Издателят на световни пътеводители Time Out публикува нова класация за градовете с най-добър обществен транспорт, съобщи CNN.

Данните са базирани на анкета с 20 000 души в 50 града по света. Общественият транспорт е широко понятие, което включва метро, надземни влакове, автобуси, трамваи и дори фериботи.

За да попадне в списъка на Time Out, поне 80% от анкетираните трябва да са съгласни, че в града е лесно да се придвижваш с масов транспорт.

Първата десетка - от общо 19 града, е съставена изцяло от дестинации в Азия и Европа, като германската столица Берлин е на първо място. Според данните, 97% от берлинчани са отговорили положително относно инфраструктурата на масовия транспорт в града, като са похвалили мрежата за надеждност, удобство и безопасност.


Берлин оглавява класацията/Pixabay

Има обаче и други фактори, които трябва да се вземат предвид, когато пътувате с влак или автобус - а именно естетиката.

Стокхолм, на седмо място, е един от градовете, похвалени за красивите си метростанции, които се отличават с цветен и динамичен дизайн, спечелил им славата на "най-дългата художествена изложба в света".

Туризъм на две гуми. Най-добрите за обикаляне с колело градовеЗа радост не всички градове в света са толкова недружелюбни към колоездачите колкото София

Друг пример за естетика са прочутите надземни влакове на Хонконг, известни на местно ниво като "динг динг" заради звука, който издават, дори имат свой собствен цвят - "HK Tram Green".

В днешно време има различни цветове и дизайни, но емблематичният цвят датира от периода след Втората световна война, когато британската армия е имала излишък от зелена боя.

Списъкът е полезен не само за местните жители, но и за туристите в градовете, които могат да проучат как най-лесно да се придвижват.

Шест от първите 19 града са в Европа, а други два - Лондон и Единбург, Обединеното кралство. Основно предимство в транспорта там е, че разполага с единна система за плащане, която обхваща различни форми на транзит.


Градският транспорт в Амстерам е не само сухопътен//Pixabay

В Копенхаген редовното пътуване до работа може да включва водни таксита, които прекарват пътниците през пристанището, а в Амстердам, който е на 10-то място, прехвърлянето между автобуси, влакове и трамваи е лесно и безпроблемно.

Неслучайно тези два града фигурират в списъка на CNN на най-добрите градове в света за разходка с велосипед, припомня медията.

С колело от Финландия до Сингапур. Или как се бяга от ежедневиетоЗа осем месеца Валтери и Алвари преминават през 21 страни, за да пропътуват разстоянието от Финландия до Сингапур

Инициативите за устойчиво развитие в Европейския съюз означават, че много метрополиси предлагат стимули за намаляване на автомобилния трафик. Независимо дали пътувате с трамвай, влак или велосипед, това е начин да посетите основните туристически забележителности, като същевременно намалите въглеродния си отпечатък върху планетата.

Седем от 19-те града, които са отличени с най-добрите си системи за масов транспорт, са в Азия. Повечето са в Източна Азия, като Сингапур, Шанхай и Тайпе.

Мумбай се класира на 19-о място. Индийският мегаполис наскоро въведе Chalo Pay - ново приложение, което улеснява резервирането и плащането на билети за градския транспорт, без да е необходимо да се носят пари в брой.


Така изглеждат влаковете в Токио/Pixabay

Японската столица Токио, на трето място, се представя най-добре за континента. Масовият транспорт там печели почитатели с това, че е добре поддържан, ефективен и лесен за навигация, дори за чужденци, които не говорят японски.

6 живописни влакови маршрута за бавно пътуване през ЕвропаНяма друго пътуване, което да предлага толкова красиви и разнообразни гледки, колкото това с влак

Най-високо място в класацията от Северна Америка заема Ню Йорк – 15-о, допълва CNN.

Ето и пълният списък на градовете с най-добър обществен транспорт в света:

1. Берлин, Германия

2. Прага, Чехия

3. Токио, Япония

4. Копенхаген, Дания

5. Стокхолм, Швеция

6. Сингапур

7. Хонконг

8. Тайпе, Тайван

9. Шанхай, Китай

10. Амстердам, Нидерландия

11. Лондон, Великобритания

12. Мадрид, Испания

13. Единбург, Великобритания

14. Париж, Франция

15. Ню Йорк, САЩ

16. Монреал, Канада

17. Чикаго, САЩ

18. Пекин, Китай

19. Мумбай, Индия