Ако сте били в Рим, Париж, Амстердам или Лисабон, знаете че суматохата от туристи въздейства негативно върху емоцията да сте на тези забележителни места.

Дори вторите по големина градове, които не са европейски столици, целогодишно са пренаселени от посетители, особено след края на ограниченията заради пандемията.

Ако ви се иска да пътувате спокойно и да се потопите напълно в местната атмосфера, без да ви притесняват тълпи от чужденци, Forbes предлага класация с десет по-малки града, които си струва да бъдат разгледани, особено сега – в края на лятото и на прага на ранната есен.

Брага, Португалия

На север от Порто, Брага има много общо с архитектурата и големите площади на по-известните португалски градове.

В миналото той е бил един от най-богатите градове в страната, което личи от пищната му архитектура и богато украсените църкви. Най-забележителна е неокласическата Santuário do Bom Jesus do Monte, до която се стига по сложно стълбище със 17 стъпала.

В средновековната катедрала на Брага се помещава музей на свещеното изкуство. Благодарение на университета в града населението е младо и динамично.

В Италия заглушиха камбана на 560 години, за да не пречи на туриститеСега обаче, някои местни жители се оплакват, че не могат да заспят без звука, с който са свикнали

Люцерн, Швейцария

Люцерн е компактен град, известен със средновековната си архитектура, гледката към заснежените планини и достъпа до езерото Люцерн.

Колоритният Алтщадт (старият град) е ограден от крепостна стена от 14 век.

Близостта му до алпийските върхове и пътеки го прави мечта за туристите, а за по-мързеливите местните туроператори организират полети с хеликоптер до планината Пилатус, откъдето се открива зашеметяваща гледка към швейцарската природа.

Залцбург, Австрия

Родното място на Моцарт е много повече от музей в чест на композитора.

Разположението му на границата с Германия му осигурява гледка към Източните Алпи, а самият град е разделен от река Залцах: средновековните и бароковите сгради на стария град от едната страна и "новият град" от 19-и век от другата.

Крепостта Хоензалцбург е един от най-големите средновековни замъци в Европа, пълен с впечатляващи стаи, музеи и панорамни тераси с прекрасни гледки.

Понякога това се превръща в сцена, на която музиканти изнасят концерти в чест на Моцарт.

Виена отново е най-приятният град за живот в света. Кои са останалите?Въпреки че Европа излъчва лидера в класацията, европейските дестинации доминират и в списъка на отстъпленията

Гент, Белгия

През Средновековието този северен пристанищен град е бил значим град-държава.

Сега той е университетски град с оживен културен живот.

Пешеходният център е забележителен със средновековната си архитектура. Замъкът Грейвънстен от 12-и век, наричан още Замъкът на графовете и единственият във Фландрия с непокътнат ров и отбранителна система, гарантирано ще ви очарова.

Панорамната гледка от върха на замъка е зашеметяваща.

Ровин, Хърватия

Истрия, в крайния северозапад на Хърватия, има повече общо със Северна Италия на запад, отколкото с Далматинското крайбрежие на юг.

Малкият пристанищен град Ровин е добър пример за това със силното си венецианско влияние и тесни романтични улички.

Огромната венецианска барокова църква с извисяващата се на върха на хълма кула - по закон най-високата постройка в града, е посветена на Света Еуфемия.

На остров Хидра колите са забранени, чуват се копита вместо клаксониРешението да се използва традиционен транспорт с конски впряг е почит към богатото наследство на острова и ангажимент за устойчив живот

Бат, Обединеното кралство

Този град, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е известен с величествената си архитектура и римските останки, особено със съоръженията за къпане, които дават името му.

Сега градът е дом на прекрасна грузинска архитектура, десетки музеи, ресторанти, чайни, традиционни кръчми, театри и други забележителности.

Но "къпането във водата" си остава популярна атракция, независимо дали става дума за реновираните древни римски бани или за модерния Thermae Bath Spa – единствените естествени термални извори във Великобритания.

Вилнюс, Литва

Свободен от круизните пасажери, предпочитат други балтийски столици, Вилнюс остава скрит за вниманието на туристите.

Но поредица от празненства тази година в чест на 700-ия рожден ден на града, поставят литовската столица на културната карта.

Тя има редица интересни забележителности: фестивал на розовата супа (от цвекло), пищната украса на вратите, бивш затвор, превърнат в културен център и леко анархистичен квартал със собствена конституция, която включва неща като "правото да се правят грешки".

Шест дестинации за всички, които не понасят туристиОт Амстердам до Венеция – най-горещите дестинации в Европа се борят с мощен прилив на туристи през цялата година

Любляна, Словения

Още една малка столица – по-малко от 300 000 души население, Любляна е гостоприемен, удобен за разходки град с барокова архитектура, зелени площи, пешеходни улици, университетска общност и оживени кафенета на открито край река Любляница.

Драконовият мост и добре запазеният замък на върха на хълма привличат със страховитите си статуи на дракони, величествените гледки към града, историческите изложби и местата за хранене.

Екс-ан-Прованс, Франция

Този университетски град в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг е олицетворение на добрия живот в Южна Франция.

Привлича туристите с вкусна храна, интересна история, богато изкуство и имения от 17-и век.

Що се отнася до храната, това е център на провансалската кухня, като буябес, рататуй и тапенада.

А що се отнася до изкуството, Екс, както е известен, е родното място на художника постимпресионист Пол Сезан, където се намират бившето му ателие и музей в негова чест.

Пет европейски дестинации, идеални за интровертиБроят на туристите и на публикациите в Instagram за всяко място е основен фактор при определянето на класацията

Трондхайм, Норвегия

На 60 мили южно от Полярния кръг, третият по големина град в Норвегия започва да се превръща в "хранителна столица" на страната точно преди да избухне пандемията.

В началото на 2020 г. той беше домакин на галавечерята за Северния пътеводител на Мишлен, на която ресторантът за модерна гастрономия Speilsalen получи първата си звезда.

Дори и след всичко това, градът е дом на група перспективни готвачи, които са начело на новата скандинавска кухня.

Той е и основна локация за наблюдение на северното сияние.