С все по-осезаемите ефекти от глобалното затопляне и необичайно горещото лято, планинските региони в Европа разчитат на различни атракции, за да привличат туристи.

Франция преживя най-сухата зима от 60 години насам, след като Météo-France не отчете валежи между 21 януари и 21 февруари, отбелязва Euronews.

За Алпите това е най-сухата зима, откакто през 1959 г. се води статистика.

Зимните хижи AliKats са разположени в ски зона Portes du Soleil и по планинския склон над Морзин. Но климатичните промени водят до кратък и непредсказуем ски сезон, което принуждава собствениците да променят подхода си към туризма.

Лятно уединение в Алпите

В средата на лятото Алпите са в момент на изобилие. Растенията са в необуздан цъфтеж, всичко е свежо, зелено и създава усещане за пасторална идилия.

В този период в AliKats се провежда Summer Flourishing или програма за релакс в търсене на уединение с природата.

Рекордно високите температури в Европа затвориха ски пистите От Шамони във Франция през Инсбрук в Австрия и Кран-Монтана в Швейцария до Банско в България – необичайно топлото време затвори ски пистите в зимните курорти

Първата задача на участниците е да навлязат в правилната душевна нагласа. Групата от седем души практикува сеанс по ци гун йога на тревата пред хижите, докато вятърът разхлажда лицата им, а надолу се простира обляната от слънцето долина.

Следва лека разходка за първото упражнение с Кейтлин, професионален коучинг треньор. През петте дни се работи върху съгласуването по пътя към вътрешно себеоткриване чрез групови дискусии, разговори по двойки и индивидуални сесии с Кейтлин.

Пешеходен туризъм и плуване в езеро

Както обяснява Кейтлин, възстановяването на връзката с природата е от основно значение за отваряне на съзнанието ни и стимулиране на личностното израстване.

Уединението включва тридневни походи сред великолепната алпийска природа – ароматни борови гори, поляни с диви цветя, зелени долини и скалисти проходи.

Два от преходите завършват при Lac de Montriond, където туристите имат възможност да се потопят в хладната вода, разлюляваща отраженията на гористия планински склон и синьото небе.

Последният еднодневен поход отвежда туристите до границата с Швейцария при прохода Кол дьо Ку.

Алпите позеленяват, но това не е добра новина за климатаЕвропейските Алпи са емблематична планинска верига с форма на полумесец, която най-често се свързва със зимните върхове и покритите със сняг села

Една от коучинг техниките на Кейтлин е да тълкува посланията на природата. В тези планини се вижда устойчивост, но и промяна. Преди десетилетия върховете щяха да са напълно бели, докато сега всичко е зелено, отбелязва Euronews.

Силата на домашната кухня

Осъзнатостта не е нещо, което трябва да се практикува на празен стомах, поне в AliKats.

Хижите са известни със своите веган гурме ястия, включващи растения, набрани от градината на собственика Кат.

Докато разхожда групите сред градината, готвачката Рейчъл обяснява, че копривата е суперхрана, чиито потенциални ползи включват намаляване на възпаленията, лечение на сенна хрема и понижаване на кръвното налягане.

От нея може да се приготвя чай, супа, песто и дори бира. Рейчъл я приготвя с лук, брашно от нахут и изобилие от подправки, а ароматът на ястието е неустоим за прегладнелите туристи.

Менюто включва и диня на скара, супа от див чесън и грахов сладолед.

Пасторално пътешествие с cucina bianca – забравената кухня от АлпитеФренски готвач съживява рецепти от тучните склонове между кулинарните кралици на Европа

По този начин компанията AliKats изгражда и развива успешен бизнес модел в район, който тепърва се учи как да се адаптира към несигурността на климатичните промени и предизвикателствата на времето и природата, настъпващи в резултат от човешката дейност.