В последно време популярните дестинации отчитат ръст на инцидентите с туристи, пише за CNN Лорън Сийгъл – преподавател в Университета в Гринуич, Лондон.

Случаи като този с драскането по Колизеума в Рим – дело на 27-годишния фитнес инструктор Иван Димитров - показват, че поведението на гостите се е влошило дори там, където в миналото проблемите са били рядкост.

Какво стои зад тези потресаващи деяния?

Една от причините, според Сийгъл, са социалните мрежи. Instagram и TikTok улесниха намирането на „скрити съкровища“ – чаровни закътани ресторантчета и нови дестинации, които да добавим към предсмъртния си списък с желания. Но тази демократизация на пътуването има други последствия.

Тъй като в социалните мрежи хората могат да следят от вкъщи как техни приятели и познати пътуват до екзотични места, те смятат – съзнателно или не, че поведението, което обикновено демонстрират у дома, е допустимо и на избраната от тях туристическа дестинация.

Пияни, груби, невъзпитани. Туристите по цял свят са полуделиХората имат чувството, че е справедливо да правят неща, които преди пандемията не са. За тях чуждите държави са едно голямо парти и могат да правят каквото си поискат

На екскурзия сме по-склонни да се държим като хедонисти.

В наши дни туристите търсят в социалните мрежи доказателства за поведението на другите. Ако техните приятели или сънародници изоставят всякаква предпазливост, докато са на почивка, се получава домино ефект от лошо поведение.

Тъй като туристите обикновено отсядат в хотели и комплекси далеч от местните общност, има вероятност погрешно да решат, че пътуването до далечна дестинация е възможност да се държат неприемливо, без да понесат последиците от това. Често подценяват или напълно пренебрегват ефекта от своите действия върху местните или икономиката.

Да чистиш мръсни стаи, за да обикаляш света. Може и да е забавно25-годишната Тейлър Фъч от Флорида обикаля по света и работи в хостели в замяна на безплатна нощувка и храна

Instagram ефектът

Когато пътуваме до красиви дестинации, изкушението да публикуваме снимки и видеа в социалните мрежи е голямо. Според Сийгъл обаче тази склонност отключва цикъл от „себеугоднически“ туризъм.

Много хора виждат снимките, които техни приятели публикуват в Instagram, и искат да посетят същото място, за да си направят същите снимки, които също да споделят в Instagram. Възможността да си позволим това удоволствие е форма на социален статут, но означава и че в някои случаи посетителите влагат повече енергия в създаването на съдържание за социалните мрежи, отколкото в опознаване и оценяване на местната култура.

Почивка по руски: Туристи ходят на море в Крим без страх от бомби и дроновеВъпреки близостта на войната, някои руснаци се стремят да омаловажат опасностите или да ги отхвърлят напълно

„Горещите“ дестинации отвръщат

Бали също има репутация на място, което туристите посещават заради социалните мрежи. Красивият остров привлича огромен брой инфлуенсъри. В отговор на поведението на гостите, през юни властите въведоха нови указания, сред които и правила за поведение в светите храмове, сред местните и за опазване на околната среда.

Туристите вече трябва да притежават разрешително, за да наемат мотоциклет, и нямат право дори да припарват до планините и вулканите, които имат сакрален характер.

Те могат да отсядат само в регистрирани хотели и вили (което ще се отрази на броя на имотите, предлагани в Airbnb). Създаден е и „туристически отряд“, който да следи за спазването на реда, да налага ограничения и дори да извършва проверки и разследвания при необходимост.

Сред новите указания за посетителите са да не се държат агресивно и да не употребяват груб език спрямо местните, представителите на властта и другите туристи в Бали и дори онлайн. Тези мерки говорят колко голяма е ролята на социалните мрежи в проблема с лошото поведение на гостите.

Когато туристите в Бали имат проблем, всички звънят на Нилух ДжелантикКогато става въпрос за недобросъвестни туристи в Бали, тя е виждала и чувала всичко

Други дестинации, сред които Исландия, Хавайските острови, Палау, Нова Зеландия и Коста Рика, вече също наложиха подобни правила. Кампании като No Drama в Швейцария, See Vienna в Австрия, Be more like a Finn във Финландия и How to Amsterdam в Нидерландия имат за цел да привличат възпитани туристи.

Там, където тези усилия са неуспешни, дестинациите – сред които е и заливът Мая в Тайланд, стигат по-далеч и затварят напълно за туристи, поне временно.

На Амстердам му писна от купонясващи туристи и има ново послание към тяхЕдна от най-популярните европейски дестинации предприема стъпки, за да обезсърчи посетителите, които се интересуват от канабиса и квартала на червените фенери

Пътувайте с уважение

Не забравяйте, че когато пътувате, вие сте гости. Ето как да се уверите, че ще ви приемат отново.

  • Напишете си домашното
  • Дори да сте опитен пътешественик, има вероятност да не си давате сметка как се отразяват вашите действия върху местната общност. Малко информация – от собствено проучване или предоставена от властите, може да бъде напълно достатъчна, за да ви помогне да е държите по-адекватно. Запознайте се с указанията, мерките за безопасност или местната култура, преди да стегнете куфара.

    Няма значение дали сте съгласни с порядките на своите домакини – ако те са по-консервативни от това, с което сте свикнали, все пак се отнесете с нужното уважение. Не бъдете като двамата инфлуенсъри, които бяха арестувани за непристойно поведение в храм на о-в Бали.

    Сицилиански тайни: Ресторанти, плажове и музеи, които много хора пропускатИскате ли да видите най-доброто от слънчевия италиански остров и да избягате от тълпите?

  • Оставете телефона
  • Редица проучвания сочат, че ако обръщаме повече внимание на телефона си, отколкото на избраната туристическа дестинация, има риск да се отчуждим от заобикалящата ни среда. Често най-ярките спомени по време на път са резултат от задълбочен разговор с някого, научаването или преживяването на нещо ново. Това няма как да се случи, ако постоянно гледате в мобилното си устройство.

    Как една туристическа пътека може да промени живота на жените в Шри ЛанкаТуристическата пътека Pekoe започва да функционира през 2021 г.

  • … или използвайте влиянието си за добро
  • В публикации от типа „Instagram срещу реалността“ инфлуенсърите разкриват огромните тълпи и опашки за най-популярните в платформата локации. Повишаването на осведомеността относно не дотам лъскавите условия зад тези емблематични снимки би могло да накара контактите ви в социалните мрежи да преосмислят личните си мотиви да пътуват – нима отиват на екскурзия само заради перфектното селфи? Ако повече такива доказателства циркулират онлайн, може би обществото ще се отвърне от туризма, мотивиран от социалните мрежи.

    Ако пък желанието ви да публикувате в Instagram е толкова непреодолимо, опитайте да рекламирате по-малки бизнеси и се уверете, че поведението ви на турист не нарушава обществения ред и порядките на вашите домакини.