Ако планирате преместване за работа в друга държава или град в Европа, сега е чудесен момент за това.

Има много възможности за дистанционен режим, а десетки държави са въвели целеви визи за дигитални номади, пише Euronews.

Но да решите къде точно да се преместите не е лесно и е важно да намерите място, което да съответства на вашите професионални амбиции и начин на живот.

InterNations, глобална общност за експати, провежда проучване Expat Insider - сигурен източник на информация за хората, които искат да се преместят в друга държава. Организацията анкетира над 12 000 емигранти относно условията за установяване, работата и дейностите за свободното време в 49 града по света. Класацията включва и индекс Expat Essentials, който разглежда цифровите услуги, бюрокрацията, жилищното настаняване и езика.

Ето кои са най-добрите и най-лошите европейски градове за експати в момента, според резултатите от проучването.

Малага е номер 1

Малага е най-високо оцененият град в света по отношение на дружелюбността, като близо 90% от анкетираните смятат, че местните жители са особено гостоприемни към чужденците.

Градът е на второ място в света и по отношение на намирането на приятели и качеството на живот.

Малага е на първо място по отношение на климата и времето, а природната му среда е на осмо място. Влиза в Топ 10 и по отношение на пътуването и здравеопазването, заема 13-то място по отношение на работата в чужбина.

Кои са най-добрите страни за експати в ЕвропаСред критериите за оценяване са условия за установяване, възможности за работа и дейности в свободното време

Като недостатък може да се отбележи, че градът е на 41-во място по отношение на местния пазар на труда, въпреки че е начело в подкатегориите "Работа и свободно време" и "Баланс между професионалния и личния живот", като заема първо място и в двете.

Експатите са особено доволни и от жилищната ситуация в Малага: жилище не само се намира лесно, но и достъпно.

Като цяло градът е обявен за добра дестинация за емигранти с ограничен бюджет, като заема първо място в индекса на личните финанси и оглавява класацията за общи разходи за живот.

Испанските градове печелят водещи позиции

Второ и трето място заемат два други испански града: Аликанте и Валенсия, а Мадрид е остава на шесто място.

Подобно на Малага, тези градове се представят добре благодарение на високите оценки по отношение на лесното установяване и качеството на живот, които създават гостоприемни култури и достъпност.

Къде е най-скъпото заплащане за експати в светаПовече от половината държави в проучването отбелязват спад в заплащането и социалните пакети за чуждестранни специалисти

Аликанте се отличава в индекса за лесно установяване и заема първо място в подкатегорията за култура.

Експатите казват, че се чувстват като у дома си и са много доволни от социалния си живот, който не се ограничава и от разходите. Затова Аликанте се нарежда на трето място в индекса на личните финанси.

Мнозинството от емигрантите (78%) са доволни от общите разходи за живот, докато в световен мащаб те са едва 44%. Градът дори е на първо място в света по достъпност на жилищата.

Валенсия е лидер в здравеопазването

Във Валенсия, която е на трето място в световната класация, възможностите за отдих са основен акцент, а градът е на първо място по отношение на възможностите за развлекателни спортове.

Както достъпността, така и наличието на здравни услуги се нареждат сред най-добрите в света.

Придвижването навън също не е проблем: лесно е с пеша или с велосипед, а общественият транспорт е достъпен.

Валенсия е любимият град на експатите. Виена е най-недружелюбна Това показва класацията Expat City Ranking 2022 на Internations

Работата във Валенсия обаче не е оценена толкова добре. Перспективите за кариера на чужденците (47-мо място) са най-лошо оценените сред испанските градове в класацията.

Ако експатите все пак успеят да намерят работа, тревога буди липсата на сигурност на работното място, която също е на 47-мо място.

Въпреки това повечето чужденци се чувстват добре дошли във Валенсия и смятат, че местните жители са дружелюбни. 8 от 10 души са доволни от социалния си живот, докато в световен мащаб този процент е едва 56.

Мадрид е любим заради културата

Мадрид, който е на шесто място, получава висока оценка в индекса на дигиталния живот заради високоскоростния интернет и неограничения достъп до онлайн услуги.

