите проблеми за дигиталните номади с деца, тя обяснява:

"Нещата са се променили много от времето, когато тръгнахме за първи път. Броят на възможностите за дете в семейство на дигитални номади сега е десетократно по-голям. Ние попаднахме в училища в различни страни. Освен това, има и акредитирани програми за дистанционно обучение. Буквално за всеки, който иска да напусне класическата училищна система, е напълно възможно да намери каквото търси."

Двойката признава, че семейната динамика се е променила, откакто са започнали да пътуват през 2018 г. Например дъщеря им сега иска да има по-дълготрайни приятелства, а идеята за куче и спалня, която не трябва да дели с братята си, е приоритет.

Родителите отбелязват още, че навлизането на децата в пубертета е особен момент, който почти винаги предизвиква напрежение в традиционните семейства, а когато става въпрос за живот на дигитални номади, смяната на локацията, училището и социалната среда е още по-голямо предизвикателство, с което тийнейджърите трябва да се справят.