Круизните пристанища не са известни като желано за посещение място. Все пак те са просто спирка по маршрутра на пътуване с луксозен кораб, което трябва да се превърне в незабравимо преживяване. В този смисъл превозното средство е много по-важно от мястото, на което спира.

Но Катар има по-различна идея за това какво може да представлява едно круизно пристанище. През ноември миналата година в Доха официално бе пуснат в експлоатация терминалът за круизи Doha Cruise Terminal. Първият посрещнат кораб бе MSC Europa с капацитет от 6774 пътници.

Оказа се обаче, че новоизграденият терминал, в чието строителство са изсипани около 500 млн. долара, се превърна в атракция сам по себе си. Т.е. морската гара в Доха съвсем не е неприветливо място, от което пътникът иска да се махне възможно най-бързо, тъкмо обратното, пише CNN.

Причините са много, но да започнем от впечатляващата архитектура, от локацията и гледката.

Стане ли прекалено горещо, ще построим нов свят. Лусаил – бъдещето на КатарКогато стане прекалено горещо, ще построим нов свят

Новият круизен терминал на Доха не е изолирано място. Близо до него се намира квартала Мина, който предлага кафенета, ресторанти и бутици. Сградите са в пастелни цветове и ако човек тръгне в тази посока, ще стигне до центъра на града. Тоест пристанището е свързано с най-желаната част за обиколка, макар и формално отделено от метрополията.