През 2022 г. технологиите бяха изправени пред значителни предизвикателства – от проблеми с поверителността и поемането на отговорност до нарастващите задължителни изисквания за устойчивост и регулации. Въпреки това продължават да растат големите очаквания към тях във времена, когато се нуждаем от сигурност и надеждност.

Това казва Джо Багли, вицепрезидент и главен технически директор за EMEA във VMware, според когото при наличието на висок стремеж за иновации, ограничен финансов ресурс поради инфлацията и нарастваща необходимост от ефективно управление, предизвикателствата пред ИТ лидерите няма да намалеят през 2023.

Багли прави списък с топ 10 области, които ще вълнуват ИТ и бизнес лидерите през 2023 г. Ето кои са те:

Хората ще правят по-устойчиви избори, макар и несъзнателно

Натискът за корпоративни политики за устойчиво развитие продължава да нараства. С рязкото покачване на цените на енергията всички, включително домакинствата и компаниите, се стремят да намалят разходите си.

За потребителите това може да е свързано с разходите за топла вода, а за бизнеса това включва например използването на възобновяеми източници за захранването на дейта центровете.


ESG политиките стават все по-голям проблем за китайските компании След като през 2022 г. във фокуса попадаха големите технологични групи в Китай, сега погледите се пренасочват към автомобилния сектор

С оглед на предстоящата Директива за отчитане на корпоративната устойчивост (CSRD) в рамките на ЕС отговорните организации започват дават приоритет на намаленото общо потребление на енергия, като използват инструменти за точност и отчетност при постигането на целите за устойчиво развитие.

Бизнесът ще бъде разделен по отношение на начина на работата

Битката между привържениците на „работата изцяло от офиса“ и тези в подкрепа на модела за “отдалечена работна среда” продължава да набира сила.

Това е по-видимо в дигиталния свят, където служителите продължават да са силната страна.


3 тлеещи конфликта на работното място, които ще кипнат през 2023 г.Намаляващите бюджети и новият фокус върху ефективността ще се сблъскат с предизвикателствата дистанционна работа, производителност и заплащане

Нещо повече работниците изразяват категорично намерение да потърсят нова работа, ако не могат да изберат предпочитания от тях модел на работа.

Независимо от личната позиция на всеки, избраният от организациите начин на работа ще определя ИТ стратегията и тяхното бъдеще. Бизнес лидерите трябва да имат всеобщо съгласие по въпроса, тъй като няма връщане назад след огромния прогрес благодарение на хибридния работен процес.

Това е ключов момент, тъй като репутацията на компаниите ще бъде определена от подобни решения.


Работодатели губят търпение заради празните бюра в офисаВсе повече мениджъри искат от служителите си да работят в офиса

Cloud-first подходът вече няма да е актуален

Най-съвременният подход ще бъде cloud-smart. Според проучването ни Multi-Cloud Maturity Index за много организации облачната инфраструктура е станала сложна и хаотична, което забавя развитието им.

За да се отличат на пазара, успешните лидери няма да изграждат стратегията си около облака, а ще се фокусират върху мощни дистрибутирани съвременни приложения (включително и edge технологии).

На тази база екипите за ИТ инфраструктура и архитектура ще определят какъв мултиклауд подход предоставя най-много възможности за изграждане и поддръжка на тези приложения в полза на комфортно потребителско преживяване.

Глобалният бизнес изостава във въвеждането на DevOps и DevSecOps практикиСпоред изследване на Progress 73% от компаниите посочват, че усилията им в сферата не са достатъчни

Изкуственият интелект ще се използва за вземане на по-добри решения

Ролята на изкуственият интелект при вземане на информирани решения ще продължи да нараства.

Засилващите се регулаторни изисквания и по-задълбоченото разбиране на предразсъдъците към AI ще доведат до предпазливост относно това кога и за какви решения да се използва, но най-вече и върху какви данни.


Може ли Изкуственият интелект да избира по-добри лидери от нас?Струва си да експериментираме в тази област (не само заради мрачните „рекорди“ на човечеството в изборите на лидери)

Никой не иска да се окаже на мястото на една кредитна институция, която е попаднала под прицела на общественото внимание заради това, че е давала съществено по-висок кредитен рейтинг на мъже поради факта, че използва остарял масив от данни. Няма съмнение, че шумът около AI ще нараства, тъй като все повече хора, които не са технологични специалисти, могат да се докоснат до него - с пускането на вълнуващи инструменти като ChatGPT например.


