Ново изследване разбива мита, че свръхбогатите хора са най-интелигентни.

Според данните, да си милиардер не винаги означава да имаш по-висок интелект. Проучването показва, че най-богатите хора постигат по-ниски резултати на тестовете за когнитивни способности от тези, които печелят по-малко от тях, пише финансовата секция на Yahoo.

В обширното проучване, изследователи от Университета в Линкьопинг, Швеция, Европейския университетски институт в Италия и Университета в Амстердам, Нидерландия, са анализирани данни от 59 400 шведски мъже, които се явили на тест за военна повинност, когато са били млади. След това изследователите внимателно проследяват тяхната кариера, доходи и престиж на работното място в продължение на повече от десетилетие - от 35-годишна възраст до 45-годишна възраст.

Резултатите показват силна връзка между интелигентността и потенциала за печалба, докато цифрата не надхвърли 64 000 долара годишно.

След този момент връзката става почти незначителна. А при най-високите нива на заплащане интелигентността достига плато, което предполага, че други фактори, като социално-икономически произход, култура, личностни характеристики и късмет, стават по-значими.

Ултрабогатите призовават правителствата да ги обложат с данъци - сегаНаследницата на Дисни и актьорът Марк Ръфало са сред „патриотичните милионери“, които се обърнаха към световния елит в Давос

Проучването установява също, че престижът на работа не се увеличава с когнитивните способности при по-високите заплати. В професии като медицина, право и академични среди по-големият престиж не изглежда пряко свързан с по-големия доход.

Констатациите оспорват идеята, че успехът и по-високите нива на доходи се постигат с превъзходен интелект и талант. Вместо това изследователите предполагат, че малките първоначални разлики в успеха между хората могат да прераснат в крайно неравенство с течение на времето.

Изследването има ограничения.

То е фокусирано само върху мъже, което ограничава възможността за обобщаване на резултатите за по-широката част от населението. Но все пак предоставя сравнително голяма извадка от различни нива на заплащане и професии.

Изкуството - финансово безопасният рай за ултрабогатите Пандемията спомогна пазарът на изкуство да достигне нови невиждани ширини и кандидати да платят баснословни цени

В свят, в който свръхбогатите продължават да стават все по-богати и да оказват все по-голямо влияние върху глобалния политически, социален и икономически пейзаж, резултатите от проучването са значими. Изследователите посочват, че аргументът, че тези, които получават най-голяма заплата, я заслужават най-много, трябва да бъде оспорен - особено в най-високата част на скалата.

"По отношение на важното измерение на заслугите - когнитивните способности - не открихме доказателства, че хората, които заемат най-добрите работни места и получават много високи заплати, са по-заслужили от тези, които получават само половината от тях", допълват аворите.

Как Роджър Федерер стана милиардерДве решения помагат на тенисиста, който е жива легенда, да изгради империя

Според изследователския екип, "малките първоначални разлики в успеха между индивидите не се анулират с течение на времето, а прерастват в разпределения на победителите, характеризиращи се с крайни неравенства".

Тази концепция не е нова, тъй като в бестселъра на Малкълм Гладуел "Outliers" се обяснява как редките възможности и чистият късмет играят значителна роля в историите на успеха на най-успелите хора, отбелязва още Yahoo.