Все повече профсъюзи в Европа призовават правителствата да въведат четиридневна работна седмица, а някои страни вече прилагат този модел в компаниите си.

Белгия стана първата.

През февруари 2022 г. белгийските служители си извоюваха правото да изпълняват пълната работна седмица в четири дни вместо обичайните пет, без да губят заплатата си.

Това обаче не означаваше, че ще работят по-малко – те просто намалиха работното си време в по-малко дни.

Новият закон влезе в сила на 21 ноември миналата година, припомня Euronews.

Белгийският министър-председател изрази надежда, че промяната ще допринесе за повишаване на гъвкавостта на пазара на труда и ще улесни хората да съчетават семейния живот с кариерата си. Той също така добави, че новият модел би трябвало да създаде по-динамична икономика. Седемпартийното федерално коалиционно споразумение на страната си постави за цел до 2030 г. равнището на заетост да достигне 80%.

Работниците искат 4-дневна седмица – но при едно условиеПредставителите на поколението Z са най-малко заинтересовани от по-кратката работна седмица

Португалия и моделът "100:80:100"

След успеха на други пробни програми на континента, Португалия също се присъедини към концепцията за четиридневна работна седмица.

В рамките на финансиран от правителството пилотен проект, обявен в началото на юни, 39 частни компании се включиха в инициативата в партньорство с групата с нестопанска цел за популяризиране на инициативата "4 Day Week Global".

От участващите компании се очаква да следват модела "100:80:100" - 100% от заплащането за 80% от времето, в замяна на ангажимент за поддържане на 100% производителност.

Според доклад за изпитанието, изготвен от университетите в Лондон и Рединг, които помагат за наблюдението на изпитанието, със 72% от хората, работещи над 40 часа седмично, Португалия е на трето място по продължителност на работната седмица в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Португалия стартира финансирана от правителството 4-дневна работна седмицаПрез следващите 6 месеца 39 предприятия от частния сектор ще се включат в пилотната програма

Опитът на Обединеното кралство е изключително успешен

Компаниите в Обединеното кралство, които проведоха шестмесечно изпитание на четиридневната работна седмица, вече планират да я въведат за постоянно, след като обявиха експеримента за "изключително успешен".

Десетки компании участваха в шестмесечната пилотна програма - най-голямата по рода си, която стартира през юни 2022 г., за да проучи въздействието на по-краткото работно време върху производителността на предприятията и благосъстоянието на техните работници, както и въздействието върху околната среда и равенството между половете.

Около 61 британски компании и над 3300 служители се включиха в програмата, ръководена от изследователи от университетите в Кеймбридж и Оксфорд и Бостънския колеж, както и от 4 Day Week Global и други групи за популяризиране като кампанията 4 Day Week UK Campaign и британския мозъчен тръст Autonomy.

Голямо мнозинство – около 92% от компаниите, участвали в експеримента, решиха да запазят политиката на четиридневна работна седмица след пробния период, като обявиха пилотния проект за "голям пробив".

Четиридневната работна седмица като спасителен пояс за бизнеса на ОстроваЕксперименталното въвеждане е успешно, бизнесът и служителите одобряват по-кратката седмица

Както и при новото изпитание в Португалия, от служителите се очакваше да следват модела "100:80:100".

"Подобни програми предстои да стартират в САЩ и Ирландия, а други са планирани за Канада, Австралия и Нова Зеландия", заяви Джо Райл, директор на кампанията "4 Day Week UK".

Шотландия експериментира с чиновниците

В Шотландия до края на годината се очаква да започне правителствен експеримент за държавни служители, а през май правителството на Уелс обяви, че също обмисля свой собствен опит.

Решението е кулминацията на обещание от предизборната кампания на управляващата Шотландска национална партия (ШНП), като първият министър Хъмза Юсаф обяви изпитанието в публичния сектор през септември, като за първи път от него ще се възползват всички правителствени агенции в Обединеното кралство.

Правителството се позова на неотдавнашно проучване, проведено от шотландския мозъчен тръст Институт за изследване на обществената политика (IPPR) в Шотландия, което показа, че 80% от хората, отговорили на идеята, са се отнесли положително към инициативата.

Респондентите заявиха, че програмата ще подобри значително тяхното здраве и щастие.

Нов модел променя всичко: Работим 9 дни, почиваме 5Всяка втора седмица служителите получават допълнителен почивен ден, по-често петък

Шотландия също така посочи Исландия и нейните добри резултати като причина да се рискува с четиридневната работна седмица.

Някои шотландски предприятия вече са започнали свои собствени съкратени работни седмици, като базираната в Глазгоу UPAC Group наскоро заяви, че служителите ѝ ще се радват на четиридневна седмица със същото заплащане след провеждането на успешна пилотна програма.