Въпреки това повече от половината от анкетираните емигранти казват, че е трудно да се живее в Мадрид, без да се говори местният език. Положителното е, че личните финанси не създават много проблеми, а градът е на трето място в световната класация за качество на живот.

София е вторият най-добър град в Европа за британските дигитални номади Дом на много от най-добрите музеи, ресторанти и клубове в България, София е чудесна дестинация за посещение или работа от разстояние

Както общественият транспорт, така и здравеопазването се смятат за достъпни, а столицата дори се издига в челните места по възможности за отдих, култура и нощен живот.

Борба за жилище и работа в Милано

В другия край на класацията Милано е на последно място за експатите.

Италианската модна столица получава особено слаби оценки за справяне с бюрокрацията, откриване на местна банкова сметка и осигуряване на виза.

Повече от трима от всеки петима експати в Милано казват, че е трудно да си намерят жилище или да живеят в града, без да говорят местния език.

Градът не се представя много по-добре и в класацията за работа в чужбина, където също се нарежда в долната петица. По отношение на сигурността на работното място и усещането за справедливо заплащане Милано е на последно място.

Въпреки че емигрантите оценяват възможностите за прекарване на свободното време, особено да пътуват, те не се чувстват сигурни и не са доволни от градската среда. 56% са недоволни и от качеството на въздуха, докато в световен мащаб този процент е 17.

Дигиталните номади имат милиарди за харчене. Кой печели от това? С нарастването на популярността на този начин на живот растат и възможностите за тези, които предлагат услуги за дигитални номади

Рим – приятен климат, лош транспорт

Столицата на Италия също не се справя много по-добре, като заема предпоследно място. Тя е и на последно място в класацията за работа в чужбина.

Експатите не се чувстват справедливо заплатени за работата си и не са доволни от работните си места. Те не са доволни и от финансовото си положение.

Въпреки че 9 от 10 експати оценяват климата и времето в Рим, градската среда не отговаря на очакванията.

И макар 74% да изразяват ентусиазъм от оживената култура и нощния живот в града, транспортната система на града се нарежда на предпоследно място.

В Хамбург са най-недоволни от социалния живот

Хамбург е на 46-о място от общо 49 в класацията.

Над 40% не са доволни от социалния си живот, а 35% нямат лична мрежа за подкрепа. Близо трима от всеки петима казват, че е трудно да се намерят местни приятели.

Най-бързо развиващите се дестинации за дигитални номадиВаленсия и Сардиния обикновено са на водещите места в подобни класации, но нито един град от Европа не е в списъка на Nomad List

В Хамбург също не е лесно да се започне работа. Градът се нарежда в долната десетка на класацията за лесно намиране на жилище и за справяне без местния език.

Нещастието на експатите се подхранва и от дъждовния и студен климат и ограничените възможности за пътуване.

Анкетираните обаче са по-доволни от професионалния си живот. Хамбург получава единственото си класиране в първата десетка по сигурност на работното място, а 67% са впечатлени от местния пазар на труда в сравнение с 47% в световен мащаб.

Най-кошмарните градове

След Милано, Рим и Хамбург се нареждат столиците Берлин, Дъблин, Лондон и Париж.

Берлин е сред местата, където емигрантите най-трудно намират пълноценен социален живот, а жителите му са смятани за второто най-малко дружелюбно население в класацията.

Въпреки това 90% от тях се радват на културната сцена в Берлин в сравнение с 68% в световен мащаб, а 85% оценяват градската среда в столицата в сравнение с 67% в световен мащаб.

Коя е любимата държава на дигиталните номадиIT, технологии, медии, реклама, PR и маркетинг са най-често срещаните сектори за работа като дигитални номади

Дъблин предлага на емигрантите чудесни перспективи за кариера, но те са засенчени от високите разходи за живот и недостъпността и липсата на здравни грижи.

В Лондон почти трима от всеки четирима експати се борят с общите разходи за живот, докато в световен мащаб този процент е едва 35. Почти половината казват, че разполагаемият доход на домакинството им не е достатъчен, за да водят комфортен живот в столицата на Обединеното кралство.

Експатите се радват на процъфтяващата културна сцена в Париж, но смятат, че градът е недружелюбен, трудно се живее без владеене на езика и животът е скъп.