През ноември National Geographic публикува своя The Cool List for 2024 - селекция от 30 дестинации по света, определени за най-вълнуващите места за посещение през следващата година.

Европа доминира в списъка с 13 дестинации, включително пътуване из целия континент с влак. В списъка попадат 6 места в Северна Америка, като три от тях са в САЩ.

Тъй като пътешествениците продължават да търсят по-евтини алтернативи, по-малко посещаваните от туристи дестинации стават все по-популярни.

Ето кои са най-вълнуващите туристически дестинации за 2024 г. в различните континенти:

Европа

Албански Алпи, Албания

Белфаст, Северна Ирландия

Емилия-Романя, Италия

Из Европа с влак

Нови маршрути, стари вагони: Ще наберат ли скорост нощните влакове в ЕвропаГодините на спад за нощните влакове в Европа съвпадат с възхода на нискотарифните авиокомпании

Галоуей и Южен Еършир, Шотландия

Нордланд, Норвегия

Северен Йоркшир, Англия

Помпей, Италия

На ръба на вулкана: Да живееш в Поцуоли – родното място на София ЛоренПрез последните седмици, местните там се вълнуват само от едно – супервулкана, който предизвиква непрекъснати земетресения

Саймаа, Финландия

Тарту, Естония

17-ото Европейско първенство по футбол, Германия

Валета, Малта

Уелс

Дивият Атлантически път, Ирландия

Отличително място в Европа е Тарту, Естония. Според Nat Geo естонците смятат града за „културното и интелектуално сърце на страната“. Тарту е на 177 км мили от столицата Талин и дом на най-стария университет в страната, обявен е от ЮНЕСКО за град на литературата и е избран за една от европейските столици на културата за 2024 г.

Най-устойчивите дестинации в Европа за 2024 г.Пет дестинации в Европа са сред десетте най-устойчиви места за туризъм, според класация на Lonely Planet

Америка

Пустинята Атакама, Чили

Лима, Перу

Ню Йорк, САЩ

Маями, Флорида, САЩ

Доминика

От Тайланд до Португалия – къде по света е най-евтино гражданствотоЗа да ви предоставят гражданство или статут на пребиваване там, най-важното е да сте готови да инвестирате в местната икономика

Нова Скотия, Канада

Тексас, САЩ

Полуостров Юкатан, Мексико

Влажните зони Ибера, Аржентина

Три места в САЩ са класирани като най-вълнуващите дестинации през 2024 г. Тексас се откроява сред списъка, защото на 8 април следващата година хората в централен Тексас ще могат да видят пълното слънчево затъмнение.

Очаква се Форт Уърт, Сан Антонио и Остин да предложат най-добрите гледки към астрономическото събитие.

Остин, Тексас, изпъква и в други класации. Докладът за богатството на Henley and Partner за 2023 г. определя Остин като най-бързо развиващия се град за милионери в САЩ. Според доклада градът в Тексас е отбелязал ръст на милионерите със 102% от 2012 до 2022 г.

Проучване на SmartAsset показа, че стойността на жилищата в Остин е скочила с 354% през последните 25 години.

10-те най-бързо растящи горещи точки за милионери в светаХанджоу в Китай е на първо място в класацията. Няма нито един европейски град в топ 10

Африка

Акагера, Руанда

Сухите гори Андрефана, Мадагаскар

Сиера Леоне

Според доклада на Nat Geo туризмът в Западна Африка процъфтява. Първият хотел от веригата Hilton в Сиера Леоне трябва да отвори врати следващата година. Други вериги също ще разширят портфолиото си в страната през следващата година, а международното летище във Фрийтаун беше ремонтирано и обновено тази година.

Архитектура и климатични промени: От Венеция, през Атланта, до Ню ЙоркКакво научихме обаче от това лято на рекордни температури и природни катаклизми?

Азия

Сиким, Индия

Тайнан, Тайван

Сиан, Китай

Сиким, Индия, е един от най-малките щати в страната.

Районът предлага на посетителите възможност за преходи и разглеждане на планински манастири. Над една четвърт от Сиким се заема от националния парк Khangchendzonga - обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

С гледка към Комо: Домът на Белини е най-добрият в Топ 50 хотели в светаСемейство Де Сантис, които притежават и Grand Hotel Tremezzo на езерото Комо, закупиха през 2018 г. имота от XVIII век

Австралия

Виктория, Австралия

Въпреки че Австралия е известна със своите плажове, Виктория привлича вниманието заради богатството си от минерали горещи извори. Докладът на Nat Geo изтъква Великата пътека, която свързва термални извори и морски бани по път от 900 км, който минава през големия град Мелбърн.