Модерната тенденция за живот в чужбина като експат или дигитален номад вдигна нагоре цените на недвижимите имоти в някои от най-горещите международни локации.

Португалия например, дори отмени популярната програма за златни визи в опит да спре притока на богати чужденци, които ускориха развитието на пазара в страната.

Разбира се, все още има потенциални сделки, които могат да са повече от печеливши за емигрантите, които просто трябва да разширят кръгозора си, пише BusinessInsider.

Използвайки данни от Numbeo, портал за сравнение, който предоставя обобщени данни за разходите за живот в големите градове по света, Money Transfers състави списък на най-евтините европейски градове на база квадратен метър за експати, които искат да закупят имот.

Най-скъпите луксозни жилища под наем са в ЛисабонПазарите в Лисабон и Сингапур отбелязват висок ръст на цените през последните 18 месеца, като наемите са се увеличили с над 40%

Numbeo изчислява средни стойности на разходите, предоставени от потребителите, включително средната цена на квадратен метър за апартаменти в центъра на града. Методологията разчита на потребители, които въвеждат точно своите разходи и е ценен инструмент за сравнение.

За всеки европейски град Money Transfers получава средна цена на квадратен метър от Numbeo и я умножава по 100, за да получи средна цена за апартамент с площ около 1075 квадратни метра, обяснява Бен Менделовиц от Money Transfers.

В списъка преобладава Източна Европа, а челните класации са за два български града – Бургас и Пловдив. Градове в Украйна и Русия са изключени от класацията.

Ето и кои са най-евтините европейски градове за покупка на имот от чужденци.

Орадея, Румъния

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 166 500 евро

Орадея, разположен от двете страни на река Крису, е известен като средище на икономически и културни дейности и може да се похвали с богата архитектура.

На европейските емигранти е разрешено да купуват имоти имоти.

Произхождащите от страни извън Европа, също могат да закупят имот, те не могат да постигнат пълноправно право на собственост върху земята.

Кои са най-добрите страни за експати в ЕвропаСред критериите за оценяване са условия за установяване, възможности за работа и дейности в свободното време

Патра, Гърция

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 163 600 евро

Патра е крайбрежен град с многобройни исторически обекти, сред които римският Одеон.

Древният развлекателен център сега е главното място за провеждане на Международния фестивал в Патра – празник на музиката, танците и изкуството.

Чужденците имат право да купуват и продават имоти в Патра.

Сибиу, Румъния

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 154 200 евро

Сибиу е град с богата история, разположен в сърцето на Румъния.

Той може да се похвали с многобройни музеи, включително известния Национален музей Астра - най-голямото изложбено пространство на открито в Европа.

Емигрантите от страни извън ЕС могат да купуват недвижими имоти в града, но не могат да притежават земя.

Европейските емигранти обаче имат право и на двете.

Валенсия е любимият град на експатите. Виена е най-недружелюбна Това показва класацията Expat City Ranking 2022 на Internations

Крайова, Румъния

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 150 500 евро

Крайова е разположен близо до река Джу в югозападния регион на Румъния.

Една от най-големите забележителности на града е Паркуле Романеску, признат за най-големия градски парк в Румъния.

Гражданите на ЕС имат право да купуват имоти в Румъния. Eмигрантите, произхождащи от страни извън Европа, също не могат да постигнат пълна собственост върху земята.

3 месеца безплатен живот в Сардиния предлага програма за дигитални номадиОсвен наема за жилище с две спални, общината покрива разходите по комуналните услуги, сметките и таксите за обслужване

Бургас, България

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 138 300 евро

Бургас е разположен на брега на Черно море, пишат авторите на класацията.

Градът предлага много природни забележителности, като Морската градина - огромна паркова площ, в която има разнообразие от дървета и растения от различни краища на света.

Емигрантите могат да притежават недвижими имоти.

Пловдив, България

Средна цена за апартамент с площ 100 кв. м: 133 000 евро

Пловдив е разположен в южната част на Централна България и е вторият по големина град в страната.

В него се намира Античният театър на Филипопол, известен като един от най-добре запазените антични театри в света.

Както и в Бургас, чужденците могат да купуват недвижими имоти в Пловдив, но нямат право да са собственици на земя.

Коя е любимата държава на дигиталните номадиIT, технологии, медии, реклама, PR и маркетинг са най-често срещаните сектори за работа като дигитални номади

Мостар, Босна и Херцеговина

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 130 000 евро

Мостар, разположен по поречието на река Неретва, е една от най-популярните дестинации в Босна и Херцеговина.

Малкият град е известен най-вече с джамията Коски Мехмед паша – архитектурно чудо, построено през 1600 г.

Експатите имат разрешение да придобиват и продават имоти в Мостар. Това обаче зависи от споразумение за реципрочност между Босна и Херцеговина и родната им страна.

Работата от разстояние остава актуална и променя имотния пазар Все повече хора са склонни да се преместят в по-евтини райони, отдалечени от офисите в градските центрове

Кишинев, Молдова

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 129 300 евро

Столицата на Молдова Кишинев може да се похвали с редица архитектурни чудеса, като например Триумфалната арка. Наричана още "Светата порта", паметникът е построен през 40-те години на XIX в. в чест на триумфа на Русия над турската армия.

Експатите могат свободно да купуват и продават неземеделски имоти.

Барселона е глобален лидер сред градовете за работа от разстояние Испанският град има ниски разходи за живот в сравнение с други европейски дестинации, популярни сред дигиталните номади

Битоля, Северна Македония

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 91 600 евро

Битоля е вторият по големина град в Република Северна Македония и в него се намира древният град Хераклея Линкестис, обявен за обект на световното наследство.

В днешно време градът е признат за културен център на Македония.

Експатите могат да закупят имот, но това зависи от споразумението за реципрочност между Северна Македония и родната им страна.