От писатели и учители до банкери и адвокати – повечето съвременни професии изглеждат готови да бъдат заменени от изкуствен интелект.

С едно забележително изключение.

Единствената длъжност, която остава защитена от възхода на ChatGPT и други AI технологии, всъщност е най-скъпата и автоматизирана – изпълнителен директор.

Напоследък главните изпълнителни директори свикнаха да „размахват пръст“ как лесно могат да заменят мързеливите и непродуктивни работници с AI, давайки си сметка, че като по-висши в корпоративния свят, не могат да се сблъскат със същото ниво на контрол.

И в тази материя обаче, дяволът е в детайлите.

Ролята на съвременния изпълнителен директор не само е тотално променена, но и лесно може да бъде изпълнена от технологията, с която разполагаме сега, пише в анализ по темата BusinessInsider.

Най-добрите изпълнителни директори в САЩ печелят над 300 пъти повече от средния работник, въпреки че основното им задължение е да вземат лесно възпроизводими решения за оптимизация, основани не на реално разбиране на бизнеса, а на данни от електронни таблици, подавани им от консултанти.

Движението на "суперзвездните главни изпълнителни директори" от края на 20-ти век далеч не допринася за крайния резултат на компанията, а доведе до появата на поколение изпълнителни директори, които работят главно като фигуранти с малка реална отговорност или отчетност.

Корпоративна турбуленция: Защо директорите на компании масово напускатСпоред анализатори, средният срок на работа на изпълнителните директори е намалял значително – от 12 до 5-7 години

Решението на този проблем изглежда просто: Трябва да държим главните изпълнителни директори отговорни по същия начин, по който се отнасяме към техните служители или – да премахнем тази роля изцяло.

Главният изпълнителен директор трябва да има значим принос, който да е измерим и да носи ясна стойност за компанията. Ако това не се случи, непрозрачната роля на тази фигура трябва да бъде първата, заменена от изкуствения интелект.

Моделът на изкуствения интелект вероятно ще дава по-бързи отговори, ще бъде в състояние на непрекъснато самоусъвършенстване, ще приема обратна връзка и ще осигурява същия вид "оперативна ефективност", за която сегашните изпълнителни директори получават милиони долари годишно.

Накратко, можем да цитираме комедианта Скот Сейс, който написа лаконично в TikTok:

"Да заменим служителите с изкуствен интелект? Да заменим изпълнителните директори с него? Всъщност AI е твърде напреднал за тази работа. Всичко, от което се нуждаете, е касетофон на Fisher Price, зареден с куп лоши идеи."

Главните изпълнителни директори обичат да създават имидж на непобедимост – без тях компанията ще се разпадне. "Не можеш да ме замениш", крещи нагласата. "Аз съм твърде ценен".

И така, какво точно правят тези ръководители, което създава толкова много стойност?

Проучване на Харвард, проведено през 2018 г. сред 27 изпълнителни директори, се опитва да отговори на този въпрос. В заключителния доклад различните задачи на ръководителите са поставени във впечатляващо звучащи изрази като "хора и взаимоотношения", "прегледи на функционални и бизнес звена" и "стратегия". Но ако се заровим по-дълбоко, става ясно, че тези разпределения на времето прикриват факта, че изпълнителните директори изпитват затруднения да ви кажат с какво точно си изкарват прехраната, допълва в анализа си BusinessInsider.

Неетичното поведение е по-заразно в офиса, отколкото при работа от вкъщиКак хоум офисът се превърна в пристан на финансова почтеност и защо доброто поведение не се диктува от това къде седите, а от етичната позиция, която имате

По-голямата част от времето минава в срещи, разговори за "стратегия" и безсмислени дискусии, а не в значим принос към организацията чрез опит или реално изпълнение.

Дори когато на главните изпълнителни директори се дава възможност ясно да посочат стойността, която предлагат на компанията, това се превръща в словесна безвкусица.

Бившият главен изпълнителен директор на Procter&Gamble А. Г. Лафли написа през 2009 г. статия в Harvard Business Review, озаглавена "Какво може да направи само главният изпълнителен директор". Някога определян като "най-успешния главен изпълнителен директор в историята на P&G", Лафли печели 19,5 млн. долара годишно. Ето как той описва ролята си на главен изпълнителен директор:

"Главният изпълнителен директор единствен преживява значимата външна среда на ниво предприятие и е отговорен за нейното разбиране, тълкуване, отстояване и представяне, така че компанията да може да реагира по начин, който позволява устойчив ръст на продажбите, печалбата и общата възвръщаемост на акционерите."

Той заявява, че "главният изпълнителен директор може да вижда възможности, които другите не виждат" и "да прави преценки и трудни решения, които другите не са в състояние да направят", благодарение на това, че е "единственият човек, чийто шеф не е друг служител на компанията".

Най-добре платените бизнес лидери невинаги управляват най-големите компанииГлавните изпълнителни директори на Pinterest, Peloton и Hertz изпреварват Тим Кук от Apple и стотици други лидери на по-големи компании

Можете ли да си представите, че някой служител на Procter&Gamble ще даде на своя ръководител такъв безсмислен и общ отговор?

Можете ли да си представите да кажете на шефа си, че това, което сте направили днес, е било "тълкуване на значимото отвън"? Лафли сякаш обобщава своята позиция и стойност за компанията като човек, който всъщност не прави нищо и не носи никаква отговорност, като същевременно притежава повече власт от всеки друг в организацията.

