Рекорден брой свръхбогати норвежци напускат страната и отиват в държави с по-ниски данъци, след като лявоцентристкото правителство увеличи данъците върху богатството до 1,1%, пише The Guardian, позовавайки се на изследване на вестник Dagens Naeringsliv.

Над 30 норвежки милиардери и мултимилионери са напуснали Норвегия през 2022 г., което е повече от общия брой на свръхбогатите хора, напуснали страната през предходните 13 години, според публикацията на изданието. Още повече супербогати хора се очаква да напуснат тази година поради увеличението на данъка върху богатството през ноември, което ще струва на правителството десетки милиони загубени данъчни приходи.

Норвегия е открила важни минерални ресурси в континенталния си шелфСкандинавската страна обмисля дали да отвори офшорните си зони за дълбоководен добив на ресурси

Много от богатите норвежци са се преместили в Швейцария, като сред тях е четвъртият най-богат норвежец Кех Инге Рьоке, собственик на риболовна компания, който сега живее в Лугано. Състоянието на 64-годишният Рьоке се оценява на около 19,6 млрд. норвежки крони (1,7 млрд. евро),

Преместването му ще струва на Норвегия около 175 милиона норвежки крони загубени данъчни приходи годишно.

Миналата година Рьоке е бил най-високо облаганият с данъци човек в страната, като според изчисленията на Dagens Naeringsliv той е платил данъци в размер на около 1,5 милиарда норвежки крони.

Преместването му в Швейцария следва сравнително малко увеличение на данъците, насочено към супербогатите. Това включва общински данък от 0,7% върху активи над 1,7 милиона норвежки крони за физически лица или 3,4 милиона норвежки крони за двойки. Има и държавна данъчна ставка върху богатството от 0,3% върху активи над 1,7 милиона норвежки крони. През ноември правителството повиши държавната ставка до 0,4% за активи над 20 милиона норвежки крони за физически лица и 40 милиона норвежки крони за двойки, като максималната данъчна ставка върху богатството достигна 1,1%.

Торд Уеланд Колстад, инвеститор в имоти за търговия на дребно и отглеждане на сьомга, със състояние от около 1,5 милиарда норвежки крони, който също се е преместил в Швейцария, казва, че увеличението на данъка е неоправдано, когато една компания се стреми да създадете нови работни места.

Къде живеят най-щастливите хора в света? За шеста поредна година една и съща страна води класацията за щастлие на World Happiness Report

Според Оле Гемс-Онстад, почетен професор в Норвежкото бизнес училище, напусналите страната свръхбогати имат общо състояние от поне 600 милиарда норвежки крони.

Ерленд Гримстад, държавен секретар в министерството на финансите, казва пред The Guardian, че се надява богатите норвежци да се върнат „навреме“.

„Моделът в Норвегия е, че всеки трябва да допринася със своите умения и способности и следователно тези, които имат по-голяма способност да плащат данъци, трябва да плащат малко повече.“