Да се ходи на почивка е чудесно, но трупането на куфари, сакове и раници с багаж – не е. А още по-лошото е, че винаги нещо ще бъде забравено, все някаква дреха или вещ ще бъде пропусната – въпреки стремежа ни да вземем всичко най-важно.

Проблемът с багажа става още по-сериозен, ако авиокомпанията го загуби. Тогава почивката може да се превърне в кошмар.

От известно време някои популярни туристически дестинации се опитват да наложат нова практика, приканвайки хората да не вземат дрехи по време на пътешествието си, а да ги наемат на място.

От екологчина гледна точка по-малкото багаж означава по-малко изхвърлени от самолетите вредни газове в атмосферата.

С тази цел отскоро Japan Airlines призовава чуждестранните туристи да не носят багаж със себе си. Вместо това определени хотели в Токио, Осака и Фукока предлагат доставка на различни по стил, размери и цена тоалети за посетителите.


Japan Airlines предлага да пътуваме до Токио без дрехиКомпанията вярва, че чрез услуга за предоставяне на дрехи под наем ще намали въглеродния си отпечатък

Разбира се, има и критики към подобни инициативи с аргумента, че така просто се цели отвличане на вниманието от авиокомпаниите, които вместо да вземат мерки, се опитват да прехвърлят отговорността на клиентите си.

Свалянето на личния багаж от самолета не е най-добрият подход за намаляване на въглеродния отпечатък, казва Джъстин Франсис от британската агенция Responsible Travel пред BBC.

„Персоналната отговорност е важна, иновацията е нещо страхотно, но те не бива да ни разсейват за системните проблеми”, коментира Франсис, който е убеден, че авиокомпаниите се опитват да прехвърлят бремето за замърсяването върху пътуващите. Тези проблеми трябва да се решават по други начини като по-високи данъци за замърсителите например, смята той.


От Австрия до Китай – най-добрите села за екотуризъм в светаUNWTO избира участниците в своя списък на база на техния устойчив подход към туризма

Алпите

Япония не е единствената дестинация, до която се предлага пътуване без носене на собствен багаж. Идеята намира привърженици и сред алпийските зимни курорти на Франция, Швейцария и Австрия.

При тези спортове наистина става дума за обемно оборудване – ски, сноуборд, много екипировка – якета, панталони, ръкавици, очила и други. Затова на туристите се казва, че могат да оставят всичко у дома и да наемат каквото им е потребно на място.

Това е особено удобно за хора, които пътуват с влак например.

„Лесно е да се подготвиш за зимна ваканция с малко багаж, когато знаеш, че оборудването те чака на място. Всяка произведена вещ има своя въглероден отпечатък и затова е по-разумно, ако една се ползва от много хора“, казва Криси Рой, мениджър в организация HotelPlan, обединяваща европейски туроператори.


Dolce Vita за напреднали: Невероятни съкровища само на час от РимСамо на час път от столицата ви очакват истински съкровища с неизвестни исторически обекти, тайни сензации от миналото и естествените природни забележителности

Дубровник

Ако Венеция бе първият град, обмислящ забрана на куфарите на колела, за да запази здрави претъпканите улици, то Дубровник е първият, който въвежда мярката. Наскоро местната управа на популярния хърватски град публикува образователно видео за туристите, в което са изброени множеството ограничения – без свободно движещи се домашни любимци, без разходки без дрехи, без дърпане на куфари на колела (а носенето им), без селфита на определени места.

Източна Африка

Из националните паркове на Кения, Танзания и Уганда за пръснати множество хижи за настаняване, които предлагат сафари приключения. Тук конкретни забрани няма, но от пътниците се очаква да разберат и уважат необходимостта да пристигнат с по-лек багаж и отново се предпочитат меки чанти и куфари без колела. Причината е проста – често пъти самолетите са малки и отделенията им не побират такива куфари.

Освен това не ви трябват много дрехи за сафари в Африка, казва Кати Боате, главен изпълнителен директор на туристическата агенция Cartology Travel.

Повечето места за настаняване осигуряват тоалетни принадлежности, репелент, кърпи и слънцезащитен крем, добавя тя.