Италианците са едни от най-добрите в това да мечтаят за нещо непостижимо и да го постигат, въпреки нищожните шансове.

Вижте например Венеция – град, който векове наред функционира върху сложна система от водни канали.

С днешна дата, улиците му вече са защитени от наводнения чрез специални механични прегради, чието реализиране отнема над 20 години.

Един подобен проект се намира в планината Монте Сан Примо, на 1682 м височина, част от невероятния пейзаж от северния край на езерото Комо.

Причудливият калдъръмен град Беладжио, разположен в подножието му, е известен като "перлата" на езерото заради красотата си, която привлича знаменитости от А-листата, които са собственици на по-голямата част от разкошните вили в близост.

Но откакто миналата година Беладжио получи подкрепата на националното и регионалното правителство за финансиране на проект за ски зона, в този планински рай има сериозни проблеми, разказва CNN.

Тайни тунели и стаи с история: Зад стените на най-добрия хотел в светаPassalacqua е много повече от хотел, защото пренася гостите си в друго време и място с необикновено преживяване за цял живот

Планът на стойност 5 млн. евро предвижда изграждането на голям паркинг, писти за шейни и нови лифтове в район, който преди 50 години е бил процъфтяваща ски дестинация, но преди десетилетие е затворен за зимни спортове, тъй като температурите се повишават, а снеговалежите намаляват.

Макар че на местно ниво има значителна подкрепа от страна на онези, които смятат, че съживяването на ски инфраструктурата в планината ще донесе жизненоважни приходи от туризъм, плановете са посрещнати хладно от екологичните и спортните организации.

Консорциум от 33 групи, включително Световния фонд за дивата природа и Италианския алпийски клуб, който се нарича "Да спасим Монте Примо", се опитва да спре проекта и да повиши осведомеността за екологичната уязвимост на планината.

Страните по света, на чиято територия никога не е падал снягВсеки, който живее на място с благоприятен за снеговалеж климат, ще ви каже, че снегът е не само метеорологично явление, но и мощен културен символ

Роберто Фумагали, говорител на групата, настоява, че има по-добри начини да се инвестират 5 млн. евро в района, които ще донесат приходи от туризъм. Според него обаче, групата напразно се опитва да преговаря с поддръжниците на проекта.

"Не искаме да чакаме да излезем на протест срещу булдозерите", казва Фумагали пред CNN. "Би било по-продуктивно да седнем на масата за преговори сега."

Групата има редица опасения относно предложените планове, които варират от екологични до логистични. Настояват, че вместо да се обновява паркингът, би било по-екологично да се инвестира в обществен транспорт; вместо да се възстановяват изкуствено заснежените райони, трябва да се подобрят туристическите пътеки, тъй като по-кратката зима означава по-дълъг туристически сезон.

Саудитска Арабия строи ски курорт в пустинята за 500 млрд. долара Ски курортът под името Trojena трябва да бъде завършен за Зимните азиатски игри през 2029 г., за които страната се кандидатира за домакин

Те са загрижени също така за потреблението на енергия от машините за производство на сняг, за щетите, нанесени на планината от вкарването на тежко оборудване и за това дали, предвид близостта до по-добри ски зони, инвестицията в крайна сметка няма да се превърне в тежест за местните данъкоплатци, ако проектът не се изплати.

Протестиращите са склонни на компромис само, ако поддръжниците на проекта са готови на диалог.

"Изпращахме препоръчани писма, апели, използвахме социалните медии, но никой не реагира", добавя Фумагали.

Групата дори пише до най-известния жител на езерото Комо - холивудската звезда Джордж Клуни.

"Той не е отговорил, но се надяваме, че ще го направи", каза Фумагали, като посочва как когато през 2021 г. имотът на Клуни е бил наводнен, звездата се изказва в подкрепа на местната общност във връзка с щетите.

Срещу 30 000 евро може да се ожените в италианската вила на Джордж Клуни Актьорът купува имението през 2010 г. за 10 млн. евро, но стойността му се е увеличава десетократно заради звездния собственик

Основният проблем, посочва протестната група, е, че Монте Сан Примо, въпреки историята си като ски дестинация, сега просто няма достатъчно сняг. Това се дължи на повишаването на температурите и засушаванията. Планината, която се е превърнала в целогодишна дестинация за пешеходен туризъм, е „гробище“ на някогашните опити да се извлече полза от по-традиционните зимни занимания.

Там все още могат да се видят стари шейни, ръждясали стълбове на ски лифтове и дори карта на вече изчезналите писти. Последните лифтове са затворени в началото на 2010 г., тъй като годишното натрупване на сняг просто не може да поддържа ски сезона, особено толкова близо до Алпите и Доломитите, където снегът е гарантиран.

Снегът може да стане още по-оскъден в бъдеще, тъй като въздействието на климатичната криза се ускорява. Неотдавнашно проучване на неправителствената организация WaterAid и британските университети в Кардиф и Бристол установи, че през последните две десетилетия екстремните засушавания в Северна Италия са се удвоили, прекъсвани от тежки наводнения, което поставя страната в риск от климат, подобен на този в някои части на Етиопия. "И двата региона са изправени пред нарастващо изпарение (най-вероятно предизвикано от по-високите регионални температури), което води до ускорено изсушаване на ландшафта между валежите", се посочва в изследването.

Готови ли сте за Алпите? Нов влак потегля към френските курорти тази зимаЕдна от главните спирки в маршрута е Бург-Сен-Морис – често съкращаван на Бург, който е рай за любителите на зимни спортове

Заплахата от недостиг на вода не е разубедила служителите в Беладжио и региона Ломбардия, които твърдят, че просто ще построят изкуствено езеро, ще го напълнят с вода и след това ще черпят от него, за да правят изкуствен сняг с оръдия за сняг, според одобрените от общината планове, с които разполага CNN.

Освен паркинга, пистите за шейни и новите лифтове, проектът включва и обновяването на отдавна изоставен хотел. Планира се и изграждането на лифт с "вълшебно килимче". Поддръжниците твърдят, че това ще има по-малко въздействие върху околната среда, тъй като няма да се налага да се копаят основи дълбоко в ландшафта, както е при традиционните лифтове. Според тях изкуственото езеро ще служи на общността и през лятото и ще действа като резервоар за дъждовете.

Климатът убива ски индустрията, Италия отговаря с оръдия. Но докога?Страната е лидер по използване на изкусвтен сняг сред водещите ски дестинации, но това все по-често предизвиква еко протести

Кметът на Беладжио, Анджело Баринели, предупреди поддръжниците да не се "страхуват" от скептиците.

"Това е важно споразумение, обща инвестиция от 5 млн. евро, сега просто трябва да се ангажираме да започнем бързо", категоричен е той.

Алесандро Фермо, ръководител на Регионалния съвет на Ломбардия, който също подкрепя плановете, заяви, че протестиращите нямат право.

"Нямам навика да участвам в спорове, но този път не мога да се сдържа", коментира той във Facebook. "Доставянето на ресурси на територията е дълга и уморителна работа. Инвестицията от 5 млн. евро е важна за развитието и възобновяването на туристическата привлекателност на района през зимата и лятото."

Дори ако управляващите не седнат на масата с протестиращите, за да намерят компромис, проектът може никога да не стартира заради прословутата италианска бюрокрация, която може да забави с десетилетия.

Първите планове за ски зоната Монте Сан Примо са приети, а парите бяха обещани в началото на 2022 г. Първите оферти трябваше да бъдат обявени през ноември миналата година. Към днешна дата нищо не се е придвижило напред отвъд протестите и прогнозата за времето, която не включва значителен сняг в скоро време.