Втората по големина икономика в света отново ще бъде напусната от най-голям брой милионери тази година, според ново проучване.

Доклад на консултантската компания за инвестиционна миграция Henley & Partners показва, че Китай ще загуби най-големия брой милионери тази година поради миграцията, която е по-голяма в сравнение с която и да е друга страна.

Данните на компанията показват, че 10 800 богати хора са мигрирали от Китай през 2022 г., а други 13 500 се очаква да напуснат страната тази година.

Това не е проблем, започнал с пандемията от коронавирус, а продължава през последните 10 години.

Китай е свидетел на най-голямото „изтичане на милионери“ всяка година през последното десетилетие, което води до забавяне на общия растеж на богатството в страната, отбелязва Андрю Амоилс, ръководител на изследванията в глобалната фирма за проучване на богатството New World Wealth, помогнала за създаването на доклада на Henley & Partners.

По думите му последните случаи на бягство на милионери от Китай може да са по-вредни от обикновено. Икономиката на Китай нарасна силно от 2000 г. до 2017 г., но растежът на богатството и милионерите в страната оттогава е незначителен (когато се измерва в щатски долари).“


200 китайски милиардери вече са просто милионери Икономическата криза, причинена от ковид пандемията и войната в Украйна, доведоха до обедняване на китайските милиардери

Други големи губещи

Индия ще загуби 6500 милионери тази година, което е намаление с 1000 спрямо напусналите страната през 2022 г., но този брой я поставя на второ място след Китай по изтичане на милионери, според прогнозите на Henley & Partners.

Това обаче не трябва да предизвиква безпокойство, тъй като „Индия произвежда много повече нови милионери, отколкото губи от миграцията“, посочва Андрю Амоилс.

Други азиатски държави също да станат свидетели на напускане на милионери. Очаква се Хонконг да загуби 1000 тази година, а Южна Корея и Япония съответно 800 и 300. Докладът показва, че жителите на Хонконг са напускали града масово миналата година – поради Covid-19 ограниченията и това, което те виждат като ерозия на демократичните норми, се посочва в доклада.


Близо 63% от милионерите по света живеят в четири държавиЗа първи път от пет години Северна Америка си връща първото място от Азиатско-тихоокеанския регион и по ръст на броя на милионерите и по повишение на съвкупното им богатство

Въпреки политическите вълнения и икономическата несигурност заради войната на Москва срещу Украйна, очакванията са Русия да загуби 3000 милионери тази година, което е рязък спад от 8500 през 2022 г.

Русия заема четвърто място в класацията на Henley & Partners – след Обединеното кралство, което може да загуби 3200 милионери през 2023 г., двойно повече от това, което загуби година по-рано.

„Брекзит направи Обединеното кралство по-малко гостоприемно за богати хора. Сега за тях е по-трудно да се движат между Обединеното кралство и страните от ЕС“, казва в текст към доклада Тревър Уилямс, професор в университета в Дарби и бивш главен икономист в Lloyds Bank Commercial.

„Доказателствата показват, че делът на Обединеното кралство във входящите инвестиции в Европа е намалял след излизането му от ЕС, като Германия и Франция са спечелили в това отношение“, добавя Уилямс.


Бразилия е на пето място в класацията на Henley & Partners, като се очаква да бъде напусната от 1200 милионери през 2023 г., което също е намаление спрямо 2022 г., когато от страната са си тръгнали 1800 милионери.


10-те най-бързо растящи горещи точки за милионери в светаХанджоу в Китай е на първо място в класацията. Няма нито един европейски град в топ 10

Кои страни ще приемат най-много милионери?

Австралия може да изпревари Обединените арабски емирства тази година, като приеме най-големия брой милионери. Очаква се страната да привлече 5200 милионери, докато ОАЕ е на второ място с 4500. Сингапур се нарежда на трето място, като прогнозите са, че може да привлече 3200 милионери.

Западните нации като цяло остават привлекателна дестинация за милионерите, според проучването, като в топ 10 попадат САЩ (с 2100 очаквани милионери), Швейцария (1800) и Канада (1600).

„Има стабилен ръст на милионерската миграция през последното десетилетие, като глобалните числа за 2023 и 2024 г. се очаква да бъдат съответно 122 000 и 128 000“, отбелязва Юрг Щефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners.