Германия е най-добрата държава за дистанционна работа според Global Remote Work Index, публикуван от NordLayer – компания, предлагаща решения за защита на мрежовия достъп за бизнеса.

Следват Дания, САЩ, Испания, Литва, Холандия, Швеция, Естония, Сингапур и Франция.

Индексът е съставен чрез оценка и сравнение на общо 66 държави по 4 измерителя:

1. Киберсигурност.

2. Икономически и социални условия (безопасност, туристическа привлекателност, разходи за живот и здравеопазване).

3. Дигитална и физическа инфраструктура (достъп до интернет, качество на връзката, електронно правителство, физическа инфраструктура, наличие на коуъркинг пространства за работа).

4. Отговор на COVID-19 (ваксинация и нива на защита).

3 тлеещи конфликта на работното място, които ще кипнат през 2023 г.Намаляващите бюджети и новият фокус върху ефективността ще се сблъскат с предизвикателствата дистанционна работа, производителност и заплащане

Държавите се представят различно във всяка категория, като категорията за киберсигурност е доминирана от по-малки европейски държави, като Словакия, балтийските държави Литва и Естония и Гърция, показва докладът на NordLayer. Държавите-членки на ЕС заемат първите 18 места по киберсигурност.

Канада, Обединеното кралство, Португалия, САЩ и Германия съответно са петте най-благоприятни страни за дистанционна работа по отношение на икономическите и социални условия.

Нивата на богатство на държавите обаче не гарантират кибербезопасност. Въпреки че страни като Малта, Нова Зеландия и ОАЕ се класират сравнително високо по икономически и социални условия, те изпитват по-високи рискове за киберсигурността в сравнение с други страни с подобни икономически и социални условия.

Северните дигитални номади, които търсят нов дом близо до по-слънчев брягПродажбите на имоти в Коста дел Сол на чужденци са се удвоили миналата година от 124 през 2021 г. на 248 през 2022 г.

Индексът показва, че работещите дистанционно хора, които искат да намерят по-евтино място за живот, ще трябва да направят компромис с аспекти като обща безопасност или нивото на английски език, който се говори в страната.

Тъй като достъпността и качеството на интернет са задължителни, за да може човек да работи без притеснение, показателят за цифровата и физическата инфраструктура е изключително важен при съставянето на индекса, коментират от NordLayer.

Според този показател Южна Корея и Сингапур са на върха, следвани от Обединените арабски емирства, Дания и Швейцария.

Докато Южна Корея има най-бърз интернет, той е най-достъпен в Израел, показва още докладът.

Работодатели губят търпение заради празните бюра в офисаВсе повече мениджъри искат от служителите си да работят в офиса

Отдалеченият модел на работа е предмет на все по-горещи дискусии, докато компании като Airbnb обявяват напълно дистанционни режими, а в другата крайност са работодатели като Илон Мъск, които смятат дистанционната работа за „непродуктивна“.

„Въпреки това тенденцията е ясна - от началото на COVID-19 дистанционните или хибридни модели на работа станаха неизбежни дори в онези компании, които преди това са проповядвали важността на взаимодействията лице в лице“, казва Юта Гуринавичуте, главен технологичен директор в NordLayer.