През последната година големите технологични компании бяха подложени на сериозни критики заради вълната от масови съкращения, битката за връщането на служители в офисите и скептицизма дали тези техно лидери все още могат да предложат мечтаната работа.

Въпреки всичко това, те остават водещи компании в технологичната индустрия, показва новата класация на сайта за отзиви на служители Comparably, който измерва настроенията им от август 2022 г. до август 2023 г. в серия от въпроси, пише CNBC.

Workday – технологичната компания за човешки ресурси, заема първо място в класацията.

Служителите ѝ не само се чувстват най-щастливи от заплащането си и смятат, че получават конкурентно на пазара възнаграждение, но също така казват, че се чувстват справедливо осигурени в сравнение с колегите си.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена

"Справедливостта е променлива, която значително допринася за това как някой се чувства спрямо своя работодател", обяснява Чад Херинг, главен директор "Човешки ресурси" в ZoomInfo, компанията майка на Comparably. Като цяло, посочва Херинг, много технологични компании и особено тези за киберсигурност, получават високи резултати в анализа на възнаграждения.

Според данните на Comparably, отчитащи не само възнаграждението, но и фактори като баланс между професионалния и личния живот, съответствие с ценностите на компанията, допълнителни бонуси и други, в трите най-големи компании, в които хората смятат, че са добре платени – Workday, Boston Consulting Group и Uber, работят и едни от най-щастливите служители като цяло.

3 месеца отпуск и пари за пътувания. Уникалните бонуси в 5 водещи компанииAirbnb например дава на служителите си по 500 долара на тримесечие за пътувания

Ето кои са оценените в Топ 15 компании, в които служителите са най-доволни от възнагражденията си:

Workday

Boston Consulting Group

Uber

Adobe

Calix

Proofpoint

Instacart

Chegg

Palo Alto Networks

SAP

AT&T

Experian

Meta

Google

Squarespace

Трябва да се отбележи, че технологични гиганти като Meta и Google падат от местата си през 2022 г. (когато са на трето и пето място), но остават в Топ 15.

Въпреки че служителите им се чувстват удовлетворени от възнаграждението си, двете компании изпадат от челните места с най-щастливи работници като цяло.

Къде е най-скъпото заплащане за експати в светаПовече от половината държави в проучването отбелязват спад в заплащането и социалните пакети за чуждестранни специалисти

Служителите, участвали в класацията, изразяват своите настроения отговаряйки на въпроси като:

  • Смятате ли, че получавате справедливо заплащане?
  • Колко често получавате увеличение на заплатата?
  • Удовлетворени ли сте от придобивките си?
  • Дава ли компанията ви годишни бонуси?
  • Ако е приложимо, доволни ли сте от акциите си или от собствения си капитал?
  • Herring казва, че компаниите, които не само плащат добре, но и са прозрачни по отношение на скалата на заплащане в цялата организация, заемат високо място в списъка на Comparably тази година. Много от тях са със седалище в Калифорния, където през януари 2023 г. е приет закон за диапазона на заплатите, който се прилага за работодатели с 15 или повече работници.

    20-те компании, за които студентите искат да работят най-многоСпоред класация на Universum

    Организациите, които от години ценят прозрачността на заплатите и справедливостта в заплащането, се изтеглят напред.

    Херинг отбелязва, че компании като Workday, Adobe и AT&T са подписали през 2016 г. ангажимента на Белия дом за равно заплащане, за да се ангажират с по-добри политики за наемане, повишаване и заплащане с цел преодоляване на различията в заплащането между расите и половете, допълва CNBC.

    Тези компании "се фокусираха върху прозрачността на заплатите и направиха анализ на равнопоставеността на заплатите по пол и раса много преди това да бъде законово изискване", допълва Херинг. "Това оказва положително въздействие върху служителите по отношение на усещането им за техния работодател."

    Експертът се надява все повече предприятия да се ангажират с прозрачност на заплащането и справедливи практики.

    "Смятам, че това има значителен причинно-следствен принос за начина, по който служителите се чувстват. Така че, моят съвет за всяка компания, която се чуди: "Трябва ли да го направя, въпреки че не съм длъжна?", е – да, непременно трябва да го направите.", допълва Херинг.