American Express Travel публикува своята класация с най-популярните дестинации за 2024 г. въз основа на глобалните резервации на туристи и препоръките на екип от 6000 консултанти по пътувания.

"Хората търсят нови преживявания и се потапят в местната култура, когато пътуват", обясни Одри Хендли, президент на American Express Travel, пред CNBC.

Според доклада, тези места се радват на особен интерес от страна на пътуващите от поколението Z и милениалите.

Данните за резервациите показват, че в Япония се наблюдава увеличение с над 1300% на резервациите от 2019 г. до 2023 г. За същия период в Сан Мигел де Алиенде се наблюдава увеличение с над 400%, а в Австралия с почти 800% сред представителите на тези две поколения.

Хотелите през лято 2024: Веган храни, местни атракции, по-малко чатботовеКои са водещите тенденции в хотелиерството в Европа през 2024 г.

Ето и Топ 10 на най-популярните туристически дестинации за 2024 г.

Аделаида, Австралия

Бодрум, Турция

Порто Черво, Италия

Сейнт Китс и Невис

Нисеко, Япония

Сан Мигел де Алиенде, Мексико

Санта Фе, Ню Мексико, САЩ

Сейшелите

Удайпур, Индия

Цермат, Швейцария

Единственият американски град в класацията е Санта Фе, Ню Мексико, отбелязва CNBC.

Като най-старата столица в Америка, Санта Фе е известен с прочутото испанско, мексиканско и индианско изкуство. През 2005 г. става първият град в САЩ, обявен за творчески град на ЮНЕСКО. През 2020 г. Федерацията за изкуства на Западните щати го обявява за най-креативния малък град в Америка.

Всички искат круиз: Офертите за почивка на кораб ще стават все по-скъпиВ сравнение с 2019 г., преди пандемията да унищожи круизната индустрия, цените на билетите за декември са се повишили с 43%

Друга модерна дестинация за почивка, включена в списъка, е Нисеко, Япония.

Разположен на най-северния японски остров Хокайдо, той е известен със своите ски курорти от световна класа и естествени горещи извори.

Япония е най-бързо растящата глобална дестинация за пътуване за поколението Z и милениалите, се казва още в доклада на American Express Travel.