Уелс се учи от опита в миналото

В Уелс на 24 януари Комисията по петиции към Сенед (уелския парламент) препоръча на уелското правителство да проведе пилотна схема след публикуването на доклад за тази идея. Джак Сарджънт, член на Сенед и председател на комисията, заяви, че Уелс трябва да бъде водещ участник в проучването на четиридневната работна седмица.

"Това е смело предложение, но не по-смело от това на онези активисти, които се бориха за петдневна работна седмица, платен отпуск и болнични, които сега приемаме за даденост", каза той.

"Когато призоваваме за четиридневна работна седмица, ние говорим за намаляване на работното време в организацията, но не и за намаляване на размера на заплащането", допълни той.

В кои държави е въведена 4-дневна работна седмица и какви са резултатите?И работодателите, и техните служители преосмислиха значението на гъвкавостта и ползите от нея на работното място

Испания започва пробна фаза

След като миналата година малката лява партия Más País обяви, че правителството е приело искането им за стартиране на скромна пилотна програма за четиридневна работна седмица, през декември 2022 г. Испания стартира пилотен проект.

Той е тест да се провери дали може да се повиши производителността. Компаниите, които се регистрират, могат да получат помощ от правителствен фонд в размер на 10 млн. евро, но трябва да разработят начини за повишаване на производителността, които да компенсират превишаването на разходите за заплати, съобщи испанското Министерство на промишлеността.

Тези подобрения трябва да бъдат въведени в рамките на една година, а компанията трябва да остане в програмата поне две. През първата година от пилотната програма правителството ще финансира частично разходите за заплати и ще помогне за финансирането на обучение за подобряване на ефективността.

В програмата могат да участват само работници с постоянен договор на пълно работно време.

В момента в редица други страни се изпробват четиридневната работна седмица

Исландия е лидер

Между 2015 и 2019 г. Исландия проведе най-мащабния в света пилотен проект за 35-36-часова работна седмица (намалена от традиционните 40 часа), без да призовава за съразмерно намаляване на заплащането.

В тестовата фаза взеха участие около 2500 души.

За да се гарантира контрол на качеството, резултатите бяха анализирани от британския мозъчен тръст Autonomy и исландската организация с нестопанска цел Association for Sustainability and Democracy (ALDA).

Изследователите определиха пилотния проект като успешен, а исландските профсъюзи се договориха за намаляване на работното време. Проучването доведе и до значителна промяна в Исландия, като близо 90 % от работещите вече имат намалено работно време или други приспособления.

Изследователите са установили, че стресът и прегарянето на работниците са намалели и е настъпило подобрение в баланса между живота и работата.

Не всички правителства обаче споделят успеха на Исландия с четиридневната работна седмица.

Ако уикендът започваше утре вечер: Дисекция на по-кратката работна седмицаВъпреки всички позитивни мнения, към днешна дата четиридневната работна седмица няма как да бъде приложена за всички

Смесени реакции в Швеция

В Швеция четиридневната работна седмица с пълно заплащане беше изпробвана през 2015 г. със смесени резултати.

Предложението беше да се изпробва шестчасов работен ден вместо осемчасов без загуба на заплащане, но не всички бяха доволни от идеята да се харчат пари за изпитанието. Дори левите партии смятаха, че ще бъде твърде скъпо това да се приложи в голям мащаб.

Положителни резултати обаче бяха наблюдавани в отделението по ортопедия на университетска болница, която прехвърли 80 медицински сестри и лекари на шестчасов работен ден и нае нов персонал, за да компенсира загубеното време. Реакцията на медицинския персонал беше положителна, но експериментът срещна и много критики и не беше подновен.

Въпреки това някои компании, като например производителят на автомобили "Toyota", решиха да запазят намаленото работно време за своите работници.

Искате 4-дневна работна седмица? Става все по-възможно да я получитеВ няколко европейски страни можем да открием приеми за промяна на начина, по който се управлява работното време

Фалшива новина във Финландия

По-рано тази година северноевропейската страна попадна за кратко в международните заглавия, след като беше съобщено, че работното време е драстично намалено.

Твърди се, че финландското правителство е искало да въведе четиридневна работна седмица, както и шестчасов работен ден.

Оказа се обаче, че това е фалшива новина, което наложи правителството да я опровергае.

В Германия работят малко и нямат против още по-кратка седмица

Германия е страната с една от най-кратките средни работни седмици в Европа. По данни на Световния икономически форум средната продължителност на работната седмица е 34,2 часа.

Въпреки това синдикатите призовават за допълнително намаляване на работното време.