Алтернативно, представете си, че поискате от някой стар модел на изкуствен интелект да опише работата на главния изпълнителен директор. Той вероятно би измислил нещо много по-добро от "балансиране на достатъчна доходност в настоящето с необходимите инвестиции в бъдещето".

Да заменим ли служителите си с изкуствен интелект? Нека направим това с главните изпълнителни директори.

Всяка една компания има нужда от ръководител и от човек с широка перспектива, който може да ръководи организацията и да взема решения. Нуждаем се от човек, който определя мисията и след това държи компанията да я изпълнява. Но ако единствената роля на изпълнителния директор е да взема тези решения, без да има друг принос или отговорност за резултатите, тя губи голяма част от стойността си.

Главните изпълнителни директори са се превърнали в крайни мениджъри – несвързани "идейни хора" като Илон Мъск, които получават признание за всеки голям успех, без да бъдат уволнени за нито един голям провал.

Без да се обвързва високото им заплащане с резултатите от техните решения, няма причина да има главен изпълнителен директор. Ако работата му е просто да приема данни и да осигурява "ефективност", няма как да си представим по-подходяща роля за изкуствен интелект, допълва BusinessInsider.

Голямата заблуда на изпълнителните директори за ChatGPT

Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на Warner Bros. Discovery, е основна причина стачките в Холивуд да продължат с месеци. Заслав, който миналата година е спечелил 39 млн. долара, заедно с останалите членове на Алианса на филмовите и телевизионните продуценти, е помогнал за изсмукването на 5 млрд. долара от икономиката на Калифорния (и развлекателната индустрия). А и не е като да е спечелил високи оценки сред инвеститорите с бизнес решенията си в собствената си компания: След сливането на Warner Bros. и Discovery през 2022 г. общата пазарна капитализация на компанията е спаднала с 20 млрд. долара.

Може би най-смущаващото в неговото ръководство на едно от водещите холивудски студия е фактът, че изглежда никога не е участвал в процеса на създаване на филм, телевизионно предаване, подкаст или друго творческо начинание.

Заслав започва кариерата си като адвокат и прекарва десетилетия в медиите на различни "стратегически" позиции, но пълното му откъсване от творческия процес е помогнало за удължаването на тази скъпоструваща и болезнена стачка.

Той и останалите ръководители на студиа изглежда вярват, че забавлението е стока, която може да бъде автоматизирана и произвеждана по желание.

Най-забележителните творчески решения на главния изпълнителен директор бяха да отменя предавания, да изтегля съдържание от стрийминг услугите на компанията и да отлага вече завършени филми – всичко това в името на пестенето на пари.

Това не са действия на изпълнителен директор, който е запален по създаването на висококачествени развлечения, които ще спечелят доларите на публиката, а пресмятане на цифри, което може да се направи чрез подаване на таблица в Excel към модел на изкуствен интелект, допълва BusinessInsider.

Изкуственият интелект взриви мира в Холивуд Сценаристи и студия влязоха в остър спор относно правилата за използване на технологията в киното и телевизията

Ръководител, на когото никога не се е налагало да допринася пряко за създаването на продукта, който генерира приходите за заплатата му, е най-лесно автоматизираната работа на всички времена. Лидери, които само "провеждат разговори", подписват договори или дават безсмислени интервюта в медиите, не работят – те са прославен софтуер за производителност, едва ли не машина за регенериране, изградена от привилегии.

Тези главни изпълнителни директори не вършат работа; те правят справки в база данни с други изпълнителни директори и реални работници, за да се обаждат, без да имат практически опит или убеденост зад решението, подобно на ChatGPT. Разликата е, че когато изпълнителните директори "халюцинират", това обикновено струва работата на хиляди хора.

Главните изпълнителни директори са се превърнали в част от мениджърско-промишления комплекс – хора, които не допринасят с нищо друго, освен да изискват от другите да вършат тяхната работа.

"Мениджмънтът" не е работа, освен ако не притежавате основен опит в областта на нещата, които управлявате, на такова ниво, че действително можете да го правите сами.

Главният изпълнителен директор на технологична компания трябва да може да програмира. Главният изпълнителен директор на развлекателна компания трябва да е участвал пряко в създаването на успешни филми или телевизионни предавания. Главният изпълнителен директор на авиокомпания трябва да може или да управлява самолет, или да се справя с няколко смени годишно като стюард в такъв самолет.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена

Какъв по-добър начин да държим един главен изпълнителен директор отговорен от това да се уверим, че той наистина изпълнява?

Главният изпълнителен директор трябва да бъде човек, който има активна роля в генерирането на печалба от бизнеса, или чрез активно изграждане на компанията, или чрез сключване на сделки и партньорства, които генерират посочените приходи.

Тези изпълнителни директори трябва също така да носят пряка отговорност за реални показатели и заплащането им да е пряко обвързано с успеха на бизнеса, щастието на клиентите на компанията и щастието на служителите.

Определете какво представлява изпълнителният директор, поставете условията за неговия успех, а след това го дръжте отговорен. Ако не можете да направите това, нямате нужда от главен изпълнителен директор. Или може би вашият изпълнителен директор трябва да получава по-скромни доходи. Или може би главните изпълнителни директори трябва да се страхуват много повече да не загубят работата си заради също толкова способни роботи, завършва BusinessInsider.

*Авторът на анализа Ед Зитрон е главен изпълнителен директор на EZPR, агенция за връзки с обществеността в областта на технологиите и бизнеса. Освен това е автор на бюлетина за технологии и култура Where's Your Ed At и водещ на подкаста "15 Minutes in Hell".