Лондон вече не е категоричен лидер сред световните финансови центрове, след като Ню Йорк се изкачи от второ място и се изравни с британската столица, тъй като все повече компании се листват в САЩ, обявиха в четвъртък от City of London Corporation, цитирани от Reuters.

Това заключение на организацията, която администрира финансовия център на Лондон, е част от годишното ѝ проучване. Според него сравнителните показатели за представянето на световните финансови центрове дават на Лондон общ резултат за конкурентоспособност от 60 точки, в сравнение с 59 точки през 2022 г., но Ню Йорк също е увеличил резултата си до това ниво.

Сингапур е на трето място с 51 точки, следван от Франкфурт - с 46, Париж - с 43 и Токио - с 35.

От City of London Corporation заявяват, цитирани от агенцията, че Великобритания продължава да надгражда дългогодишните си предимства като най-голям в света център за емитиране на международен дълг, търговско (пре)застраховане и валутна търговия, както и вторият по големина център за управление на активи.

Руската икономика тръгва по пътя на “обратната индустриализация” Инвестициите са намалели, работната ръка е оскъдна, бюджетът е свит, обясняват анализатори пред WSJ
Но броят на международните листвания на компании в Лондон намалява и малко световни компании вече избират да се листват там, акцентират авторите на доклада.

В сряда, британският Орган за финансово поведение предложи промени за рационализиране на правилата за листване, след като представители на финансовия сектор в страната призоваха за по-бързи реформи, за да се засили конкурентоспособността на Ситито, след като Брекзит изправи Лондон срещу центрове на ЕС като Амстердам, Париж и Франкфурт.

През 2018 г. Ню Йорк изпревари Лондон и стана водещият световен финансов център в отделно проучване на Z/Yen, което още тогава даде знак, че американският мегаполис няма да се даде без бой, припомня Reuters и посочва, че се очаква през третото тримесечие на тази година City of London Corporation трябва да изложи препоръки за дългосрочен план за ролята на Лондон като световен финансов център след Брекзит до 2030 г.

"Обединеното кралство остава един от най-отворените и глобални финансови центрове с по-добър достъп до международните пазари от САЩ, Франция или Япония. Но конкурентното ни предимство е изложено на риск", коментира Крис Хейуърд, председател на политическата комисия на City of London Corporation.