Служителите от Балканите работят най-много, отчита ЕвростатПрез 2022 г. заетите лица в ЕС на възраст 20-64 години са работили средно 36,2 часа седмично или с 24 минути по-малко отпреди пандемията

През април най-големият профсъюз в страната IG Metall призова за по-кратка работна седмица, като заяви, че това ще помогне за запазване на работните места и избягване на съкращения.

Според проучване на Forsa 71% от работещите в Германия биха искали да имат възможност да работят само четири дни в седмицата.

Малко над три четвърти от анкетираните са заявили, че подкрепят правителството да проучи възможността за въвеждане на четиридневна работна седмица. Сред работодателите повече от двама от всеки трима подкрепят това.

Значително мнозинство (75%) смятат, че четиридневната работна седмица би била желателна за служителите, а мнозинството (59%) смятат, че тя трябва да бъде постижима и за работодателите. Почти половината от работодателите (46%) заявяват, че смятат за "осъществимо" изпробването на четиридневна работна седмица на собственото си работно място.

Предстои да разберем дали подобна мярка ще бъде приложена, обсъдена на национално равнище или приета от германското правителство.

90% от домашните помощници в Германия работят незаконно, сочи проучване3,9 милиона домакинства плащат на хора, които вършат домакинска работа, без държавата да има информация за това

Въпреки това, нова частна инициатива, стартирала през септември, призовава компаниите да се запишат за участие в шестмесечно изпитание, подобно на това, което вече успешно приключи в Обединеното кралство.

Пилотният проект, иницииран от базираната в Берлин консултантска компания за управление Intraprenör съвместно с Университета в Мюнстер и 4 Day Week Global, иска да привлече за участие поне 50 предприятия. Очаква се пилотният проект да започне до края на годината.

Големите японски корпорации се впускат в модела

В други държави като Япония по-големите компании са тези, които навлизат в тази област, след като през 2021 г. японското правителство обяви план за постигане на по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Има няколко причини, поради които това би могло да бъде полезно за страната, където смъртта от преумора отнема животи всяка година. Служителите, които работят извънредно, често се разболяват поради прекомерна работа или се самоубиват.

Умните момичета не се омъжват: Как това клише може да разбие икономикатаРезултатът от половите предразсъдъци е спад в иновациите, производителността и конкурентоспособността

Unilever е пилотът в Нова Зеландия

Междувременно в Нова Зеландия 81 служители, работещи за гиганта в областта на потребителските стоки Unilever, в момента участват в едногодишно изпитание на четиридневна работна седмица при пълно заплащане.

"Нашата цел е да измерваме ефективността на работата по отношение на резултатите, а не на времето.

Смятаме, че старите начини на работа са остарели и не отговарят на целите ни", заяви Ник Бангс, управляващ директор на Unilever.

Силен интерес в САЩ и Канада

Според проучване на доставчика на софтуер в Qualtrics, цели 92% от работещите в САЩ подкрепят съкратената работна седмица. Анкетираните служители посочват като очаквани ползи подобреното психическо здраве и повишената производителност. Трима от всеки четирима служители (74%) казват, че ще могат да свършат същия обем работа за четири дни, но повечето (72%) казват, че за целта ще трябва да работят повече часове в работните дни.

В Канада проучването на глобалната борса за заетост Indeed установи, че 41% от канадските работодатели обмислят алтернативни хибридни графици и нови стилове на работа след пандемията.

$250 на час, от дистанция, без образование: Най-търсената работа в САЩMаркетинг мениджър е сред най-бързо развиващите се професии в САЩ

Проучването на Indeed, проведено сред 1000 работодатели на офис служители в Канада, установи, че 51% от големите компании с над 500 служители са склонни да въведат 4-дневна работна седмица. За сравнение, 63% от средните организации със 100-500 служители заявяват, че са готови да въведат по-кратка работна седмица.

Според нов доклад на Maru Public Opinion мнозинството от канадските работници на пълно работно време (79%) също са готови да съкратят петдневната си работна седмица на четири дни.

Къде сме ние

Близо половината от служителите у нас искат 4-дневна работна седмица, показва проучване за пазара на труда, реализирано от специалисти по човешки ресурси, съобщава Нова тв.

4 дни по 10 часа – тази формула подкрепят над 44% от българите, показва изследване сред над 2000 служители.

Едва един от 10 запитани иска сегашния вариант: 5 дни по 8 часа, а 1/3 предлагат доста по-екзотична формула - 3 дни по 12 часа.

По всичко изглежда, че четиридневната работна седмица бавно, но сигурно набира популярност в целия свят, но дали правителствата ще приемат окончателно тази идея, предстои да разберем.