Създателят на ChatGPT преговаря с инвеститори при оценка от $29 млрд. Търговото предложение при тази цена би направило OpenAI един от най-скъпите стартъпи в САЩ

Усъвършенстване на безопасното взаимодействие между роботи и хора

Технологиите и хората стават все по-свързани, а роботите вече излизат от фабриките и започват да взаимодействат на нашето ежедневие, което води до смесени резултати и понякога критика.

Доставката на храна с помощта на робот става все по-популярна, а бета версията на Tesla за самоуправляващи се автомобили е почти на една година.

Време е да поемем дъх и да си направим равносметка. Вместо да бързаме да превръщаме роботите в герои или злодеи, през 2023 г. ние трябва да анализираме големите масиви от събраните данни, както и да правим изводи за безопасното взаимодействие на ниво машина-човек.


Все още сме далеч от пълната интеграция на роботите в обществото. Необходими са малки стъпки за непрекъснат напредък и да изоставим тревожността по отношение на роботите.

Южнокорейският гигант Naver тества бъдещето на роботите с частна 5G мрежаРоботите, които носят името „Новобранец“ (Rookie), доставят кафе, кутии за обяд и разнасят куриерски пратки

Фокус върху преносими технологични умения

Днес постоянно виждаме навлизащи на пазара “нови” технологии, инструменти и програми, обаче нищо не е “абсолютно ново”.

Почти е невъзможно да бъде разработен набор от умения, който да е актуален в този динамично развиващ се свят.

Университетите не произвеждат мултиклауд архитекти, а на експертите по киберсигурност им отнема време да разберат последните заплахи.


Вместо върху специализираните платформи или технологии ние трябва да се фокусираме върху фундаментални познания, които са преносими между съществуващите и новите технологии. Ако хората владеят основата и намеренията им са в правилна посока, може да има повече трансфер на умения в подкрепа на дигиталната икономика.

От традиционалисти до идеалисти – кой какво търси на пазара на труда?McKinsey обособяват пет различни групи служители, като всяка от тях има своите изисквания към работодателите

В търсене на перфектното приложение в метавселената

Метавселената и различните ѝ проявления бяха в списъка на най-популярните технологии през последното десетилетие.

Големи брандове заявиха желанието си да доставят революционно потребителско преживяване във виртуалната реалност.

За жалост, това обещание все още не е материализирано и хората започват да губят увереност за случването му. От моята перспектива все още има потенциал в метавселената. Обаче ни липсва перфектното приложение, което ще накара хората да се ангажират и да се завръщат към това преживяване.


Владислав Лазаров, Adidas: Metaverse е път към изцяло нови бизнес моделиНашата нова цел е да намерим начин да превърнем метавселената в нов бизнес модел, казва Лазаров

Край на мечтите за суперприложение

Пазарът сочи, че нуждата от специализирани приложения е по-голяма от тази за универсално суперприложение. Нека да проследим какво се случва със социалните мрежи като например с Twitter, с възхода на Instagram, а вече и с TikTok.

Досега мнозина бяха фокусирани върху концепцията за суперприложение, което е оправдано от търсенето на потребителите за лесно и интегрирано преживяване. Но EMEA не е Китай, така че европейската версия на WeChat е малко вероятно да се наложи на този пазар.

Това е доста ясно доказателство, че суперприложенията просто няма да се реализират – хората искат приложения, които вършат конкретни задачи и да ги вършат добре. Затова моята прогноза е, че вероятно ще видим още по-голяма фрагментация през 2023 година.

Могат ли Super-app услугите да виреят в САЩ и ЕвропаКогато Мъск говори за превръщането на Twitter в „приложение за всичко“, той може би има предвид китайската платформа WeChat

Използването на стандартен хардуер при стоки за широко потребление с цел преодоляване на проблемите с веригите за доставки

В непрекъснато променящия се час по час свят чакането повече от 6 месеца за специализирано оборудване просто не е опция. Някои компании вече започват да се справят с този проблем, като закупуват стандартен хардуер, който е много по-достъпен и след това инвестират в специализиран софтуер, за да доставят това, от което се нуждаят, бързо и ефективно. Този фокус за използване на софтуерно-дефиниран хардуер ще се запази като тенденция.

Границите между мобилните оператори и доставчиците на облачни услуги ще стават все по-неясни

Телекомуникационните компании от години изграждат облачна инфраструктура. С нарастването на стремежа към дистрибутирани приложения, възможността за широк избор и изключително гъвкавата среда, ще започнем да виждаме повече доставчици на облачни услуги в управлението на мрежи, инфраструктура и дейта-центрове на крайни клиенти. Вече неясните линии между telco и cloud тепърва ще стават още по-размити. Назрява истинската битка.