Австрийската столица често е наричана "градът на мечтите" и изглежда, че тя напълно затвърждава това си прозвище. Виена оглавява класацията за най-приятните за живеене градове в света за 2023 г., току-що публикувана от Economist Intelligence Unit (EIU).

Сестринска организация на The Economist анализира 173 града по света по редица важни фактори, включително здравеопазване, образование, стабилност, инфраструктура и околна среда.

Виена запазва първото си място в глобалния индекс за пригодност за живот на EIU, съобщава CNN, в най-голяма степен благодарение на надеждната си инфраструктура, забележителната си култура и развлечения и безупречните си образователни и здравни услуги.

Кои са любимите градове на най-богатите хора в света 29% от милиардерите предпочитат живота в мегаполис


Градът, който през годините неколкократно е заемал челната позиция, е следван плътно от датския Копенхаген, който също запазва втората си позиция.

Големи завръщания

Въпреки че австралийските градове Мелбърн и Сидни падат в класацията през последните години, като Сидни наскоро изпада от топ 10, а Мелбърн дели 10-то място с японския Осака през 2022 г., и двата града правят знаково завръщане сред лидерите, заемайки съответно трето и четвърто място.

Канада също е добре представена, като три от нейните градове - Калгари, Ванкувър и Торонто, влизат в топ 10.

Междувременно Швейцария се включва в първата десетка с двама представители - Цюрих на шесто място, а Женева дели седмото с Калгари.

Ню Йорк е най-скъпият град за емигранти в светаКласацията е изготвена въз основа на критерии, отразяващи цените на ежедневни стоки и услуги, използвани от емигрантите


Осака, който отбелязва малък ръст в оценките си за култура и околна среда след падането на антиковид мерките в страната, допълва топ 10.

"Премахването на ограниченията, свързани с Covid-19, като цяло подобри стандарта на живот в глобален мащаб през 2023 г.", коментира Упасана Дут, ръководител на индекса за привлекателност на живота в EIU. "Образованието се оказва по-добро, след като децата се върнаха в училищата, а намаленият натиск върху болниците и здравните системи водят до някои забележителни подобрения в градовете в развиващите се икономики на Азия и Близкия изток. Тъй като световната политическа и икономическа ос продължава да се измества на изток, очакваме градовете в тези региони бавно да се придвижват нагоре в нашата класация за качество на живот."

Движения и промени

Въпреки че Европа излъчва лидера в класацията, европейските дестинации доминират и в списъка на градовете, които регистрират най-голям срив в тази година.

Столицата на Обединеното кралство Лондон и шведската Стокхолм отстъпват сериозно. Първата пада с 12 места до 46-то, а втората - с 22 до 43-то място. В същото време, след като през 2022 г. влиза за първи път в проучването под № 35, тази година столицата на Шотландия Единбург пада до 58-мо място.

Флоренция иска да забрани наемите през Airbnb в историческия центърМестната власт планира да блокира сключване на нови договори за краткосрочно отдаване под наем


"Нито един от тези градове не е отбелязал особено рязък спад в оценката на индекса си, но те не успяват да постигнат и развитие, каквото много други кандидати - особено в Азия, са постигнали през изминалата година", се казва в доклада.

Средният индекс за всички 172 града (като се изключи Киев в Украйна) през 2023 г. е достигнал 76,2 от 100, което е най-висок резултат от 15 години насам. Според доклада най-много са се подобрили оценките за здравеопазване. Тези за образование, култура и развлечения, както и за инфраструктура, също са се повишили.

Спад в стабилността

Показателят за стабилност обаче е претърпял "незначителен" спад заради "случаи на граждански вълнения в много градове на фона на кризата с разходите за живот, както и увеличаване на престъпността в някои градове".

Най-малко туристи нощуват в София, хотелите в Париж са най-претоварениСлед френската столица, Берлин и Мадрид са на челните места по заети хотели


"От петте категории, обхванати от нашия индекс, само стабилността отбелязва спад", казва Барсали Бхатачария, мениджър проучвания в индустрията, EIU. "Напрежението върху обществения ред и икономическите трудности увеличиха престъпността в някои градове и това ще продължи да бъде риск и в бъдеще, което подсказва, че резултатите за стабилност в нашия индекс едва ли ще се възстановят бързо."

Хонолулу, най-големият град на Хавайските острови, е с най-висока оценка за САЩ, като заема 25-о място. Популярната дестинация, където се намира известният плаж Уайкики, се изкачва с шест места тази година благодарение на подобрения в оценките за здравеопазване, "отчасти дължащи се на премахването на свързания с пандемията стрес върху здравната система".

Въпреки това други американски градове - Сан Диего, който заема 61 място в списъка, и Лос Анджелис, 57 място, са паднали със 17 места.

В дъното на списъка няма особени промени, като най-ниска оценка получават градове, които са арена на граждански вълнения и военни конфликти, наред с други проблеми.

Най-добрата дестинация за дигитален детокс е на 2 часа с полет от СофияАко ви е писнало от социални медии, новини и имейли, ето кои са най-подходяшите места за почивка


Алжирският град Алжир, либийският Триполи и сирийският Дамаск са трите най-непривлекателни за живот градове в света, става ясно още от класацията на EIU. Дамаск, който постоянно е един от най-ниско оценените градове в проучването, също не демонстрира никакво подобрение.

Украинският град Киев, който не присъства в списъка за 2022 г. заради нахлуването на Русия, тази година пада надолу в списъка като пряк резултат от въздействието на войната и вече влиза сред 10-те най-малко пригодни за живот градове в света.

"Войната в Украйна и произтичащите от нея икономически и политически сътресения се отразяват на пригодността за живот в много европейски градове", се казва в доклада. "Не е изненадващо, че това е най-осезаемо в столицата на Украйна, Киев, която отново се присъединява към проучването след едногодишна пауза."

Глобален индекс на пригодността за живот за 2023: Топ 10

1. Виена, Австрия

2. Копенхаген, Дания

3. Мелбърн, Австралия

4. Сидни, Австралия

5. Ванкувър, Канада

6. Цюрих, Швейцария

7. Калгари, Канада/Женева, Швейцария

9. Торонто, Канада

10. Осака, Япония