Въпреки опасенията от рецесията и пазарните сътресения, богатството в някои части на света расте, според нов доклад на консултантската компания за инвестиционна миграция Henley & Partners, цитиран от CNBC.

Ханджоу в Китай е на първо място в класацията на най-бързо растящите горещи точки за милионери. Между 2012 г. и 2022 г. броят на живеещите там хора, които имат инвестиционни активи за над 1 милион долара, е нараснал със 105%, сочи докладът.

Към края на миналата година в тази категория попадат 30 400 души, живеещи в Ханджоу. От тях 98 притежават активи на стойност над 100 милиона долара, а 12 са милиардери.

Още два китайски града, Шънджън и Гуанджоу, също са в топ 10, съответно на трето и седмо място. Броят на свръхбогатите хора в Шънджън е скочил с 98% между 2012 г. и 2022 г., докато Гуанджоу е отбелязал ръст от 86%.

Летищата, от които няма да искате да си тръгнетеСветовна класация отличи мегалетищата с най-висококачествено обслужване на пътници

Наред с Китай, САЩ доминират в топ 10 с три града, които са в челната петица.

Остин, столицата на щата Тексас, заема второ място. Броят на милионерите там е нараснал със 102% между 2012 г. и 2022 г.

Уест Палм Бийч във Флорида е четвърти с 90% увеличение, следван от Скотсдейл в Аризона с 88% ръст.

Остин се възползва от технологичния сектор, тъй като много големи компании преместиха производствата си там през последните години, посочва Андрю Амоилс, ръководител на проучванията в компанията New World Wealth, който работи по доклада с Henley & Partners.

Скотсдейл пък е привлекателен за технологични предприемачи и пенсионери поради своя „нарастващ брой ексклузивни голф имоти“, а Уест Палм Бийч е популярна дестинация за дистанционна работа.

Най-либералните към хоум офис работа градове в САЩДелът на работещите дистанционно в САЩ се свива от януари 2021 г. насам, но в началото на 2023 г. отбелязва лек подем

Няма нито един европейски град в топ 10.

Къде намалява богатството?

От друга страна, броят на богатите хора в някои градове е намалял значително през последното десетилетие. Москва отбеляза най-големия спад от 44%, а в Санкт Петербург е третият най-голям спад от 38%.

Сред градовете, чието свръхбогато население е намаляло, попадат още Йоханесбург в Южна Африка, който е имал 40% по-малко милионери през 2022 г., отколкото през 2012 г., Хонконг, който е отбелязал спад от 27%, и Лондон, където ултра богатото население е намаляло с 15%. И трите града са сред 10-те места с най-голям спад.


Олигархът Дерипаска критикува Москва заради бягството на инвеститориОлигархът призова правителството да спре да се меси в бизнеса и да създаде основана на правото предсказуема среда, за да привлече обратно чуждестранните инвеститори

Най-богатите градове в света

Хонконг обаче е на седмо място в отделна класация на най-богатите градове в света с общо 129 500 души с инвестиционни активи на стойност над 1 милион долара.

Първите шест града в тази класация остават същите от последния доклад на Henley & Partners, публикуван през септември, като Ню Йорк поема лидерството, следван от Токио, района на залива, който включва Сан Франциско и Силициевата долина, Лондон, Сингапур и Лос Анджелис.


340 000 нюйоркчани притежават инвестиционни активи на стойност поне 1 милион долара, като 724 от тях имат активи на стойност над 100 милиона, а 58 са милиардери.

Китайската столица Пекин вече е на осмо място, следвана от Шанхай и австралийският Сидни.


Супербогатите напускат Норвегия заради лек скок на данъка върху богатствотоПовече от 30 норвежки милиардери и мултимилионери са напуснали Норвегия през 2022 г.

10-те града, в които се наблюдава най-голямо увеличение на свръхбогатите хора между 2012 г. и 2022 г.

1. Ханджоу, Китай (105%)

2. Остин, САЩ (102%)

3. Шънджън, Китай (98%)

4. Уест Палм Бийч, САЩ (90%)

5. Скотсдейл, САЩ (88%)

6. Бенгалуру, Индия (88%)

7. Гуанджоу, Китай (86%)

8. Шарджа, Обединени арабски емирства (84%)

9. Хо Ши Мин, Виетнам (82%)

10. Хайдерабад, Индия (78%)