Бихте ли заминали на ваканция без мобилния си телефон, без да проверявате имейли, без да пишете в социалните мрежи или да разчитате на интернет, за да се придвижвате в чужда страна?

Представете си, че не знаете как да кажете на сервитьора какво ястие искате без преводач или че трябва да стигнете от точка А до точка Б със старомодна хартиена карта.

За мнозина това е равносилно на ад.

За други – както се надява една американска туристическа компания, това би било толкова полезно преживяване, че са готови да си платят за него.

FTLO Travel (For the Love of Travel), компания, насочена към соло пътешественици от поколението милениали, стартира пътувания без телефон от февруари 2024 г.

Какво означава за бъдещето на туризма бумът на соло пътешественичките Стартиращи фирми осъзнават, че пазарът за жени, които предпочитат соло приключения, е недостатъчно обслужван

То ще предлага на желаещите възможността да се откажат от устройствата си и да се насладят на задълбочено изживяване, като общуват с местните жители и се приспособяват към новата обстановка. Участниците ще се отправят на петдневни или едноседмични пътувания без смартфон. Без имейли. Без Instagram. Без Google Maps. Без преводач.

"Надяваме се, че хората ще приемат предизвикателството да пътуват без телефон и че пътуването без устройства ще доведе до по-богати преживявания и по-дълбоки връзки", казва пред CNN основателката и изпълнителен директор на FTLO Travel Тара Кейпъл.

"В днешната цифрова ера сме все по-зависими от смартфоните си и това се отразява негативно на психическото ни благополучие и способността ни да присъстваме. Като премахнат това разсейване, пътуващите могат да се ангажират изцяло с дестинацията, която посещават, да присъстват по-пълноценно и да се свържат с местата, които посещават.", допълва тя.

Дестинации без технологии

Улко-Таммио във Финландия се обяви за първия в света туристически остров без телефони, като призова посетителите да се потопят в заобикалящата ги природа.

Много други хотели или места за престой, като престижния Rancho La Puerta в Мексико, се обявяват за дестинации за дигитална детоксикация, където фокусът е върху релаксацията, необременена от телефони и компютри.

Цените на пътуванията без телефони на FTLO Travel за групи от 14 души започват от 1 999 долара и ще се проведат в Италия (Рим и Флоренция), Куба (Хавана), Португалия, Мексико, Коста Рика и Исландия.

По-дългите седемдневни пътувания са на стойност 3200 долара. Всеки може да се присъедини от всяка точка на света, тъй като самолетният билет не е включен в цената.

Най-добрите дестинации за соло пътешественицитеНакъде да се насочим, ако пътуваме сами

Ключовото правило е да оставите смартфоните зад гърба си, казва Кейпъл. На участниците в пътуването, които ги вземат със себе си, се препоръчва да ги оставят в багажа си или да ги затворят в сейфа на хотела.

Тези, които се поддадат на цифровите изкушения и бъдат хванати да използват мобилните си телефони, могат да бъдат помолени да напуснат групата, ако действията им окажат влияние върху преживяванията на техните колеги.

Все пак гостите се насърчават да носят цифрови фотоапарати, за да запечатат спомените си.

По време на пътуването без телефон участниците ще получат отпечатани маршрути и карти, а във фоайето на хотелите им ще бъдат публикувани подробности за евентуални промени в последния момент.

Ръководителите на пътуването ще бъдат снабдени с мобилен телефон за логистични цели и за използване от участниците в спешни случаи.

Според калифорнийския психолог Ламийс Хоршид ползите от пътуването без мобилни телефони са безкрайни.

"Липсата на звуци от известия в телефона намалява елементите на разсейване и дава възможност за по-спокойно внимание тук и сега", обяснява тя пред CNN. "Ние се придържаме повече към спонтанността, която може да включва случайни разговори с непознати или дори да се изгубим и да дадем възможност за случайни срещи и неочаквани изненади."

По пътя ще срещнеш приятели. 7 дестинации за самотни туристиОт вкусовете на Мароко през рафтинг в Хърватия до дивата Шотландия

Режим на автопилот

Изключването на телефоните включва съзнанието.

"Тъй като умът често може да работи на автопилот, да присъстваме и да използваме неща като карти на хартия, позволява на мозъка да се включи.", обяснява психологът.

Освен това, липсата на телефон може да ви позволи да се отпуснете, тъй като другите нямат непосредствен достъп до вас.

"Това може да ви помогне да се впуснете в преживяванията си, без да се налага да се чувствате отговорни пред някого или нещо друго."

Ким Барон, 40-годишна мениджърка по дигитални анализи от Кливланд, досега е участвала в шест пътувания на FTLO Travel и въпреки че все още не е изпитала пътуване без телефон, казва, че ще резервира пътуване в Исландия и Хавана.

"Толкова е важно да присъстваш истински, докато пътуваш, и да се увериш, че попиваш емоциите от храната, културата, пейзажите и хората", казва тя.

В Италия предстоящите пътувания без телефон ще включват готварски курсове, лов на трюфели, разходки из винарни и живописните квартали на Сиена.

Пътуванията в Португалия ще включват уроци по сладкиши, частна обиколка на Лисабон, еднодневна екскурзия до Синтра, пешеходна обиколка на Евора и целодневно преживяване с лодка.

В Исландия пътуващите без телефон ще могат да се насладят на обиколка на Рейкявик с храна, СПА преживявания, изследване на ледници, сафари, походи до ледените пещери, както и обиколки на вулканичния плаж Diamond Beach.

Те вече не са младежи: 40-годишните милениали променят правилата в туризмаПоколението на новия век навлиза в средната възраст и започва нов етап в живота си

Очакванията на организаторите са, че обиколките ще се харесат най-вече на милениалите, които са израснали в свят без смартфони и изпитват носталгия по онези дни, когато не са били включени към мрежата.

Изгубете се

Нашата цел е връщане към периода преди цифровите технологии за тези, които знаят какво е било, така че това преживяване не е за поколението Z, нито за стресираните хора, които търсят детокс. Липсата на телефон само ще засили тревожността им, допълват от компанията.

Идеалният пътешественик е човек, който иска да преодолее предизвикателствата и да преоткрие традиционните техники за пътуване, казва Кейпъл.

"Пътуването е сложно без телефон, да разбереш откъде да получиш информация, как да стигнеш от точка А до точка Б, като питаш хората за посоката. Това те кара да излезеш от зоната си на комфорт. Ако разчитате на мобилните телефони, вие се ангажирате с тях. Трябва да се откъснете, за да изследвате."

Европейски остров се обяви за зона без телефониУчастието в дигиталната детоксикация за туристите е доброволно

През 2018 г. Кейпъл тръгва на обиколка без телефон в Хавана заедно със сестра си.

Основното предизвикателство е как да стигнат от едно място до друго, как работи автобусната система, как може да се пътува на автостоп с местните жители и да се справя с непреводимите менюта в ресторантите.

"Нямах дигитален преводач, затова бях принудена да общувам със сервитьорите, като ги моля да ми покажат съставките на дадено ястие, когато не можех да разбера какво е то.

Смартфоните са като наркотик, стартираме приложенията за социални медии, сякаш сме на автопилот. Те ни разсейват, същността на тези пътувания е по-скоро в това да присъстваме, за да опознаем местната култура, а не в обикновения дигитален детокс", допълва тя.

Сега се надява пътуванията без телефон да помогнат на клиентите да изживяват истински емоции и преживявания, без да разчитат на мобилни устройства и интернет, а на собствен опит и реални взаимоотношения с нови хора в непозната среда.